Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Martin i Poprad nahustia program - znížili na 1:2
Zdielať na

Martin i Poprad nahustia program - znížili na 1:2

Štvrťfinále play off

Extraliga - Poprad - Košice - súhrn, hlasy
HK ŠKP Poprad - HC Košice 4:2 (4:1, 0:1, 0:0) - stav série: 1:2

Hokej - Slovnaft extraliga 2009/2010 - štvrťfinále play-off - tretí zápas (hrá sa na 4 víťazstvá):

HK ŠKP Poprad - HC Košice 4:2 (4:1, 0:1, 0:0)
- stav série: 1:2
Góly: 1. A. Kroták (Rataj, Lapšanský), 14. Kledrowetz (Šechný), 16. Škovira (Klouda, A. Kroták), 17. Marcel Haščák (Šechný) - 4. S. Gron (Slimák), 38. Šeda (Juraj Sýkora)
Vylúčení: 3:6 na 2 min, navyše: Brejčák 5+10+DKZ za údery - Juraj Sýkora 5+DKZ za údery, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Grečko, D. Konc - Brath, M. Novák, 3230 divákov

Zostavy:
HK Poprad: Šimonovič - Fabian, J. Brejčák, Jasečko, M. Žemba, Kledrowetz, Michal Segľa, D. Kramár, D. Brejčák - Škovira, Klouda, D. Buc - Marcel Haščák, Šechný, J. Faith - A. Lapšanský, Rataj, A. Kroták - Mašlonka, P. Svitana, V. Žemba.
HC Košice: J. Hudáček - J. Tabaček, Huba, Šeda, Deyl, Michal Grman, P. Mikuš, Slimák, Homer - P. Bartoš, S. Gron, Rudolf Huna - Andrašovský, Húževka, Juraj Sýkora - Vorel, Jenčík, Dravecký - M. Gajdoš, Mertel, M. Baláž

Hoci prvé dve stretnutia na košickom ľade herne zaostali za očakávaním, to tretie malo od úvodného hvizdu výbornú úroveň. Poprad nastúpil do zápasu s jednoznačným úmyslom zvíťaziť a hneď prvá strela skončila za chrbtom Hudáčka. Úvodný gól tak Kroták zaznamenal už v 35. sekunde a spustil explóziu radosti na zaplnených popradských tribúnach. Odpoveď hostí nenechala na seba dlho čakať, po Slimákovej strele poslal puk do siete vydareným tečom Gron - 1:1. Popradu však inkasovaný gól na útočnom apetíte neubral a pokračoval v ofenzívnom ťažení. V 13. min sa k slovu po prvý raz dostala obávaná popradská presilovka a Vorlove vylúčenie potrestal gólom ex-Košičan Kledrowetz, ktorý bombou vymietol pavučinu a poslal Poprad do vedenia. To však z popradskej strany v prvej časti zďaleka nebolo všetko. V ďalšej početnej výhode si pri Škovirovych manévroch košická obrana s Hudáčkom musela pripadať ako na kolotoči, ktorý napokon vyústil v nádherný gól - 3:1. Zdecimovaným a prekvapeným Košičanom hneď po následnom buly poslal štvrtý gólový pozdrav z uhla strieľajúci Haščák a do kabín tak šli domáci s trojgólovým náskokom.

V druhej časti sa gólový uragán na chvíľu zastavil. Kamzíci zachytili úvod, keď po Kloudovom príklepe Buc netrafil skackajúci puk. V 29. min si pušný prah vystrieľal na dvakrát Šechný, Hudáček sa stihol nachystať včas. Oceliari spresnili defenzívnu hru, čoho dôkazom bolo i dobre zvládnuté oslabenia. Centimetre síce chýbali dorážke Grona, ktorý v početnej výhode spracovával puk pred odkrytou Šimonovičovou svätyňou, ale čo sa nepodarilo Gronovi, napravil 3 minúty pred sirénou obranca Šeda a vrátil Košice späť do hry.

Začiatok tretej dvadsaťminútovky patril Košičanom, no do väčšej šance sa nedostali. Poprad sa spoliehal na pozornú defenzívu a rýchle protiútoky. Do ideálnej šance si nakorčuľoval Lapšanský, no jeho samostatný prienik zmarila Hudáčkova lapačka. V 47. min mal kontaktný gól na hokejke Jenčík, z bezprostrednej blízkosti však našiel len pripraveného Šimonoviča. Vzápätí mohol Poprad rozhodnúť - Lapšanský naservíroval pred bránkovisko puk Faithovi, no košický brankár potvrdil dobrú fazónu. Hra sa v záverečnej tretine prelievala z jednej strany na druhú a diváci videli dobré hokejové divadlo. Popradských divákov zamrazilo v 55. min, keď sa Kroták zdvihol z ľadu len za pomoci lekára. Hostia už v závere nedokázali stretnutie zdramatizovať a Poprad pohodlne udržal dvojgólové vedenie. V samotnom závere ešte divákom pripravil dôstojnú bodku bitkársky súboj Brejčáka so Sýkorom. Domáci zvládli pre nich nesmierne dôležitý súboj najmä vďaka vydarenej prvej tretine a za skandovaného potlesku domácich tribún znížili stav série na 1:2.

Vladimír Klinga (tréner Popradu): "Mali sme veľmi dobrý vstup do stretnutia, keď sme hneď išli do vedenia. Počas celého zápasu nás zdobila perfektná herná a osobná disciplína a vynikajúca divácka kulisa. Boli sme dôraznejší a efektívnejší pri využívaní streleckých príležitostí."

Rostislav Čada (tréner Košíc): "Nám sa bohužiaľ nepodaril zámer odohrať dobre prvú tretinu, inkasovali sme v nej štyri góly, ktoré rozhodli o
výsledku stretnutia. V druhej a tretej tretine sa nám podarilo vyrovnať hru, žiaľ, pramenil z toho iba jeden gól, a preto dnes Poprad triumfoval."


HK 36 Skalica - MHC Martin 3:7 (1:3, 2:1, 0:3)
- stav série 2:1
Góly: 9. Pálffy (T. Višňovský), 24. Zálešák (R. Školiak, R. Hartmann), 39. Jendek (Pálffy, Hranáč) - 5. Markovič (Galamboš), 10. Themár (Markovič), 16. Velebný (Galamboš, Themár), 30. Jabrocký (Trokan, I. Ďatelinka), 45. I. Dornič (Appel, Velebný), 47. Appel, 51. Drgoň (Pozník, Appel)
Vylúčení: 13:11 na 2 min, navyše Šátek 5 + DKZ za vrazenie na mantinel a Škadra 10 min za hrubosť, presilovky: 2:4, oslabenia: 0:1, rozhodovali: J. Konc, Goga - Stano, Bundil, 2886 divákov

Zostavy:
Skalica: Kotvan (51. Lániček) - Gründling, Hranáč, Schnabel, Kloz, Škadra, Jendek, Beňa, Gula - Pálffy, R. Školiak, T. Višňovský - Kocák, R. Jarolín, R. Hartmann - Lušňák, Zálešák, D. Pašek - Kutálek, F. Novák, Šátek
Martin: Križan - J. Polák, L. Kozák, Velebný, I. Ďatelinka, Drgoň, Pozník, Brcko, Dvořák - Trokan, Jabrocký, M. Beran - Appel, L. Říha, I. Dornič - Themár, Markovič, Galamboš - Škumát, Zelíska, Važan

Pokračovanie štvrťfinálovej série sa v skalickej Maxaréne začalo lepšie pre hostí. Prihrávku Galamboša spoza brány usmernil aj so šťastím Markovič. Domáci vyrovnali v 9. minúte v hre 4 na 4, keď hostia nechali až priveľa priestoru Pálffymu a ten nechytateľne prekonal Križana - 1:1. O minútu neskôr už opäť viedli hostia, Markovič tentokrát nahral Thémarovi a ten z tesnej blízkosti nedal Kotvanovi šancu - 1:2. Ďalší gól dosiahli hostia, no po porade s videorozhodcom nebol uznaný. V 16. minúte sa už Martinčania radovali oprávnene, to keď pri presilovke strieľal od modrej Velebný a Kloz si zrazil nešťastne puk do vlastnej brány - 1:3.

Skaličanom sa vydaril vstup do druhej tretiny, Zálešák pri presilovke z pravej strany prestrelil Križana. Domáci po tomto góle začali hrať aktívnejšie, ideálne šance premárnili Višnovský, Pašek a Školiak. Na rozdiel dvoch gólov zvýšil v končiacej presilovke 5 na 3 Jabrocký. V 35. min mohol znížiť opäť Višňovský, ale v ideálnej pozícii mieril tesne vedľa ľavej žŕdky. Domáci nakoniec predsa len znížili, keď v presilovke Jendek spomedzi kruhov prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste - 3:4.

V 41. min predviedli krásnu akciu dvoch na jedného hosťujúci Trokan a Appel, ale druhý menovaný zakončil do brankára Kotvana. V 44. min unikal v oslabení Pálffy, ale jeho pokus prekazil iba za cenu faulu hosťujúci obranca. Domáce tribúny sa márne dožadovali faulu, ale píšťalky rozhodcov ostali nemé. A tak udrelo na opačnej strane. Velebný nahral Appelovi, ten posunul na Dorniča, ktorý do odkrytej brány zvýšil náskok hostí. V 47. min v oslabení unikol Appel a nikým nestíhaný zakončil svoj nájazd pomedzi betóny Kotvana. Siedmy gól mohol pridať Ďatelinka, Kotvan bol však pozorný. Skazu domácich dokonal v presilovke 5 na 3 obranca Drgoň. Po tomto góle sa Kotvan nechal vystriedať a do šatne odišli aj domáci hráči Pálffy, Hranáč a Schnabel. Od tohto momentu sa hráči oboch mužstiev predbiehali vo faulovaní a vyvrcholením bola bitka Berana s Škadru, no rozhodcovia vylúčili len domáceho obrancu. Stretnutie sa už len dohrávalo. Martin znížil stav série na 1:2.

Martin Pešout (tréner Skalice): "Rozhodli presilovky. Súper až príliš ľahko strieľal góly. My sme sa na tie naše priveľa nadreli, mali sme veľa vylúčených a z trestnej lavice sa zápas vyhrať nedá."
Dušan Gregor (tréner Martina): "Skladám klobúk dole pred touto partiou, priebeh zápasu potvrdil, že sme chceli ísť a išli za víťazstvom. Za predvedenú hru sme si zaslúžili vyhrať a som rád, že zabralo celé mužstvo."

Súvisiace články