Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hokejista sa priznal k vražde! Šok a hrôza pre rodinu a priateľov
Zdielať na

Hokejista sa priznal k vražde! Šok a hrôza pre rodinu a priateľov

Nečakané vyuzlenie vraždy hokejového rozhodcu

Zástupca riaditeľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove Karol Korpáš potvrdil informácie o obvinení 23-ročného hokejistu, ktoré deň predtým zverejnila TASR.

"Včera v popoludňajších hodinách zadržali v Gelnici príslušníci Justičnej a kriminálnej polície KR PZ v Prešove Ladislava Š. Následne voči nemu policajný vyšetrovateľ vzniesol obvinenie za obzvlášť závažný trestný čin vraždy," uviedol Korpáš.

Ako ďalej informoval, k činu došlo ešte v januári 2008 na prvom odpočívadle štátnej cesty v smere z Košíc do Prešova. Tam na svoju obeť, hokejového rozhodcu Mareka Litvaja zaútočil a najmenej 14-krát ho bodol do oblasti hrudníka a brucha. "Tým mu spôsobil zranenia, ktorým 26-ročný muž na mieste podľahol," spresnil Korpáš.

Pozostatky rozhodcu našli v decembri 2008 medzi obcami Huncovce a Veľká Lomnica, asi 300 m od štátnej cesty, kam ho obvinený pochoval.

Prípad prešetrovali policajti z Úradu justičnej a kriminálnej polície (ÚJKP) KR PZ v Prešove. Keďže skutok sa stal v Košiciach, prípad prebrali ich kolegovia z KR PZ Košice. "Dnes dopoludnia Ladislava Š. vypočul vyšetrovateľ a k činu sa priznal," uviedol riaditeľ ÚJKP v Košiciach Rudolf Pitoňák. K motívu vraždy ani prípadným ďalším osobám zapleteným do prípadu sa odmietol vyjadriť. "Mohlo by to ovplyvniť priebeh vyšetrovania, ako aj posudzovania trestného činu a trestnej sadzby.

Šokované okolie mladého hokejistu

Prípad zhrozil a šokoval rodinu, priateľov i spoluhráčov. V Gelnici tomu stále nemôže nikto uveriť. Šokovaný je aj dlhoročný priateľ Michal Sersen, hráč HC Slovan Bratislava, takisto rodák z Gelnice. „Sme najlepší kamaráti. Aj v stredu sme spolu sedeli, opekali, o ničom netušiac. Na druhý deň som sa mu nemohol dovolať, vysvetlila mi to až jeho priateľka. Spolu sme hrávali od malička v Gelnici, v Spiškej Novej Vsi, v mládežníckych reprezentačných výberoch. Vidíme sa málo, nemôžem tomu uveriť, je to neskutočný šok,“ povedal Michal Sersen.

"Nechce sa mi veriť, že by bol Laco schopný niečo také urobiť. Poznal som ho ako veselého chalana, ktorý hral hokej s nadšením. K jeho prípadu sa vyjadrovať nechcem. My fandíme klubu a nechápeme to ako škvrnu na klube," uviedol pre TASR predseda fanklubu HC Košice Karol Matejíček.

Vyjadrenie HC Košice

"Šokujúca správa o Ladislavovi Ščurkovi nám vyrazila dych. Stala sa tragédia a za HC Košice chceme povedať, že nám je veľmi ľúto všetkých, ktorých sa prípad bolestne dotkol. Nevieme čo bolo motívom takéhoto činu a možno sa to ani nedozvieme. Je veľa ťažkých otázok, na ktoré  možno nenájdeme ihneď odpoveď, pretože nevidíme do duše človeka. Vieme však naisto, že v našej práci budeme pokračovať. Akékoľvek násilie je v príkrom rozpore s tým, čo presadzujeme v klube. Športové zápolenie v duchu fair play je správna cesta pre súčasných hokejistov z klubu a aj tých, ktorí sa na ňu vydajú o pár rokov." 

Mladému hokejistovi hrozí trest odňatia slobody na 15 až 20 rokov. V prípade, že sa pokúsi využiť inštitút dohody o vine a treste, sadzba môže byť znížené až o tretinu spodnej hranice.