Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pred ostrým štartom NHL vypiekli s Mihálikom a Valábikom
Zdielať na

Pred ostrým štartom NHL vypiekli s Mihálikom a Valábikom

Zdroj: joj.sk

V NHL maximálne 15 Slovákov

Slovenský hokej ani na štarte 91. ročníka NHL neprekročí svoj tieň a chmáry sa nad ním zaťahujú pravidelným tempom. Nepochybne viacero jeho reprezentantov v zámorí má meno a hráči ako Gáborík, Marián Hossa, Demitra, Chára či Višňovský patria medzi všeobecne najsledovanejšie postavy. Lenže tak ako odchádzajú hviezdy (Švehla, Bondra, Pálffy, Nagy, Stümpel) i ďalšie hviezdičky, pribúda málo nasledovníkov.
      Tým, že Tampa Bay a Atlanta v uplynulých hodinách dokonali dokonalé čistky slovenských talentov, na ostrom štarte NHL bude len 14 alebo 15 Slovákov. Toho šestnásteho Tampa po európskej anabáze poslala na farmu, hoci obranca Vladimír Mihálik obstál. Atlanta podobne "vypiekla" s ďalším talentovaným zadákom Borisom Valábikom. Už predtým podobne dopadli útočníci Peter Ölvecký, Marek Zagrapan, Vladimír Dravecký a ďalší.
      V noci na piatok by sa v prvom sete štyroch zápasov mali predstaviť Hossa, Tomáš Kopecký, Chára, Demitra, Svatoš (ak  koleno dovolí) a podľa všetkého v bránke Peter Budaj. V ďalších dňoch pribudnú krajania, pätnástym by mohol byť cez víkend aspoň na striedačke Montrealu ako brankárska dvojka Jaroslav Halák. Problémom nie je ani tak nízky počet, lebo do KHL stiahli ešte pomerne výkonných hráčov ako Stümpel a Nagy, problémom je obnova. Oproti vlaňajšku prvý tím NHL "urobil" jedine Mihálik a to tiež len na európsky dvojzápas. V predchádzajúcich sezónach sa to podarilo napríklad Andrejovi Sekerovi, Tomášovi Kopeckému, Milanovi Jurčinovi, Andrejovi Meszárošovi, či obom spomínaným brankárom. Stop! V 15-ke viac-menej zastabilizovaných "kádrov" je iba jediný útočník (Kopecký), ktorý v uplynulých 5-6 rokoch posilnil rady slávnych ofenzívnych mien... Zedník, Handzuš, Šatan a Demitra sa blížia k zámorskému dôchodku a tak o dva-tri roky môžu byť v NHL pokojne len štyria slovenskí útočníci - Hossa, Gáborík, Svatoš a Kopecký.
      Po 30-ke sú aj defenzívne esá Chára s Višňovským, ale medzi obrancami to, tiež na rozdiel od minulosti, až tak zle nevyzerá. Jurčina si našiel solídnu pozíciu, Meszárošovi predpovedajú veľkú budúcnosť, niečo podobné Sekerovi a beznádejne nevyzerajú ani Mihálik s Valábikom. Pokles Slovákov spôsobili aj rozhodnutia zotrvať v európskych ligách, tak či onak to nič nemení na vytrácaní sa výraznejšej kvality. To znamená, že je menej hráčov v stabilných pozíciách elitných formácií a presilovkových zoskupení.
      Zoznam Slovákov na ostrom štarte NHL:
      BOSTON - Zdeno Chára (o)
      BUFFALO - Andrej Sekera (o)
      COLORADO - Peter Budaj (b), Marek Svatoš (ú)
      DETROIT - Marián Hossa (ú), Tomáš Kopecký (ú)
      EDMONTON - Ľubomír Višňovský (o)
      FLORIDA - Richard Zedník (ú)
      LA - Michal Handzuš (ú)
      MINNESOTA - Marián Gáborík (ú)
      MONTREAL - /Jaroslav Halák (b)/
      PITTSBURGH - Miroslav Šatan (ú)
      TAMPA BAY - Andrej Meszároš (o)
      VANCOUVER - Pavol Demitra (ú)
      WASHINGTON - Milan Jurčina (o)