Jasno
32°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Z hokejových dresov sa črtá blamáž. V prvých dňoch sa bude hrať s jedným logom, potom s iným
Zdielať na

Z hokejových dresov sa črtá blamáž. V prvých dňoch sa bude hrať s jedným logom, potom s iným

BRATISLAVA / V parlamente drvivou väčšinou prešla zmena zákona, podľa ktorej musí na dresoch slovenských reprezentantov kraľovať štátny znak. Novela z dielne SNS sa pritom dotkne najviac hokejovej reprezentácie, ktorá má na dresoch hokejové logo. Poslanci parlamentu schválili aj dátum, kedy zákon vstúpi do platnosti. Bude to päť dní po začiatku majstrovstiev sveta.

Slovenská národná strana si s pomocou vládnej koalície a aj časti opozície presadila, že naši reprezentanti budú zrejme musieť meniť dresy, a to uprostred šampionátu.

"Ja si myslím, že účinnosť zákona povedal by som bude volená tak, aby to bolo rozumné riešenie," hovoril podpredseda SNS Jaroslav Paška deň pred schválením zákona. No poslanci bez námietok schválili návrh, aby zákon bol účinný 15. mája, teda počas majstrovstiev. Novelu pritom schválilo 108 poslancov.

"Už je to predrokované a dohodnuté so slovenskou reprezentáciou, ktorá bude mať po tomto termíne už dresy so štátnym znakom," vysvetlil Paška s tým, že časť turanju budú hrať v starých dresoch a časť v tých so slovenským znakom. 

S návrhom súhlasil aj vládny Smer, hoci napríklad Jaroslavovi Baškovi sa logo zväzu páči. "Cirkus, ktorý vznikol okolo tých symbolov na hokejových dresoch slovenskej reprezentácie nestál za to, je to zbytočné." 

"Slovenská národná strana je vyprázdnená nielen ideovo, ale aj odborne. Nemá to logiku, aby začalo niečo platiť v strede majstrovstiev sveta, veď to je hlúposť," myslí si poslanec Ľubomír Galko (SaS). V diskusii o zmene zákona o štátnych symboloch pritom nik nenamietal, že dátum účinnosti je počas majstrovstiev, ani časť opozície, ktorá návrh podporila.

"Naši právnici musia celú novelu, ale aj celú situáciu zanalyzovať a následne rozhodneme o ďalších postupoch," zaujal stanovisko Peter Jánošík zo Slovenského zväzu ľadového hokeja. Zväz hovorí, že sa umiestnením hokejového loga pridali na modernú cestu ostatných hokejových reprezentácií. "Určite niektoré dresy budú mať historicky zaujímavú cenu. Keď používate niečo len jeden rok, je to logicky cennejšie, ako keď niečo máte 10-15 rokov," povedal zberateľ hokejových dresov Tomáš Bubela. 

No zmena zákona z dielne SNS sa zrejme nebude týkať len hokejistov. Ale napríklad aj futbalistov. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články