Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci na ceste k obhajobe prvenstva. Zvíťazili nad Američanmi
Zdielať na
Hokej

Slováci na ceste k obhajobe prvenstva. Zvíťazili nad Američanmi

Archívna reportáž

AUGSBURG / Slovenská hokejová reprezentácia uspela vo svojom úvodnom vystúpení na Nemeckom pohári 2017 v Augsburgu. Zverenci trénera Craiga Ramsayho v piatok popoludní zdolali výber USA 2:1 a ziskom troch bodov vykročili za obhajobou prvenstva na tomto podujatí

Skóre duelu otvoril v 6. min útočník Patrik Lamper, jeden z debutantov. Náskok slovenského tímu zvýšil v 27. min tiež tipsportligový hráč Marek Hovorka. Američania mali v tretej tretine tlak aj s prispením nedisciplinovanosti Slovákov, skorigovať sa im podarilo v 54. min zásluhou Bobbyho Sanguinettiho. V 25. vzájomnom zápase oboch tímov sa zrodilo deviate víťazstvo Slovákov, Američania majú na svojom konte trinásť úspechov a tri stretnutia sa skončili nerozhodne.

V piatok v národnom tíme SR debutovali Juraj Bezúch, Patrik Lamper, Michal Krištof, Marek Hecl a Boris Sádecký. Lamper si otvoril aj strelecký účet v reprezentácii, Hovorka dosiahol druhý presný zásah v najcennejšom drese. Brankár Ján Laco v piatok načal druhú päťdesiatku reprezentačných štartov. Stal sa najlepším slovenským hráčom v zápase.

Aktívnejšie začali favorizovaní Američania a na dlhší čas sa usadili v útočnom pásme, ale brankár J. Laco nemusel riešiť zložitejšie situácie. Slováci sa k prvej strele na bránku dostali až v šiestej minúte a hneď bol z toho gól - Cingeľ dostal puk do útočného pásma, puk posunul na L. Romančíka a jeho strelu tečoval debutant Lamper - 0:1. Tímu SR sa potom podarilo ubrániť pri presilovke súpera, počas ktorej sa im ani raz nepodarilo vyhodiť puk z obranného pásma. Následne mali dvakrát početnú výhodu aj Slováci, najmä v druhej americkej defenzívne poriadne podkurovali, stav sa však nezmenil.

V úvode druhej časti zverenci trénera Craiga Ramsayho nevyužili ani tretiu presilovku, radosť hŕstke svojich fanúšikov však urobili v 27. min - Bezúch pekne vysunul Marek Hovorku a útočník Košíc bekhendovým blafákom prekonal striedajúceho Leggia. V ďalšom priebehu druhého dejstva Slováci držali súpera na dištanc a skóre sa nezmenilo.

V 44. min J. Laco zachránil pekným zákrokom pri veľkej šanci Gillroya, potom prišla séria vylúčení slovenských hokejistov vrátane 72-sekundového oslabenia o dvoch korčuliarov. V ňom J. Laco doslova čaroval, keď zneškodnil hneď niekoľko vyložených príležitostí Američanov. Kapituloval však v 54. min, keď puk za jeho chrbát poslal Sanguinetti strelou z ľavého krídla. V závere tím USA hral bez brankára, no stav sa už nezmenil.

V sobotu o 16.00 h si Slováci zmerajú sily s domácimi Nemcami, ktorí v piatok o 19.30 h nastúpia proti olympijskému výberu Ruska.

Nemecký pohár 2017 - Augsburg (Nem.) - piatok:
USA - Slovensko 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Góly: 54. Sanguinetti (Blum, Roe) - 6. Lamper (L. Romančík, Cingeľ), 27. Marek Hovorka (Bezúch)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše: 22. Mielen (USA) 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Piechaczek, Schrader - Gaube, Wölzmüller (všetci Nem.)

Zostavy:
USA: Zapolski (21. Leggio) - Gilroy, Donovan, Sanguinetti, Gunderson, Welch, Reese, Blum, Billins - B. O'Neil, Arcobello, Broc Little - Miele, Stoa, Lasch - Gionta, Roe, Earl - Sexton, Slater, Malone
Slovensko: J. Laco - Čajkovský, Čerešňák, J. Mikuš, A. Jánošík, L. Romančík, Gernát, Valach, Marek Ďaloga - Marek Hovorka, Ölvecký, Bezúch - Marcel Haščák, Bubela, Marek Hecl - Cingeľ, T. Marcinko, Lamper - Paulovič, Krištof, Sádecký



Súvisiace články