Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bystričania vlietli na Nitru a odvrátili hrozbu tretej prehry
Zdielať na

Bystričania vlietli na Nitru a odvrátili hrozbu tretej prehry

BANSKÁ BYSTRICA / Hokejisti Banskej Bystrice sa v sobotu prvýkrát v aktuálnej finálovej sérii Slovnaft play-off Tisport ligy predstavili v domácom prostredí, ktoré využili na sto percent.

Nitru zdolali 5:3, keď základ úspechu spočinul vo vynikajúcom nástupe do zápasu. Najprv sa hráčom spod Zobora zranil Ordzovenký, potom putovali na trestnú lavicu bitkári Zigo a Laliberté a následne v hre štyroch proti štyrom v rozmedzí 79 sekúnd dali Bystričania tri góly. Po druhom nepomohol trénerovi Stavjaňovi ani oddychový čas.

"Čakali sme, že domáci nastúpia a budú napádať, forčekovať. Viac-menej sme mali zlý pohyb a bez neho sa tieto situácie zvládať nedajú," hovoril nitriansky kouč, ktorý po treťom inkasovanom góle namiesto Valenta poslal do bránky Lakosila. Ten pustil za seba iba dva puky, ale prehre nezabránil. "Vlasto Lakosil je skúsený brankár a situáciu zvládol," dodal Stavjaňa.

Nitranov po zápase veľmi mrzel zlý úvod, ktorý sa výraznou mierou podpísal pod neúspešný výsledok. "To, čo sme si pred stretnutím povedali, sme nepreniesli na ľad. Vedeli sme, že Bystrica vybehne na nás, ale nepostrážili sme si hráčov pred bránkou. Boli sme nekoncentrovaní a to nás stálo napokon celý duel," netajil Vlastimil Lakosil, ktorý začiatočný gólový uragán Bystrice sledoval zo striedačky. Od tretej minúty už nemal veľa práce, keďže domáci s pohodlným vedením nemuseli za každú cenu útočiť a často strieľať.

"Domáci zmenili štýl, už sa na nás tak netlačili, takže som nemal veľa zákrokov. Čo je vždy pre gólmana ťažké, keď v bránke iba stojí a má minimum práce. Chcel som si však užiť finále. Snažil som sa tím podržať. Ak chceme majstrovský titul, musíme zvýšiť koncentráciu, hrať jednoduchšie v našom pásme a využiť prečíslenia, dostať sa do nich," prezradil skúsený gólman Nitry.

V banskobystrickej šatni panovala radosť zo zvládnutého prvého domáceho finálového zápasu aktuálnej sezóny. Kapitán mužstva Milan Kytnár sa postaral o úvodný zásah a po jeho pokuse vďaka teču Gilliesa skončil puk za Valentom aj pri druhom góle. Práve tieto okamihy boli kľúčové, k čomu útočník Bystrice poznamenal: "Dobre sme ich napádali a dostávali sa nám puky na hokejky. Navyše sa nám núkali voľní hráči, takže sme radi, že nám to tam aj popadalo. Málokto také niečo videl, či zažil, aby v hre štyroch na štyroch za taký krátky čas dalo mužstvo tri góly. Boli by sme radi za takýto úvod aj v štvrtom finálovom zápase. Musíme hrať svoju hru, len tak môžeme byť úspešní."

Rozhodujúci gól uštedril Nitre 39-ročný obranca spod Urpína Ivan Majeský. Zadák so skúsenosťami z NHL zvýšil vedenie svojho družstva na konci druhej tretiny na 4:0 a asistenciu si pripísal pri piatom zásahu. "Dal som gól, prešlo to tam, čo ma veľmi teší, rovnako i to, že sme dve tretiny dominovali. Potom sme však nechali veľa priestoru Nitre, prestali sme byť dôslední a hostia nás potrestali. Je to pre nás ponaučenie, ale dôležité je víťazstvo. Všetci chceme uspieť aj v ďalších vystúpeniach, pre titul urobíme všetko," netajil veľké odhodlanie urastený bek Bystrice Majeský.

Súvisiace články