Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ovečkin zaspal, Chára prebudil Boston
Zdielať na

Ovečkin zaspal, Chára prebudil Boston

AIRLINGTON / Dôvod neúčasti ruského hokejistu Alexandra Ovečkina v utorkovom súboji NHL proti San Jose bol prozaický - kanonier Capitals si zle nastavil budík, meškal na ranné rozkorčuľovanie a za trest nedostal pozvánku na zápas.

Tridsaťročný Ovečkin od svojho vstupu do NHL v roku 2005 vymeškal iba 23 stretnutí základnej časti. To aktuálne proti San Jose si dozaista zapamätá, keďže jeho tím utrpel domáci debakel 0:5. Na ľade chýbal aj druhý excelentný útočník Capitals Švéd Nicklas Bäckström, ktorý stále nie je zdravotne v poriadku.


"Pomýlil som sa. Nastavil som na budíku 8.30 h večer namiesto rovnakého času rána. Potom som zaspal. Urobil som chybu a pykal som podľa tímových pravidiel,“ vysvetlil vlani 53-gólový Ovečkin pre server NHL.

Tréner Washingtonu Barry Trotz priznal, že sa neskôr rozprával s Ovečkinom a práve on mu oznámil, že v zápase proti Sharks si nezahrá. "V našom tíme si ctíme zodpovednosť a pravidlá hry. Ak ich niekto nedodrží, nasleduje sankcia. ´Ovi´ urobil chybu a pochopil to. A prečo sme to neoznámili skôr? Nechceli sme ísť s tým na verejnosť v deň zápasu,“ uviedol Trotz.

Od svojho vymenovania za trénera Washingtonu v máji 2014 sa Trotz snaží zaviesť štábnu kultúru v klube z hlavného mesta USA, ktorá platí pre každého hráča bez výnimky vrátane najväčších hviezd. V stredu po ťažkej prehre so San Jose ukončil tréning po hodine a pol a požiadal všetkých hráčov, aby spoločne ako jeden tím odišli z ľadu. "Vysvetlil som im, aby sa naučili robiť veci spoločne a vedieť sa spoľahnúť jeden na druhého. Musia si uvedomiť, že len spolu môžu dosahovať úspechy. V tejto chvíli to bolo dôležitejšie ako zostať na tréningu o čosi dlhšie a odpáliť pár pukov navyše,“ vysvetlil Trotz.

Hossa mohol privodiť zvrat, proti bol trpezlivý Neuvirth

Len čo sa zápas prehupol do druhej polovice, rútil sa naňho v oslabení slovenský hokejista Marián Hossa. Český brankár Michal Neuvirth však nespanikáril, za stavu 1:0 podržal Philadelphiu a napokon sa radoval z víťazstva nad Chicagom 3:0 a druhého čistého konta za sebou. "Snažil som sa byť trpezlivý a počkať si na jeho prvý pohyb," hovoril o jednom z kľúčových momentov duelu. Hossa vystrelil vpravo dole k žŕdke, 27-ročný gólman však betónom skvele zneškodnil jeho pokus.

Neuvirth ako voľný hráč v lete podpísal kontrakt s Flyers a okamžite sa stal oporou tímu. Stal sa iba druhým brankárom v histórii klubu, čo v prvých dvoch dueloch, v ktorých nastúpil do začiatku, neinkasoval. Pionierom "letcov" bol Jeff Hackett v októbri 2003. "Uplynulé dni boli neskutočné. Čím viac chytám, tým sa cítim lepšie a moje sebavedomie rastie. Chlapci predo mnou však boli takisto neuveriteľní. Naša hra v oslabeniach bola výborná. Druhý raz skvelé kolektívne úsilie počas celých 60 minút," doplnil pre nhl.com Michal Neuvirth.

Boston prvý raz zvíťazil, Chára dvakrát asistoval

Až vo štvrtom zápase nového ročníka NHL sa hokejisti Bostonu dočkali prvého víťazstva. Bruins v stredu v Denveri zdolali miestne Colorado Avalanche hladko 6:2, keď v 36. min viedli presvedčivo 5:0. Dvoma asistenciami pri prvých dvoch góloch sa pod úspech hostí podpísal ich slovenský kapitán Zdeno Chára.
Marián Hossa a jeho Chicago si ani neškrtlo vo Philadelphii, ktorej podľahlo 0:3. Český brankár Flyers Michal Neuvirth dosiahol druhé čisté konto po sebe, v pondelok zneškodnil všetky pokusy hráčov Floridy (1:0). Ottawa zvíťazila v Columbuse vysoko 7:3, švédsky obranca Senators Erik Karlsson dosiahol štyri asistencie.
Odpisovaná Arizona vyhrala aj tretí duel v ročníku - v Anaheime nad Ducks jasne 4:0. Dvadsaťročný útočník Anthony Duclair sa zaskvel hetrikom, český center Martin Hanzal pomohol troma asistenciami, nováčik Max Domi mal bilanciu 1+1.

Sumáre:

Columbus - Ottawa 3:7 (2:1, 1:3, 0:3)

Góly: 13. Saad (N. Foligno, Johansen), 19. Jenner (Johansen, Prout), 25. Dubinsky (Atkinson) - 17. Methot (Zibanejad, Karlsson), 22. M. Michálek (Ryan, Karlsson), 30. Turris (Stone), 38. Zibanejad (Ryan, Karlsson), 42. Pageau (Borowiecki, Cowen), 50. Hoffman (Stone, Turris), 56. Ryan (Zibanejad, Karlsson)

Philadelphia - Chicago 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Góly: 36. Gagner (Del Zotto, B. Schenn), 37. Giroux (Raffl, Voráček), 58. Read (Simmonds, Couturier)
Marián Hossa (Chicago) 17:32 min, 4 strely, -1 bod

Colorado - Boston 2:6 (0:2, 1:3, 1:1)

Góly: 39. Landeskog, 52. J. Mitchell (Zadorov, T. Barrie) - 6. K. Miller (CHÁRA, B. Connolly), 9. Hayes (CHÁRA, C. Miller), 24. Randell (McQuaid), 30. Ch. Kelly (Spooner, Hayes), 36. Spooner (Hayes), 59. Krejčí (Hayes)
Zdeno Chára (Boston) 24:12 min, 0+2, +2 body, 2 strely, 2 tr. min.

Anaheim - Arizona 0:4 (0:3, 0:1, 0:0)

Góly: 4. Duclair (Hanzal), 10. Duclair (M. Domi, Hanzal), 13. M. Domi (Bödker, Z. Michálek), 31. Duclair (Rieder, Hanzal)

Súvisiace články