Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pre Mareka Viedenského je výzvou hrať za Slovan v KHL
Zdielať na

Pre Mareka Viedenského je výzvou hrať za Slovan v KHL

BRATISLAVA / Slovenský reprezentačný útočník Marek Viedenský podpísal zmluvu na jeden rok s účastníkom Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Slovanom Bratislava.

Dvadsaťštyriročný center sa predstavil na uplynulých dvoch seniorských svetových šampionátoch. Minulú sezónu strávil rodák z Handlovej vo fínskom mužstve HPK Hämeenlinna.

"Na základe svojich kvalitných výkonov z posledného obdobia by sa mal zaradiť medzi dôležité postavy mužstva pre ročník 2015/2016," informuje web Slovana. Platnosť Viedenského zmluvy ešte podlieha registrácii na Centrálnej hráčskej matrike (CIB) v Moskve. Marek Viedenský pred pôsobením vo Fínsku hrával v zámorí, vo farmárskej AHL absolvoval za Worcester Sharks dovedna 120 duelov s bilanciou 15 gólov a 25 asistencií. Predtým v juniorskej WHL strávil v mužstvách Prince George Cougars a Saskatoon Blades tri sezóny. Odchovanec prievidzského hokeja Slovensko reprezentoval na svetových šampionátoch hráčov do 18 i 20 rokov.

"Dohodli sme sa v úvode týždňa a potom sme doťahovali detaily, aby som mohol ísť na ľad," referoval krátko pred stredajším tréningom Marek Viedenský a pokračoval: "Po majstrovstvách sveta som sa pripravoval asi tri týždne, či už v Banskej Bystrici alebo krátko aj v Martine s Rišom Pánikom. A teraz idem prvýkrát na ľad. Verím, že nebudem veľmi 'šmatlavý'."

V súvislosti so Slovanom Bratislava sa v ostatných mesiacoch často hovorilo o finančných restoch klubu voči hráčom, pred podpisom kontraktu aj nad týmto Viedenský uvažoval. "Samozrejme, boli obavy v súvislosti s problémami z minulej sezóny. Pre chalanov to isto nie je nič príjemné. Ja žiadne resty nemám a verím, že to tu nebude. Idem sem však s tým, že idem hrať hokej a ostatné riešim potom. Hrať za Slovan v KHL je pre mňa spojenie dvoch výziev. Chceme spraviť čo najlepší výsledok a ja si chcem skúsiť KHL. Vo Fínsku som už pôsobil a bola to vynikajúca liga. Verím, že v KHL sa tiež nestratím. Na cestovanie sa veľmi neteším, ale musím to zvládnuť," poznamenal.

Pôsobenie v Bratislave prinesie aj šancu pre jeho kamarátov a rodinu vidieť ho častejšie priamo v akcii. "Už aj vo Fínsku ma boli viackrát pozrieť, teraz budem na očiach asi počas každého duelu. Pre mňa to bude pozitívny moment. Premiérovo na Slovensku budem hrať na seniorskej úrovni s výnimkou reprezentácie," myslí si šikovný stredný útočník.

Skalický a Rosandič majú kontrakty so Slovanom

Do prípravy hokejistov Slovana Bratislava na novú sezónu sa zapojili aj štyria bronzoví medailisti z majstrovstiev sveta juniorov v Toronte a Montreale Pavol Skalický, Mislav Rosandič, Patrik Bačík a Samuel Petráš. Kvarteto zabojuje o miesto v prvom tíme bratislavského mužstva. Mladíci už trénujú so Slovanom na štadióne v Lamači. Skalický a Rosandič podpísali so Slovanom dvojcestné kontrakty na rok, Bačík a Petráš sú v tíme na skúške na dva mesiace.

Stále iba 19-ročný rodák z Gelnice Skalický sa na novú sezónu pripravoval s extraligovými Košicami, napokon však zakotvil v jedinom slovenskom tíme KHL. "O záujme Slovana som sa dozvedel približne pred dvoma týždňami. Som veľmi rád, že to takto vyšlo, pretože KHL je KHL a Slovan je veľmi dobrý klub. Vo Švédsku som bol na trojmesačný skúšobný kontrakt, no nevyšlo to. Dalo mi to však dosť. Som rád, že som teraz tu. V KHL chcem zbierať skúsenosti a podávať čo najlepšie výkony. Budem rád, keď sa na mňa niečo nalepí," prezradil slovenský extraligový šampión s Košicami z ročníka 2013/2014. Po príchode do Bratislavy sa Pavol Skalický postupne rozhliada. "S trénerom sme sa ešte nebavili o tom, čo a ako. V šatni poznám bližšie len mladších chlapcov z ´dvadsiatky´, ale pomaly sa spoznávame. Sú tam aj hráči z minulej sezóny. Známe mená, dobrí a skúsení hokejisti," doplnil odchovanec hokeja v Spišskej Novej Vsi.

Rosandič bol doteraz hráčom extraligovej Banskej Bystrice.

Dvadsaťročný obranca má za sebou napriek mladému veku už dve extraligové sezóny. Bačík prešiel v Slovane všetkými mládežníckymi kategóriami. V poslednej sezóne zbieral skúsenosti v Nitre. Aj Petráš je odchovancom Slovana, po MS do 20 rokov hral v minulom ročníku extraligu za Piešťany.

Informácie zverejnil web Slovana.