Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Američania získali bronzové medaily, Česi bez kovu
Zdielať na

Američania získali bronzové medaily, Česi bez kovu

PRAHA / Hokejisti USA získali na majstrovstvách sveta v Prahe bronzové medaily, v súboji o 3. miesto si poradili s domácim výberom 3:0.

Američania získali osemnástu medailu zo svetových šampionátov, siedmu bronzovú (2-9-7). V Prahe im kovy za 3. priečku zavesili aj pri predchádzajúcom turnaji v O2 Arene v roku 2004, keď v poslednom zápase zdolali Slovensko. Odvtedy bral tím USA na MS cenný kov len v Štokholme 2013. V Prahe a Ostrave odohrali vydarený turnaj, na ktorom zaváhali len proti Bielorusku a v sobotňajšom semifinále s Ruskom.

Česi druhý rok po sebe prehrali záverečné dva duely o umiestnenie na šampionáte. Rovnako ako vlani v Minsku ani teraz nedali v rozhodujúcich súbojoch play-off (semifinále, o 3. miesto) ani jeden gól. Nepomohli ani zmeny v zostave, ktoré urobil tréner Vladimír Růžička v porovnaní so semifinále.

MS o3. miesto (Praha):

USA - Česko 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Góly: 8. Bonino (Nelson, Coyle), 19. T. Lewis (Eichel), 40. Coyle (Bonino)
Vylúčení: 6:3 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Vinnerborg (Švéd.), Rönn (Fín.) - Dahmén (Švéd.), Lazarev (Rus.), 15 007 divákov

USA: Hellebuyck - Krug, Faulk, Reilly, S. Jones, Gardiner, C. Murphy, Redmond - Hendricks, Larkin, Moses - Sexton, Arcobello, B. Smith - Nelson, Eichel, T. Lewis - Morin
Česko: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, J. Kolář, Krejčík, Čáslava, O. Němec - Voráček, Sobotka, M. Erat - Jágr, Plekanec, Klepiš - Červenka, Jan Kovář, Vondrka - Koukal, J. Novotný, Zaťovič - Simon

Američania po opatrnejšom úvode zvýšili postupne obrátky. Postupne si vypracovali aj viaceré šance. V 5. min Eichel obišiel Hejdu a išiel sám na Pavelca, ale neprestrčil mu puk pomedzi betóny. Na opačnej strane tvrdú strelu Kolářa vyrazil Hellebuyck len pred Erata, ale dorážku americký brankár zlikvidoval. V 8. min mal zámorský tím veľký tlak v útočnom pásme: Pavelec zneškodnil dve tutovky Nelsona, ale na dorážku Nicka Bonina už nestačil - 1:0. Česi hrali rozpačito, Američania boli dôrazní pred súperovou bránkou. V 19. min zvýšil na rozdiel dvoch gólov Trevor Lewis, ktorého elegantne našiel Eichel.

Hráči Česka sa trápili v koncovke, nepremenili ani čisté šance. Erat či Voráček mali dokonca pred sebou takmer prázdne bránky, ale puky nedokázali dopraviť do siete. Ďalšie príležitosti českých hokejistov zasa zlikvidoval pozorný Hellebuyck alebo mu po strele Kolářa pomohla horná žrď. V 40. min našiel Bonino medzi kruhmi Charlieho Coyla, ktorý mieril presne - 3:0.
Američania pri trojgólovom vedení hrali účelne, puk sa snažili dostávať čo najďalej od vlastnej bránky. Starostlivo pokrývali najmä svoju polovicu ihriska a narúšali českú rozohrávku. Do útoku sa už veľmi nehrnuli, Pavelec mal len minimum práce. Tím USA umnou hrou nepúšťal domácich k ničomu a výsledok nezmenila ani dlhá power-play Česka.

Súvisiace články