Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vysoko rúbe! Sekera prestupuje ku kráľovi Gáboríkovi
Zdielať na

Vysoko rúbe! Sekera prestupuje ku kráľovi Gáboríkovi

LOS ANGELES / Je to definitívne. Andrej Sekera opúšťa Carolinu a sťahuje sa do Kalifornie k obhajcovi Stanley Cupu Los Angeles Kings. Jeho spoluhráčom je teda aj Marián Gáborík.

Momentálne Carolina Hurricanes i LA Kings čakajú na potvrdenie prestupu zo strany NHL. Ak sa kráľom podarí postúpiť do play off, Carolina získa možnosť voľby v 1. kole tohtoročného draftu. V opačnom prípade si bude môcť nárokovať túto požiadavku až budúci rok.

Andrej Sekera patril k najhorúcejším komoditám na trhu NHL pred uzávierkou prestupov. Je spoľahlivý, nefauluje, v defenzíve nerobí chyby. V 56 zápasoch sezóny nazbieral 19 bodov. Tento rok berie len 1,75 milióna za sezónu. S takými predpokladmi patril pred uzávierkou prestupov k najžiadanejším hokejistom.

Sekera odohral necelých šesť sezón v Buffale, k Hurricanes prišiel v priebehu draftu v roku 2013. V prvej sezóne sa v Caroline ukázal v parádnom svetle: odohral 74 zápasov, dal 11 gólov a nazbieral úctyhodných 44 bodov, čím sa v ročníku 2013-14 stal tretím najproduktívnejším hráčom mužstva.

"Nie som v NHL najvyšší hráč, ani najsilnejší. Snažím sa hrať hlavne s rozumom a šikovne pozične, nechcem zbytočne faulovať. Snažím sa korčuľovať, pretože v dnešnom hokeji sa musí korčuľovať a nie sa až tak oháňať hokejkou. Snažím sa hrať jednoducho, účelne a šikovne," vysvetľoval Sekera pre NHL.com/sk.

"Pre mňa bola vždy prvoradá obrana. Obrana vyhráva zápasy a z dobrej obrany sa rodí aj útok. Dávam si záležať na bránení, aby som bol na ľade, keď nedostaneme gól. A hlavne sa snažím vytvoriť šancu pre chalanov, zblokovať strelu, zobrať puk, aby oni mali šancu dať nejaký gól. Obrana je pre mňa to hlavné, body potom prídu samy," načrtol svoju filozofiu.

Ako sa Sekera predvedie v novom mužstve, bude mať veľký vplyv na jeho novú zmluvu, o ktorej bude vyjednávať po skončení sezóny ako voľný hráč bez obmedzenia. Je v ideálnom hokejovom veku, v júni bude mať 28 rokov. Pritom je to skúsený a spoľahlivý tímový hráč, ktorý sa blíži k méte 500 odohraných zápasov v NHL (v 469 dueloch dal 30 gólov a nazbieral 155 bodov).