Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Góly Tatara a Gáboríka, Jágr najstarším autorom hetriku
Zdielať na

Góly Tatara a Gáboríka, Jágr najstarším autorom hetriku

NEW YORK / V desaťzápasovej porcii sobotňajších duelov zámorskej hokejovej NHL sa bodovo presadila iba dvojica Slovákov.

LA Kings prehrávali doma s Nashvillom v 24. min už 1:5, no aj zásluhou presného zásahu Gáboríka vyrovnali na 6:6 a vynútili si predĺženie, v ktorom o triumfe hostí Josi. Tatar skorigoval v 57. min vedenie domáceho Vancouveru nad Detroitom na 1:2, ale Red Wings na ľade súpera prehrali 1:4.

Hviezdou večera sa stal český veterán Jaromír Jágr, ktorý sa hetrikom podieľal na triumfe New Jersey Devils 5:2 nad Philadelphiou. Pre rodáka z Kladna to bol už pätnásty trojgólový zápis v zámorskej profilige, premiérový po takmer deviatich rokoch (predtým naposledy 22. marca 2006 ako hráč NY Rangers tiež do siete Philadelphie, pozn.). Vo veku 42 rokov a 322 dní sa stal najstarším hráčom NHL s hetrikom, doterajšie maximum legendárneho Gordieho Howa (41 rokov a 216 dní) prekonal o viac ako rok. V historickej tabuľke kanonierov sa na 5. mieste vyrovnal so 717 presnými zásahmi Philovi Espositovi a po sobote zaostáva už len o 18 kanadských bodov za štvrtým miesto Rona Francisa v hodnotení produktivity (1798 bodov). "Milujem strieľanie hetrikov, no nepáči sa mi, keď mi hovoríte o tom, že som najstarší,“ zavtipkoval si po zápase medzi novinármi Jaromír Jágr a doplnil: "Nechcem byť najstarší, ale mám veľkú radosť z trojgólového zápisu.“

Hokejisti Bostonu prehrali doma s Ottawou 2:3 po predĺžení, o víťazstve Senators rozhodol v 44. sekunde predĺženia Bobby Ryan. Slovenský obranca a kapitán Bostonu Zdeno Chára strávil na ľade 25:24 min, pripísal si jednu mínusku a bránku súpera ohrozil jednou strelou.

Hráči Montrealu uspeli v sobotu v Pittsburghu 4:1 a víťaznú šnúru natiahli už na šesť duelov a dostali sa na čelo tabuľky Východnej konferencie. "Podarilo sa nám vyhrať už piaty zápas za sebou u súperov. V hre chlapcov bolo mnoho energie. Koncentrovali sme sa na detaily a túto veľkú výzvu sme zvládli,“ zhodnotil po zápase tréner víťazov Michel Therrien.

Hokejisti Nashvillu viedli na ľade obhajcu Stanleyho pohár v LA už 5:1 a zdalo sa, že poľahky dokráčajú k dvom bodom. Opak bol však pravdou, kalifornskí „králi“ sa nevzdali a bojovali až do konca. Ešte tri minúty pred treťou sirénou prehrávali 3:6, no góly Kinga, Gáboríka a J. Cartera v rozpätí 87 sekúnd im zariadili aspoň bod. V závere riadneho hracieho času zrejme prišli hráči LA o veľa síl, v úvode predĺženia totiž neustrážili Josiho a ten spomedzi kruhov rozhodol o triumfe Predators. "Dostali sme doma sedem gólov a aj keď sa nám podarilo v závere dotiahnuť náskok súpera, nemôžeme hovoriť o vydarenom zápase. Stále si opakujeme, že musíme byť dôslednejší. Musíme už prestať o tom hovoriť a predvádzať to na ľade,“ znelo kritické hodnotenie kapitána LA Kings Dustina Browna. Marián Gáborík v tomto zápase strávil na ľade 17:05 min a pripísal si tri strely, jeden mínusový bod a spomenutý presný zásah.

Buffalo slovenského obrancu Andreja Meszároša prehralo v New Yorku s Rangers 1:6, skúsený bek absolvoval 16:23 a k jednej strele pridal dve trestné minúty a jeden plusový bod.

Tomáš Tatar pri spomenutej prehre Detroitu na ľade Vancouveru zaznamenal tri strelecké pokusy a jediný gól hostí, Tomáš Jurčo nebodoval a počas 11:08 min vyslal na bránku súpera jednu strelu.

Návrat do zostavy Toronta po dvojzápasovej pauze zaznamenal útočník Richard Pánik, ktorý odohral 7:24 a k dvom strelám pridal jeden mínusový bod. Maple Leafs prehrali vo Winnipegu 1:5.