Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Melicherčík neinkasoval už viac ako 254 minút! Štatistiky nesleduje
Zdielať na

Melicherčík neinkasoval už viac ako 254 minút! Štatistiky nesleduje

KOŠICE / Brankár hokejistov HC Košice Marcel Melicherčík neinkasoval už 254 minút a 2 sekundy.

Sériu bez gólu natiahol v utorok vďaka 22 úspešným zákrokom v bratislavskom Ružinove v zápase proti HK Orange 20 (0:3). Naposledy vyťahoval puk zo siete 12. októbra, keď ho v čase 45:58 min prekonal Tibor Kutálek z Piešťan. Odvtedy vychytal v štyroch dueloch shutouty, neprekonali ho hráči Nitry, Banskej Bystrice, Skalice a naposledy reprezentačnej dvadsiatky.

Štatistiky nesleduje

"Štatistiky nesledujem. Verím, že to ešte nie je moja vrcholná forma a existuje priestor na zlepšenie. Mám prémie za nuly, ale časť z nich ide rovno do tímovej kasy. Za mojou sériou je predovšetkým tím. Spoluhráči v každom zápase makajú, hrajú stopercentne svedomito, výborne bránia, hrajú poctivo dozadu. Ak máme menší náskok, dokážu ho ubrániť. Súperi sa ani pri našom tesnom vedení a ich power play nedostanú do veľkých šancí. Takže je to tímová séria, vďaka patrí celému mužstvu," rozhovoril sa Marcel Melicherčík, ktorý nechcel ani vedieť, koľko trvá rekordná séria bez inkasovaného gólu v slovenskej najvyššej súťaži. "Naozaj to nechcem vedieť. Ako hovorím, štatistiky nesledujem a dôležité sú víťazstvá mužstva," doplnil Melicherčík.

Dvadsaťsedemročný brankár ťahal v minulej sezóne v drese Liberca sériu 224 minút a 20 sekúnd bez inkasovaného gólu. Dlhšie v ČR bez gólu vydržali Vladimír Hudáček zo Zlína (262 min a 51 s v sezóne 1999/2000) a Roman Turek z Českých Budějovíc (232:00 min, 2009/2010). V slovenskej extralige patrí rekord v počte minút bez inkasovaného gólu Miroslavovi Hálovi, ktorý v závere roka 2005 udržal čisté konto päť stretnutí po sebe a celkovo 322 minút a 38 sekúnd. V NHL vlastní obdobný zápis Brian Boucher, ktorý na prelome rokov 2003 a 2004 v drese Phoenixu neinkasoval takisto ako Hála päť zápasov v sérii a čisté konto si udržal 332 minút a jednu sekundu. Pred troma rokmi ťahal unikátnu sériu v ruskej Vyššej lige švédsky brankár HK Dmitrov Daniel Sperrle, ktorý nedostal gól 390 minút a 11 sekúnd.

Košice sa môžu pochváliť kvalitnou defenzívou

Melicherčík s Alexandrom Hylákom v šestnástich dueloch inkasovali len 21-krát, čo je priemer 1,31 gólu na zápas. Melicherčík má 96,09 % úspešnosť zákrokov, vychytal šesť shuoutov a z 256 pukov si za jeho chrbát našlo cestu iba desať. "Nemáme rozhodnuté, kto je v tíme jednotka a kto dvojka. Tréneri nás točia, oznámia nám deň pred zápasom, kto bude chytať. Tabuľka je vyrovnaná, nemá význam špekulovať, kto bude chytať, prvoradý je vždy tím," povedal Melicherčík.

V utorok na ľade reprezentačnej dvadsiatky viackrát podržal svoj tím a predviedol množstvo istých zákrokov. V súčasnej forme by sa mohol objaviť aj v slovenskej reprezentácii na novembrovom Nemeckom pohári. Tréner Vladimír Vůjtek ho pozorne sleduje. "S dvadsiatkou to nebol ľahký zápas. Možno si niekto povie, že sú to juniori a malo by to byť ľahké. Fyzicky sú však pripravení, takticky tiež. Pozorne bránili, ak zacítili šancu, snažili sa ju využiť. Skúšali strieľať aj spoza brániacich hráčov, vždy tam hrozil nejaký teč. Moji spoluhráči však bránili výborne a som rád, že sme zápas dotiahli do úspešného konca," tvrdil Melicherčík, ktorú svoju sériu bez inkasovaného gólu môže natiahnuť už v piatok v Poprade.

Súvisiace články