Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Najlepším na Slovensku Gáborík, Hossa, Chára, Laco alebo Sekera
Zdielať na

Najlepším na Slovensku Gáborík, Hossa, Chára, Laco alebo Sekera

BRATISLAVA / Kráľa slovenského hokeja korunujú na sobotňajšom galavečere v Bratislave a šancu posadiť sa na trón má aj dvojica útočníkov, ktorá v ankete o najlepšieho hráča SR triumfovala v predchádzajúcich ôsmich ročníkoch - Marián Hossa a Zdeno Chára.

O hlavné ocenenie v tradičnej ankete Hokejista roka sa okrem spomenutého dua (Chára obhajuje prvenstvo spred roka) uchádza aj víťaz Stanleyho pohára Marián Gáborík, brankár Ján Laco a obranca Andrej Sekera. Spomedzi nominovaných sa v minulosti z ocenenia štyrikrát tešili útočník Marián Hossa aj obranca Zdeno Chára.

Galavečer sa uskutoční v priamom televíznom prenose po 20.20 h v hoteli DoubleTree by Hilton v Bratislave. "Hlasovali hokejoví novinári, zástupcovia extraligových klubov, exekutíva zväzu a reprezentační tréneri. V porovnaní s predchádzajúcim ročníkom získal celkový víťaz omnoho viac hlasov," povedal prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Igor Nemeček.

Zlatý puk sa mení na Hokejistu roka

Tradičná letná anketa sa v auguste 2014 uskutoční premiérovo pod novým názvom - Zlatý puk strieda Hokejista roka. "Prechádzajúci názov bol chránenou obchodnou značkou, ktorú vlastnila iná spoločnosť ako SZĽH. Preto sme sa rozhodli, že založíme novú anketu s novým názvom a rovnako túto značku aj ochránime. Veríme, že bude vydareným nástupcom Zlatého puku," prezradil Nemeček.

Doposiaľ len 6 víťazov

Hlavná kategória - najlepší hokejista Slovenska - mala doteraz len šiestich víťazov. Dvaja tohtoroční finalisti Hossa a Chára si podelili triumfy v predchádzajúcich ôsmich ročníkoch ankety. Obaja ju vyhrali rekordne štyrikrát, Chára je víťazom z posledných troch rokov a z roku 2009, Hossa zasa v rokoch 2006 - 2008 a 2010. Ďalšie trio - Gáborík, Laco a Sekera - na celkový triumf ešte čaká.

Zdeno Chára bude obhajovať aj prvenstvo v kategórii Najlepší obranca (Cena Róberta Švehlu), jeho konkurentmi sú Martin Marinčin a Andrej Sekera. V hlasovaní o najlepšieho trénera (Cena Ladislava Horského) sú v hre Dušan Gregor, Vladimír Országh a Anton Tomko. Post najlepšieho rozhodcu (Cena Juraja Okoličányho) môže získať jeden z trojice Vladimír Baluška, Milan Novák, Miroslav Valach. Na ocenenie o najlepšieho hokejistu do 20 rokov (Cena Pavla Demitru) kandidujú Milan Kolena, Mário Lunter a Martin Réway, najlepším brankárom sa stane a Cenu Vladimíra Dzurillu získa jeden z trojice Jaroslav Halák, Ján Laco a Rastislav Staňa. O Cenu Jozefa Golonku pre najlepšieho útočníka bojujú Marián Gáborík, Marián Hossa a Michel Miklík.

All Star tím extraligy

Už pred galavečerom je známe zloženie All Star tímu Tipsport extraligy 2013/2014. Najlepším brankárom v najvyššej slovenskej súťaži sa stal Rastislav Staňa, najlepšími obrancami sú Peter König a Martin Štrbák, najlepšími útočníkmi Roman Tománek, Jozef Stümpel a Richard Jenčík.

Na rozdiel od minulého leta opäť uvedú do Siene slávy slovenského hokeja nového člena, jeho meno prezradia až počas sobotňajšieho galavečera.

Nominácie v jednotlivých kategóriách v ankete Hokejista roka 2014 o najlepšieho hokejistu SR v sezóne 2013/2014:

Najlepší hokejista SR: Marián Gáborík, Marián Hossa, Zdeno Chára, Ján Laco, Andrej Sekera
Najlepší hokejista SR do 20 rokov - Cena Pavla Demitru: Milan Kolena, Mário Lunter, Martin Réway
Najlepší brankár - Cena Vladimíra Dzurillu: Jaroslav Halák, Ján Laco, Rastislav Staňa
Najlepší obranca - Cena Róberta Švehlu: Zdeno Chára, Martin Marinčin, Andrej Sekera
Najlepší útočník - Cena Jozefa Golonku: Marián Gáborík, Marián Hossa, Michel Miklík
Najlepší tréner - Cena Ladislava Horského: Dušan Gregor, Vladimír Országh, Anton Tomko
Najlepší rozhodca - Cena Juraja Okoličányho: Vladimír Baluška, Mialn Novák, Miroslav Valach

All Stars Tipsport extraligy 2013/2014:

Rastislav Staňa (HC Košice) - Peter König (HK Nitra), Martin Štrbák (HC Košice) - Roman Tománek, Jozef Stümpel (obaja HK Nitra), Richard Jenčík (HC Košice)

Predchádzajúci víťazi v hlavnej kategórii


Najlepší hokejisti Slovenska:
1994 Oto Haščák
1995 Peter Šťastný
1996 Jaromír Dragan
1997 Zdeno Cíger

Víťazi ankety Zlatý puk
1998 Istropolis, Bratislava Peter Bondra
1999 Holiday Inn, Bratislava Pavol Demitra
2000 Forum, Bratislava Miroslav Šatan
2001 Istropolis, Bratislava Miroslav Šatan
2002 Divadlo Andreja Bagara, Nitra Peter Bondra
2003 Istropolis, Bratislava Peter Bondra
2004 NTC, Bratislava Miroslav Šatan
2005 Crowne Plaza, Bratislava Ľubomír Višňovský
2006 Crowne Plaza, Bratislava Marián Hossa
2007 SND,Bratislava Marián Hossa
2008 Historická budova SND, Bratislava Marián Hossa
2009 Steel Arena, Košice Zdeno Chára
2010 Hotel Bonbón, Bratislava Marián Hossa
2011 Hotel Bonbón, Bratislava Zdeno Chára
2012 Hotel DoubleTree by Hilton, Bratislava Zdeno Chára
2013 Hotel DoubleTree by Hilton, Bratislava Zdeno Chára

Hokejisti roka:
2014 Hotel DoubleTree by Hilton, Bratislava ???