Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V utorok štartuje 96. ročník NHL s tuctom Slovákov
Zdielať na

V utorok štartuje 96. ročník NHL s tuctom Slovákov

NEW YORK / Tromi stretnutiami sa v utorok 1. októbra začne 96. ročník zámorskej profesionálnej hokejovej súťaže NHL. Úvodné buly hodia rozhodcovia v noci z utorka na stredu o 1.00 h SELČ v Montreale, kde privítajú Toronto.

Na rozdiel od predchádzajúcich súťažných ročníkov, ktoré sa začínali v úvode októbra, sa tentokrát neuskutoční žiadny duel v Európe. Stanleyho pohár z uplynulej sezóny obhajuje Chicago Blackhawks s dvojicou Slovákov Mariánom Hossom a Michalom Handzušom. Okrem nich figuruje na súpiskách tímov NHL ďalších 10 slovenských hokejistov.

V porovnaní s minulými ročníkmi prišlo k menším zmenám

Klub Detroit Red Wings už bude súčasťou Východnej konferencie. Mužstvá sú rozdelené už len do štyroch divízií - Atlantickej, Metropolitnej, Centrálnej a Pacifickej. Do play-off postúpia po traja najúspešnejší účastníci každej z nich a z oboch konferencií k nim pribudne dvojica s najvyšším počtom bodov, ktorá sa do vyraďovacej časti nekvalifikovala na základe umiestnenia.

Každý z tridsiatich tímov odohrá v základnej časti do 13. apríla 2014 dovedna 82 zápasov - polovicu pred vlastnými fanúšikmi a zvyšok u súperov. V play-off sa postupne v sériách na štyri víťazné stretnutia rozhodne o víťazoch konferencií. Tí sa následne stretnú o prestížny Stanleyho pohár.

V lige niekoľko štyridsiatnikov

V kluboch NHL figuruje okrem množstva nováčikov aj niekoľko štyridsiatnikov. Najstarším z nich je 43-ročný "fínsky blesk" Teemu Selänne, nasleduje trio 41-ročných - Jaromír Jágr, Martin Brodeur a Ray Whitney. Najvyšším hokejistom v zámorskej profilige je aj naďalej slovenský obranca a kapitán Bostonu Zdeno Chára (206 cm), len o tri centimetre menej má trio Andrej Šustr, Joe Finley a Tyler Myers. Najťažším je so 120 kg Dustin Byfuglien, ktorý má o štyri kilogramy viac ako druhý Zdeno Chára.

Aj v novom ročníku sa uskutoční duel pod holým nebom. Tradičnú udalosť známu pod názvom Winter Classic privíta 1. januára 2014 štadión prioritne využívaný na americký futbal Michigan Stadium s kapacitou takmer 110-tisíc divákov, na ktorom domáci Detroit Red Wings privíta Toronto Maple Leafs. Na otvorenom štadióne sa budú konať aj ďalších päť stretnutí: Los Angeles - Anaheim, New Jersey - NY Rangers, NY Islanders - NY Rangers, Chicago - Pittsburgh a Vancouver - Ottawa. V sezóne 2013/2014 sa neuskutoční tradičný Zápas hviezd NHL, pretože profiligu od 9. do 25. februára 2014 prerušia pre konanie XXII. zimných olympijských hier v ruskom letovisku Soči.

Na súpiskách 12 Slovákov

Na záverečné súpisky tímov NHL sa pred začiatkom sezóny dostalo 12 Slovákov. Sú medzi nimi dvaja brankári, kvarteto obrancov a poltucet útočníkov. Dvaja slovenskí hokejisti hrajú len v Chicagu. Trojica Marián Gáborík, Marián Hossa a Zdeno Chára patrí k najväčším hviezdam NHL. Nový ročník začnú v profilige aj dvaja mladíci - Tomáš Tatar v Detroite a Richard Pánik v Tampa Bay. Ďalší hokejisti si miestenku medzi najlepšími môžu vybojovať vo farmárskej AHL.

Marián Hossa z Chicaga sa do tréningového procesu vrátil v piatok, keď v spoločnej príprave chýbal jeden týždeň pre nešpecifikované zranenie v hornej časti tela. Hossa chce nastúpiť v úvodnom stretnutí novej sezóny proti Washingtonu. "Verím, že budem hrať. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať môj zdravotný stav. Mám za sebou dlhý hokejový rok, odohral som množstvo stretnutí. Podobne to bolo aj v niekoľkých predchádzajúcich rokoch. Chcem sa uistiť, že moje telo je pripravené. Keď budem musieť vynechať pár stretnutí, potom ich vynechám. Ak však budem môcť hrať, potom pôjdem na 100 percent," povedal Marián Hossa.

Okruh favoritov na zisk prestížneho Stanleyho pohára je široký. Patrí k nim obhajca trofeje z Chicaga, ale aj Boston, Pittsburgh, Washington, Philadelphia, Vancouver, Detroit, San Jose či New York Rangers. Rovnako nemožno jednoznačne označiť ani tímy, ktoré budú na opačnom konci ligového pelotónu.

Program stretnutí úvodného týždňa NHL - časy sú v SELČ:

utorok 1. októbra: Montreal - Toronto (1.00 h v stredu 2. októbra), Chicago - Washington (2.00 h v stredu 2. októbra), Edmonton - Winnipeg (4.00 h v stredu 2. októbra)
streda 2. októbra: Philadelphia - Toronto (1.30 h vo štvrtok 3. októbra), Detroit - Buffalo (2.00 h vo štvrtok 3. októbra), Colorado - Anaheim (3.30 h vo štvrtok 3. októbra)
štvrtok 3. októbra: Boston - Tampa Bay, Pittsburgh - New Jersey, Washington - Calgary (všetky 1.00 h v piatok 4. októbra), Minnesota - Los Angeles, St.Louis - Nashville (obe 2.00 h v piatok 4. októbra), Dallas - Florida (2.30 h v piatok 4. októbra), Phoenix - New York Rangers, San Jose - Vancouver (obe 4.00 h v piatok 4. októbra)
piatok 4. októbra: Buffalo - Ottawa, Carolina - Detroit, Columbus - Calgary, New Jersey - New York Islanders (všetky 1.00 h v sobotu 5. októbra), Winnipeg - Los Angeles (2.00 h v sobotu 5. októbra), Colorado - Nashville (3.00 h v sobotu 5. októbra)
sobota 5. októbra: Boston - Detroit, Montreal - Philadelphia, New York Islanders - Columbus, Pittsburgh - Buffalo, Toronto - Ottawa (všetky 1.00 h v nedeľu 6. októbra), Dallas - Washington, Chicago - Tampa Bay, Minnesota - Anaheim, St.Louis - Florida (všetky 2.00 h v nedeľu 6. októbra), Vancouver - Edmonton (4.00 h v nedeľu 6. októbra), San Jose - Phoenix (4.30 h v nedeľu 6. októbra)
nedeľa 6. októbra: Carolina - Philadelphia (23.00 h), Calgary - Vancouver, Winnipeg - Anaheim (obe 2.00 h v pondelok 7. októbra)

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Bruce Bennett/Getty Images/nhl.com

Súvisiace články