Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Wayne Gretzky sa možno vráti do NHL
Zdielať na

Wayne Gretzky sa možno vráti do NHL

Zdroj: int

TORONTO / V NHL sa dnes v noci vynorilo viacero zaujímavých informácií. Zhrnieme ich v tomto článku.

Wayne Gretzky sa možno dostane do vedenia Toronta

Hokejová legenda Wayne Gretzky sa možno vráti do zámorskej NHL. Kanaďan by sa mohol dostať do vedenia Toronta Maple Leafs. S javorovými listami spájali podľa TSN Gretzkého v minulosti už niekoľkokrát. V posledných týždňoch sa slávny nositeľ čísla 99 stretol niekoľkokrát s novým prezidentom a výkonným riaditeľom spoločnosti Maple Leafs Sports & Entertainment Timom Leiwekom. Témou bolo prípadné angažovanie Gretzkého do manažmentu Maple Leafs.
Presná ponuka nie je známa, obe strany sa však dohodli, že si dajú od rokovaní pauzu a vrátia sa k nim neskôr. Gretzky naposledy pôsobil vo Phoenixe, kde bol trénerom i spolumajiteľom. Leiweke sa do manažmentu Maple Leafs Sports & Entertainment dostal v apríli. V minulosti dotiahol do Los Angeles Galaxy Davida Beckhama.

Toronto pre platový strop končí spoluprácu s Michailom Grabovským

TORONTO - V hokejovom klube NHL Toronto Maple Leafs sa plánujú rozlúčiť s bieloruským útočníkom Michailom Grabovským. Vo štvrtok ho zaradili na waiver listinu nechránených hráčov a ak si ho nikto nevyberie v najbližších hodinách, vykúpia ho zo zmluvy. Grabovskij sa vďaka tomuto kroku stane voľným hráčom. Maple Leafs vykúpili po poslednej sezóne zo zmluvy aj obrancu Mikea Komisarka.
Grabovskij podpísal súčasnú zmluvu s Torontom v marci 2012. Dvadsaťdeväťročný útočník mal byť hráčom klubu ešte ďalšie štyri roky. V poslednej sezóne strelil v 48 stretnutiach deväť gólov a pridal sedem asistencií. „Nie je to jednoduché rozhodnutie. Michail odviedol pre náš klub veľa práce. Vzhľadom na platový strop sme však k nemu museli pristúpiť,“ uviedol v stanovisku pre médiá podľa TSN.ca generálny manažér Maple Leafs Dave Nonis, ktorému sa uvoľní v platovom rozpočte 5,5 milióna dolárov.

Patrik Eliáš podpísal novú trojročnú zmluvu s New Jersey Devils

NEW YORK - Český hokejista Patrik Eliáš bude pokračovať v klube NHL New Jersey Devils. S vedením mužstva, v ktorom strávil pätnásť sezón, sa dohodol na novej trojročnej zmluve na 16,5 milióna dolárov. „Som nadšený, že najmä vďaka generálnemu manažérovi Louovi Lamoriellovi, spoluhráčom a fanúšikom Devils môžem podpísať novú zmluvu a byť späť v New Jersey. Je pre mňa veľmi špeciálne, že môžem byť súčasťou tohto tímu počas celej mojej kariéry. Prežili sme spolu krásne momenty,“ uviedol v tlačovom vyhlásení Eliáš.
Český útočník počas pätnástich sezón odohral za New Jersey 1090 zápasov základnej časti, v ktorých strelil 375 gólov a na jeho konto pribudlo 930 bodov. V play-off pridal 46 gólov a 80 asistencií. S Devils sa radoval 37-ročný útočník z dvoch Stanleyho pohárov. V ôsmich ročníkoch vrátane posledného bol najproduktívnejším hráčom klubu.
Vedenie New Jersey zároveň podpísalo kontrakt aj s Dainiusom Zubrusom. Veterán súhlasil s trojročnou zmluvou na 9,3 milióna dolárov. Zubrus má za sebou šestnásť sezón v NHL. V poslednej odohral 22 zápasov, viac mu znemožnilo zranenie ľavého zápästia.
V Devils by už nemali počítať s brankárom Johanom Hedbergom, ktorého zaradili na waiver listinu nechránených hráčov. Ak si ho nevyberie iný klub, New Jersey ho vykúpi podľa zdrojov z klubu zo zmluvy. V New Jersey sa budú v novej sezóne spoliehať na brankársku dvojicu Martin Brodeur, Cory Schneider.

Paul MacLean sa dohodol s Ottawou na novej zmluve

OTTAWA - Najlepší tréner roka v zámorskej NHL Paul MacLean pokračuje v Ottawe Senators, s vedením klubu sa dohodol na trojročnej zmluve. Jej bližšie podrobnosti nie sú známe. MacLean dokázal so Senators postúpiť do play-off, aj keď tímu chýbali opory Jason Spezza a Erik Karlsson. Po sezóne získal Cenu Jacka Adamsa pre trénera roka.
„Môj súčasný záväzok je vecou vzájomnej dôvery. Som nadšený a pripravený robiť svoju prácu,“ povedal MaClean, ktorý má za sebou dva roky na lavičke Senators. Predtým bol šesť rokov asistentom Mika Babcocka v Detroite.

Philadelphia si udrží Clauda Girouxa na dlhšie obdobie

PHILADELPHIA - Kapitán klubu zámorskej hokejovej NHL Philadelphia Flyers Claude Giroux sa dohodol s vedením na novej osemročnej zmluve. Pre agentúru AP to potvrdila osoba, ktorá sa zúčastnila na rokovaniach. Nový kontrakt by mal znieť podľa ESPN.com na minimálne 66,2 milióna dolárov, čo je 8,275 milióna za sezónu. Giroux by mal byť zmluvne s Flyers zviazaný do roku 2022.
Dvadsaťpäťročnému útočníkovi vyprší súčasná platná dohoda na budúci rok v júni. Pred dvoma rokmi podpísal s vedením Flyers zmluvu na tri sezóny na 11,25 milióna dolárov. Ak by sa do 30. júna 2014 s Philadelphiou nedohodol na novom kontrakte, stal by sa obmedzeným voľným hráčom. Flyers už dávnejšie avizovali, že si chcú Girouxa udržať na dlhšiu dobu. Giroux dosiahol v poslednej sezóne 48 bodov (13+35). Počas piatich sezón odohral za Flyers 333 stretnutí, v ktorých strelil 91 gólov a pridal 200 asistencií.
Vo Philadelphii sa vo štvrtok dohodli aj na predĺžení kontraktu o jeden rok s centrom Adamom Hallom.

Horcoff si oblečie prvýkrát dres iného klubu NHL ako Edmontonu, Dallas sa zbavil Louia Erikssona

EDMONTON - Hokejový útočník Shawn Horcoff si po dlhých rokoch oblečie v NHL dres iného klubu ako Edmontonu Oilers. Vedenie olejárov informovalo podľa TSN.ca 34-ročného hokejistu, že ho vymenili do Dallasu. Ako náhradu by mal kanadský tím dostať obrancu Philipa Larsena a právo výberu v siedmom kole draftu.
Horcoff v poslednej sezóne v 31 stretnutiach strelil sedem gólov a pridal päť asistencií. Do platového rozpočtu sa započítava za neho klubom 5,5 milióna dolárov. Samotný hráč má zmluvu ešte na dva roky, počas ktorých zarobí 4 a 3 milióny dolárov. V NHL bol doteraz Horcoff iba hráčom Oilers. Klub ho draftoval v roku 1998 vo štvrtom kole, odvtedy nastúpil v drese Edmontonu na 796 stretnutí základnej časti, v ktorých strelil 162 gólov a pridal 285 asistencií.
Manažment Dallasu vďaka výmenám získal vo štvrtok z Bostonu aj Tylera Seguina, Richa Peverleyho a Ryana Buttona. Za trio doterajších hráčov Bruins obetoval Louia Erikssona, Joea Morrowa, Reillyho Smitha a Matta Frasera. Informuje o tom ESPN s tým, že Eriksson musel najskôr súhlasiť so zákazom výmeny do iného tímu. Seguin má pred sebou prvý rok kontraktu, ktorý podpísal na šesť sezón na 34,5 milióna dolárov. Platový strop Dallasu zaťaží v každom ročníku sumou 5,75 milióna dolárov. Dvadsaťjedenročný útočník bol stabilným členom kádra Bruins, v roku 2011 získal Stanleyho pohár. O šesť rokov starší Eriksson zarába priemerne 4,25 milióna dolárov za rok. V minulej sezóne nastúpil na všetkých 48 duelov Dallasu, dal v nich dvanásť gólov a pridal sedemnásť asistencií.

Briere už nebude počúvať piskot fanúšikov Montrealu

MONTREAL - Hokejový útočník Daniel Briere už nebude počúvať piskot pri svojom mene v Bell Centre v Montreale, s vedením miestnych Canadiens sa dohodol na dvojročnom kontrakte. Briere pred týždňom skončil pôsobenie vo Philadelphii, Flyers s ním rozviazali zmluvu, ktorá mala platiť ešte dva roky. V roku 2007 sa s Philadelphiou dohodol na kontrakte na osem sezón. Vtedy mali o Briera záujem aj v Montreale. Keďže rodák z Québecu to odmietol, pri každej návšteve Philadelphie v Bell Centre ho fanúšikovia vypískali.
V Montreale by mal podľa novej dohody zarobiť minimálne 4 milióny dolárov. „Fanúšikovia Montrealu sú pre mňa najvášnivejší v NHL. Je cťou hrať pre nich. Dúfam, že v úvode sezóny ma už budú povzbudzovať,“ vyjadril sa Briere.
O 35-ročného útočníka mali záujem okrem Canadiens aj New Jersey a Nashville. Briere počas kariéry odohral v NHL 847 stretnutí, v ktorých strelil 282 gólov a pridal 373 asistencií.

Ballard neostal dlho bez zamestnávateľa

MINNESOTA - Po predčasnom ukončení spolupráce s Vancouverom neostal hokejový obranca Keith Ballard dlho bez zamestnávateľa. Klub NHL Minnesota Wild sa s ním dohodol na novej zmluve. Podľa denníka Star Tribune by mal zarobiť 3 milióny dolárov za rok. Vo Vancouveri mal pôvodne dostávať 4,2 milióna.
Tridsaťročný Ballard odohral za Canucks v uplynulej sezóne len 36 stretnutí, v ktorých dosiahol dve asistencie. Do Vancouveru prišiel v roku 2010 z Floridy. V Canucks sa mu nepodarilo nadviazať na produktívne sezóny na Floride a vo Phoenixe.

McGrattan sa dohodol s Calgary

CALGARY - Pravý krídelník Brian McGrattan sa dohodol s hokejovým klubom Calgary Flames na novej zmluve. Počas dvoch rokov zarobí 1,5 milióna dolárov. McGrattan odohral v poslednej sezóne za Flames devätnásť zápasov, v ktorých strelil tri góly. Hráčom Calgary sa stal 28. februára po výmene z Nashville.
Tridsaťjedenročný McGrattan pôsobil počas ôsmich sezón v NHL už aj v Ottawe a v Phoenixe, na jeho konte je okrem šiestich gólov a trinástich asistencií aj 505 trestných minút.

Súvisiace články