Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Hráči budú od nedele hlasovať o rozpustení NHLPA
Zdielať na

Hráči budú od nedele hlasovať o rozpustení NHLPA

Hokejisti zámorskej NHL by mali podľa informácií agentúry AP začať v nedeľu hlasovať o tom, či dajú vedeniu NHLPA súhlas v prípade potreby rozpustiť túto odborársku organizáciu.

Na schválenie sú nutné hlasy dvoch tretín členov NHLPA

Hokejisti budú mať na vyjadrenie svojho názoru elektronickou formou päť dní. V prípade odsúhlasenia, musia predstavitelia NHLPA urobiť potrebné kroky do 2. januára. Hráčske odbory pravdepodobne na rozpustenie využijú možnosť inštitútu vzdania sa rokovacích práv. Ide iba o formálne rozpustenie a následne môže NHLPA skonštatovať, že sa už necíti byť zástupkyňou hráčov. V tomto prípade by mohla veľmi rýchlo v budúcnosti obnoviť svoju činnosť. V prípade oficiálneho rozpustenia by musela uplynúť zákonná ročná lehota, aby NHLPA mohla obnoviť činnosť.

K podobnému kroku sa odhodlali pred rokom aj basketbalisti a veľmi rýchlo našli spoločnú reč s vedením NBA. Hráči vtedy ustúpili takmer vo všetkom majiteľom klubov, aj keď predtým to odmietali. Sezónu však zachránili. S hlasovaním o prípadnom rozpustením súhlasila exekutíva NHLPA ešte vo štvrtok večer. Aplikovanie decertifikácie však pravdepodobne prinesie iba veľký zmätok a navyše sa ešte prehĺbil konflikt medzi oboma stranami.

Vedenie NHL na tieto kroky okamžite zareagovalo

Požiadalo súd, aby potvrdil právoplatnosť súčasnej výluky. Zároveň predstavitelia ligy podali na NHLPA sťažnosť na Národnom pracovnom úrade. Podľa ich názoru hráčski odborári nerokujú s dobrou snahou o dohodu. Čas sa kráti. Komisár NHL Gary Bettman si nevie predstaviť súťaž, v rámci ktorej odohrajú menej ako 48 zápasov. Znamenalo by to začiatok najneskôr v prvej polovici januára. V súčasnosti v NHL zrušili 42,8 % plánovaného programu stretnutí, minimálne do 30. decembra sa súťaž nezačne.

NHL a NHLPA sa nevedia dohodnúť najmä o hráčskych zmluvách a o rozdelení výnosov z ligy, ktoré v minulej sezóne dosiahli sumu 3,3 miliardy dolárov. Majitelia chcú okamžite znížiť podiel hráčov zo súčasných 57 % na 50, NHLPA chce k tomu dospieť postupne. NHL denne počas výluky stráca 18 až 20 miliónov dolárov. Hráči nedostali pre výluku už päť výplat a do konca roka zmeškajú ešte jeden výplatný termín.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články