Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Highlighty: MHC Mountfield vyhral v Košiciach po štrnástich rokoch
Zdielať na

Highlighty: MHC Mountfield vyhral v Košiciach po štrnástich rokoch

Zdroj: sita, Košice-MHC Mountfield

Poprad zdolal v zápase 7.kola hokejovej Tipsport extraligy HK Orange 20 6:3. Hokejistom MHC Mountfield sa podarilo ukončiť nepriaznivú sériu a prvýkrát po štrnástich rokoch vyhrali v najvyššej slovenskej súťaži v Košiciach, keď sa v utorňajšom stretnutí 7. kola Tipsport extraligy radovali z troch bodov po výsledku 3:1.

Hráči z Martina sa tešili v metropole východu po 39 neúspešných pokusoch. Naposledy v Košiciach vyhrali 23. januára 1998. MHC Mountfield zároveň v utorok prvýkrát uspel v novej Steel aréne.

HK Poprad - HK Orange 20 6:3 (1:1, 3:1, 2:1)

Góly: 11. Kovačevič (D. Kramár, D. Buc), 30. Klouda (R. Sabolič, Špelda), 32. M. Šterbák (R. Sabolič, Klouda), 33. F. Macejka (B. Rapáč, D. Buc), 41. R. Sabolič (Klouda, M. Šterbák), 51. M. Šterbák (Buri) - 18. A. Lipovský (Mikéska, Klimčík), 40. Boltun (Fujerík), 57. Tóth (Buri)
Vylúčení: 10:7 na 2 min, navyše Mikéska (HK Orange 20) na 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, rozhodovali: J. Bachúrik - M. Korba, Jobbágy, 723 divákov.

Poprad: Sidor - J. Špelda, M. Šterbák, Kovačevič, D. Kramár, M. Kurali, Pentikäinen, Gáborčík - R. Tomas, Klouda, R. Sabolič - Vandas, D. Buc, S. Takáč - F. Macejka, B. Rapáč, Homa - Matúš Paločko, Koskinen, Gapa ml. - Gríger.
HK Orange 20: P. Romančík - Korím, Rusina, Nechala, M. Bednár, Buri, Tóth, Pospíšil, Mikéska - A. Lipovský, V. Fekiač, Klimčík - D. Hudec, Bíreš, Uhrík - B. Mráz, Kolena, Podsedlý - Boltun, Fujerík, Klučiar

Dvadsiatka mala veľmi blízko k tomu, aby sa po prvý raz v extraligovej sezóne v zápase dostala do vedenia, no Boltun svoj samostatný nájazd v 3 minúte nevyužil. Dobrý úvod „Bokrošovcov“ pribrzdili vylúčenia a Kovačevič v 11. minúte využil presilovku na prvý popradský gól. Vzápätí sa do výhody dostali aj hostia. Na konci 109 sekúnd trvajúcej presilovky 5 proti 3 Mikéska nahral voľnému Lipovskému a tesne pred odchodom do kabín už bolo vyrovnané – 1:1.

Poprad aj v ďalšom priebehu brzdili zbytočné vylúčenia a domáci hokejisti si tak nedokázali vytvoriť sústavný tlak. Mladíci sa však svojej šance zľakli a vo vlastnej presilovke dokonca inkasovali z hokejky kapitána Popradu Kloudu – 2:1. To však zo strany Podtatrancov ešte nebolo všetko. Chaos v hre Orange 20 rezultoval v ďalšie dva góly z hokejok Šterbáka a F. Macejku. Hostia sa zmobilizovali, začali aktívnejšie forčekovať a „kamzíkom“ gólom Boltuna 54 sekúnd pred druhou prestávkou dali vedieť, že zbrane ešte neskladajú – 4:2

Hneď v prvej minúte tretej časti Sabolič zvýšil vedenie Popradu a zamedzil snahám o zdramatizovanie stretnutia. Dve šance v ďalšom priebehu spálil Tomas. Podtatranci dali šiesty gól až v 51. minúte, keď Šterbák napriahol od modrej – 6:2. Naďalej sa hral otvorený hokej s množstvom šancí a brankári sa mali na pozore. V samom závere korigoval obranca dvadsiatky Tóth – 6:3. Dvadsiatka strelila v tejto sezóne pre ňu rekordné tri góly, no k bodom mala ďaleko.

Jozef Škrak (tréner Popradu): "Na zápas sme nastupovali pod tlakom, pretože posledné duely sme neodohrali v dobrej forme. Som rád, že hráči k dnešnému zápasu pristúpili zodpovedne, dotiahli ho do víťazného konca a že sme získali tri body."
Ernest Bokroš (tréner Orange 20): "Stretnutie nebolo z našej strany najlepšie, pretože sme urobili veľmi veľa individuálnych chýb. Súper to potrestal, hral veľmi dobre v presilovkách. Aj keď sme dnes využili presilovku piatich proti trom, z ôsmich početných výhod musíme využiť viac. Musíme byť trpezliví a nazbierať skúsenosti, ktoré budeme potrebovať na majstrovstvách sveta."

HC Košice - MHC Mountfield 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Góly: 58. Kolba (Marek Slovák, Spilár) - 38. M. Hollý (Mikušovič, Markovič), 46. T. Petruška (M. Beran), 52. Horský (Fadrný, Pernš)
Vylúčení: 6:6 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: T. Orolín - Rovenský, Snášel, 3523 divákov.

Košice: Hylák - Kolba, Martin Chovan, Deyl, M. Macejko, Michal Novák, M. Takáč, M. Gajdoš - Spilar, Marek Slovák, R. Jenčík - Patrik Svitana, Róbert Huna, Richard Huna - Marcel Haščák, Kuběna, Pašek - Gmitter, E. Piatak, Mlynarovič
Martin: Šúrek - A. Novotný, M. Danko, R. Pukalovič, Tupý, Zukal, Perniš, Majer, Pacalaj, Slávik - T. Petruška, M. Beran, Vartovník - Markovič, M. Hollý, Mikušovič - M. Jonák, Horský, Fadrný - Murček, Dírer, Hús - Slávik

Prvá tretina v Košiciach veľa vzruchu neponúkla. Martin sa mohol dostať do vedenia v oslabení. Vartovníkovu prvú strelu Hylák vyrazil, pri dorážke košický brankár už len bezmocne ležal, ale martinský útočník bránku prestrelil. V presilovke sa potom na opačnej strane pokúšal prekonať Šúreka Richard Huna, v 16. min pred martinským brankárom neuspeli Piatak ani Mlynarovič.

V úvode druhého dejstva hrali hostia presilovku, Petruška aj Vartovník sa márne pokúšali pretlačiť puk za Hylákov chrbát. V 23. min netrafil Haščák do prázdnej bránky. V polovici stretnutia zareagoval po zakončení Róberta Hunu Šúrek pohotovo. Presilovkovú strelu Markoviča Hylák v 35. min vyrazil. Hunovci sa potom v oslabení dostali do prečíslenia, ale akciu do gólového konca nedotiahli. Mountfield sa v Steel aréne dočkal v 38. min, po peknej prihrávke Mikušoviča zakončoval presne M. Hollý. O vyrovnanie sa ešte pred prestávkou márne pokúšal Piatak.

Na začiatku tretej tretiny sa v páde pokúšal o vyrovnanie Mlynarovič. Martin dostal do ešte väčšej pohody v 46. min Petruška, ktorý trafil parádne. V 52. min v závere presilovky pridal tretí gól Horský. Martinu sa tak podarilo ukončiť 14-ročnú sériu bez víťazstva v Košiciach a nič na tom nezmenil ani presilovkový gól Kolbu v 58. min, ktorým uzavrel na konečných 1:3.

Radim Rulík (tréner Košíc): "Hráčom nemôžem uprieť snahu, dnes nám však nič nevychádzalo a súper nás nekompromisne trestal. Z našej strany išlo o snaživý výkon. Veci nám však nevychádzali tak, ako by sme chceli."
Róbert Pukalovič (tréner Martina): "Keď sa mám priznať, zo stretnutia som mal obavy. Aj po úspešnejších výsledkoch som po raňajšom rozkorčuľovaní musel použiť tvrdšie slová, aby som hráčov prinútil k zvýšenej koncentrácii. Dobrá atmosféra sa však potom pretavila do kvalitného výkonu. Dnes chlapci príkladne bojovali, aj keď hokejovej kvality toľko nemáme. Hráči splnili to, čo sme si povedali a Martinu sa podarilo ukončiť dlhú sériu prehier na košickom ľade."