Polojasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Vo Fínsku rozdali najtvrdšie tresty v histórii SM-Liigy
Zdielať na

Vo Fínsku rozdali najtvrdšie tresty v histórii SM-Liigy

Rivalita medzi helsinskými hokejovými klubmi Jokerit a IFK je veľká a ešte viac vzrástla po prípravných dueloch v rámci European Trophy, po ktorých dostali hráči oboch tímov od disciplinárnej komisie tvrdé tresty.

Útočník Jokeritu Helsinku Semir Ben-Amor za zákerné napadnutie Villeho Peltonena, ktorému spôsobil otras mozgu, dostal osemnásťzápasový dištanc. Práve tento zákrok v závere presilovky Jokeritu odštartoval na ľade ďalšie šarvátky, rozhodcovia v zápase rozdali 439 trestných minút. Disciplinárny dištanc okrem Ben-Amora dostali aj ďalší hráči. Juuso Salmi z IFK bude pauzovať dvanásť zápasov, jeho spoluhráči Ilari Melart a Siim Liivik v šiestich. Jarkko Ruutu z Jokeritu nenastúpi na štyri a Ossi Väänänen na jeden duel.

Trest pre trénerov i kluby

Disciplinárna komisia fínskej najvyššej súťaže SM-Liigy potrestala aj trénerov a kluby. Hlavný kouč IFK Pasi Sormunen i duo kormidelníkov Jokeritu Tomi Lämsä a Tomek Valtonen nepovedú tímy v ôsmich stretnutiach. Jokerit musí zaplatiť pokutu vo výške 40-tisíc eur, jeho mestský rival 25-tisíc. Ben-Amora mal na ľad poslať niekto z lavičky Jokeritu so slovami: "Zabi Peltonena." Derby v rámci European Trophy sa hralo v nervóznej atmosfére. Už po dvoch minútach hry narazil a napadol Ilari Melart tvrdo Jarkka Ruutua. O päť minút neskôr napadol v závere presilovky Ben-Amor Peltonena a po tom, čo súper stratil stabilitu, udrel ho ešte niekoľkokrát. Po ďalších šarvátkach poslali rozhodcovia predčasne do kabín Melarta, Mikka Jokelu, Salmiho i trénera Sormunena z lavičky IFK, Jokerit prišiel o Ben-Amora, Janiho Ritu, Väänänena i trénera Tomiho Lämsä. V druhej tretine išli pod sprchy aj Liivik a Jarkko Ruutu. Disciplinárna komisia rokovala deväť hodín.

Kto je za konflikt zodpovedný ?

"Rozhodovanie bolo dlhšie, lebo sme skutočne nevedeli, kto je za konflikt zodpovedný. Poučili sme sa, bolo to síce prípravné stretnutie, ale tresty sú rozdané," povedal predseda predstavenstva SM-Liigy Jukka-Pekka Vuorinen pre televíziu YLE. "Ide o najtvrdšie tresty v histórii ligy. Hráč je zodpovedný za svoje správanie. Ak sa preukáže väčšie zavinenie zo strany trénerov, potom sa k tomu vrátime," doplnil Vuorinen.

Tresty aj od manažmentu European Trophy

Okrem fínskej disciplinárnej komisie uložil hráčom tresty aj manažment European Trophy. Ben-Amor nemôže v súťaži nastúpiť na päť zápasov, Melart na dva a Rita, Ruutu, Jokela, Liivik a Salmi na jeden. "Tieto udalosti sa nemali stať. Hráči boli pod tlakom, ale to ich neospravedlňuje, aby na seba útočili a snažili sa zraniť. Toto nebudeme v našom klube trpieť," povedal generálny manažér Jokeritu Jarmo Kekäläinen. Krátko po rozhodnutí disciplinárnej komisie denník Helsingin Sanomat oznámil, že vzhľadom na posledné udalosti neobnoví s Jokeritom partnerskú zmluvu. "Nebudeme podporovať niekoho, kto je v konflikte s našimi hodnotami a cieľmi," uviedol šéfredaktor Helsingin Sanomat Mikael Pentikäinen.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

web, Jokerit vs IFK

Súvisiace články