Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovensko strieborné! Vo finále sme nestačili na Rusko
Zdielať na

Slovensko strieborné! Vo finále sme nestačili na Rusko

Slovenskí hokejisti získali na 76. majstrovstvách sveta v Helsinkách strieborné medaily.

V nedeľňajšom boji o zlato nestačili na Rusov, keď ich favoriti zdolali vysoko 2:6.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka však ďaleko predčili očakávania fanúšikov i odborníkov. Splnili oba hlavné predšampionátové ciele - postúpiť do štvrťfinále a získať miestenku na ZOH 2014 v Soči a navyše ich aj poriadne vyšperkovali. Vo štvrťfinále vyradili favoritov na celkový triumf Kanaďanov a v semifinále aj večných rivalov Čechov. V boji o zlato sa predstavili po dlhých desiatich rokoch a po deviatich získali medaily.

Finále MS 2012:

SLOVENSKO vs RUSKO 2:6 (1:1, 0:3, 1:2)

Góly: 1:06 Chára (Surový), 49:37 Chára (Surový, Šatan) - 9:57 Siomin (Ovečkin, Daciuk), 26:10 Perežogin (Popov), 33:31 Terešenko (Širokov, Žerdev), 35:22 Siomin (Daciuk), 43:55 Daciuk (Siomin, Ovečkin), 58:02 Malkin (Nikulin, Nikitin)
Rozhodcovia: Reiber (Švaj.), Jeřábek - Blumel (obaja ČR), Arm (Švaj.), zmeny v zostave: od 40. min Haščák (SR), 45. min Hamerlík za Laca, vylúčení: 1:2 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 13.242 divákov.

Rusko: Varlamov - Nikulin, J. Biriukov, Jemelin, Riasenskij, Medvedev, Denisov, Nikitin - Perežogin, Malkin, Popov - Siomin, Ovečkin, Daciuk - Žerdev, Terešenko, Širokov - Kokarev, Svitov, Kuľomin - Kuznecov
Slovensko: J. Laco - Sekera, Baranka, Sersen, Chára, Starosta, Vydarený - Radivojevič, Handzuš, T. Kopecký - L. Hudáček, Surový, Šatan - Tatar, J. Mikúš, Michel Miklík - Bartovič, Bližňák, Marek Hovorka - Marcel Haščák

Slovenskí hokejisti odštartovali zápas o zlato najlepšie ako mohli. Už po minúte a šiestich sekundách vypálil od modrej Chára a jeho strela skončila za Varlamovým chrbtom - 1:0. Rusi mali blízko k vyrovnaniu v 5. minúte, keď Tereščenkov teč minul bránku len o centimetre. Vzápätí našiel Kuliomin pred bránkou úplne voľného Kokarova, ale Laco výborne zachránil. Ruský tlak sa stupňoval, v 10. minúte mal Malkin na hokejke čistý gól, ale Baranka skvele zasiahol a vyrazil puk pred prázdnou bránkou. O chvíľu však bolo vyrovnané. Ovečkin našiel Siomina a ten upratal puk do siete - 1:1. Favorizovaní Rusi mali navrch aj v ďalšom priebehu, ale Slováci s nimi dokázali držať krok a hrali vyrovnanú partiu.

Na začiatku druhého dejstva si oba tímy vypracovali dobré príležitosti, ale brankári odolali. V 24. minúte dostal pred slovenskou bránkou priestor Malkin, ale Laca ani dvakrát neprekonal. O tri minúty vystrelil Perežogin, puk sa na bránkovej čiare snažili zastaviť Surový s Chárom, no nakoniec si našiel cestu do siete - 2:1. Rusi hrali výborne v obrane, súpera nepúšťali do streleckých pozícií a vytláčali k mantinelom, navyše nerobili žiadne chyby. Slovenské útoky sa tak často končili bez strely na bránku. Naopak "Zborná" neustále hrozila a najmä prvé dva útoky s hviezdami Malkinom, Ovečkinom, či Dacjukom niekoľkokrát poriadne podkúrili. V 34. minúte chyboval pri rozohrávke Vydarený a Rusi útok dvoch na jedného na jeden dotyk zakončil krásnym gólom. Pripísal si ho Tereščenko. O dve minúty prišla ďalšia slovenská chyba, tentoraz Baranku a Siomin si Laca doslova vychutnal - 4:1. Zo Slovákmi to vyzeralo zle, navyše ešte v tej istej minúte išiel na trestnú Chára. Rusi si z presilovky spravili vlastnú exhibíciu, ale ďalší gól nepridali.

Rusi na začiatku tretej tretiny zvoľnili tempo, ale opäť im pomohli Slováci. Hudáček vo vlastnom obrannom pásme "prihral" priamo Ovečkinovi. Puk sa cez Siomina dostal k Dacjukovi a ten piatykrát rozvlnil Lacovu sieť. Vůjtek vzápätí poslal do bránky Hamerlíka. Potom si zahrali presilovku aj Slováci a Chára po peknej kombinácii so Surovým znížil na 2:5. V záverečných minútach sa ešte sympaticky snažili spraviť niečo s výsledkom, ale v závere ešte inkasovali od najužitočnejšieho hráča turnaja Malkina.

Zdeno Chára, kapitán SR, najlepší obranca turnaja: "Ja by som tie góly rád vymenil za víťazstvo. Rusi však hrali veľmi dobre. Napriek dnešnej prehre sa nemáme za čo hanbiť a odchádzame z turnaja so vztýčenými hlavami. Každý zápas bol veľmi ťažký, po víťazstve nad USA sme si uvedomili, že každý tím sa dá zdolať. Som veľmi rád, že som mohol byť súčasťou tohto tímu, chcem sa chlapcom  poďakovať. Striebro chcem venovať Palkovi Demitrovi, ktorý tu s nami už nie je, ale bol v našich myšlienkach "

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

sita - fanúšik MS

sita - MS 2012, Slovensko-Rusko

tasr - MS 2012, Slovensko-Rusko

sita - MS 2012, Slovensko-Rusko

sita

sita

Súvisiace články