Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pardubice získali na ľade Komety majstrovský titul, tešia sa aj Slováci
Zdielať na

Pardubice získali na ľade Komety majstrovský titul, tešia sa aj Slováci

Hokejisti Pardubíc zvíťazili v šiestom zápase finále českej extraligy na ľade Komety Brno 5:1 a triumfom 4:2 v sérii získali svoj tretí titul v ére samostatnosti.

Pod štvrtkové víťazstvo "pernikárov" sa podpísali asistenciami slovenskí útočníci Martin Bartek a Radovan Somík, okrem nich sa zo zlatých medailí tešili tiež ďalší dvaja ofenzívni hráči spod Tatier Martin Šagát a Jaroslav Markovič.
      V drese Komety nastúpila taktiež početná ekipa Slovákov, striebro zo sezóny 2011/12 sa bude vynímať vo vitrínach obrancov Jozefa Kováčika, Milana Hrušku, Tomáš Maleca a útočníkov Jozefa Baleja a Róberta Petrovického, ktorý play off nedohral pre otras mozgu.

      sumár - 6. zápas finále českej extraligy:

      Kometa Brno - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 1:5 (1:1, 0:3, 0:1)

      Góly: 20. Vašíček - 7. Starý, 23. Benák, 30. Koukal, 35. Zorona (BARTEK, SOMÍK), 49. Kolář I.. Rozhodovali: Šindler, Jeřábek - Barvíř, Blümel, 7200 divákov (vypredané).
      /konečný stav série: 2:4/

     

Brno: Trvaj - KOVÁČIK, Žižka, Bičánek, Vašíček, HRUŠKA, MALEC, Švrček, Ostrčil – Jaroslav Svoboda, Čermák, Dlouhý – Erat, Divíšek, Jakub Svoboda – BALEJ, Koreis, H. Zohorna – Němec, Švaňhal, Polodna
Pardubice: Růžička - Píša, Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II, Klobouček – Kolář I, Koukal, Starý – ŠAGÁT, Cetkovský, Rákos – BARTEK, T. Zohorna, SOMÍK – Nahodil, Kousal, Buchtele - Semorád



      Domáci vstúpili do zápasu pred vypredanou Kajot Arénou veľmi aktívne a podarilo sa im zatlačiť súpera, ten však ich úvodnému náporu odolal. Boli to práve hostia, kto sa tešil z prvého gólu, keď Starý v početnej výhode nechytateľnou strelou z medzikružia otvoril skóre. Kometu inkasovaný gól nepribrzdil, naopak sa ešte viac vrhala do útoku a nakoniec sa jej podarilo vyrovnať v závere tretiny, keď Vašíček po obrovskom závare pred Růžičkovou bránkou využil jeho zakrytý výhľad - 1:1.
      Obraz hry sa nezmenil ani v prostrednej časti hry. Kometa neustále útočila, vytvorila si hneď niekoľko veľkých príležitostí, ale na konci každej bol Růžička. Gólman Pardubíc zažiaril pri tutovke Dlouhého a pri úniku Erata mu pomohla horná žŕdka. Hostí poslal opäť do vedenia Benák, ktorý v 23. minúte prestrelil Trvaja delovkou z pravého kruhu. V polovici zápasu sa mohol do streleckej listiny zapísať Somík, ale jeho prudkú strelu zastavila konštrukcia domácej bránky. Onedlho sa dopustil zbytočného faulu Kováčik, Pardubice dostali možnosť 16-sekundovej presilovky 5 na 3 a chladnokrvne ju využili zásluhou Koukala - 1:3. Brno sa nevzdalo, Růžička však kompletne zatiahol roletu a skóre sa znova menilo na druhej strane, keď v 35. minúte Bartek vysunul do samostatného nájazdu Zohornu a ten bekhendom zavesil do vinkla - 1:4.
      Ešte na začiatku záverečnej tretiny bola na strane domácich viditeľná snaha pokúsiť sa o malý zázrak, ale s pribúdajúcim časom sa v nich čoraz viac stupňovala nervozita, navyše ich iritoval nezáujem hráčov Pardubíc o pästný súboj. Koncentrovaní hostia pokračovali v účelnom hokeji a Kolář v 49. minúte pridal piaty klinec do rakvy nádejí Brna na titul po 46 rokoch. V závere stretnutia sa už nič dôležité neudialo a na brnenskom ľade tak po záverečnej siréne prepukli oslavy tretieho majstrovského titulu Pardubíc v ére samostatnosti.