Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rodman do Siene slávy. Elvis neumrel, len zmenil farbu
Zdielať na

Rodman do Siene slávy. Elvis neumrel, len zmenil farbu

Jedného z najvýstrednejších basketbalistov histórie Dennisa Rodmana (203 cm), ktorý na autogramiádu vlastnej knihy prišiel v bielych svadobných šatách, v piatok uvedú do Siene slávy.

Už päťdesiatročný bývalý krídelník patril v 90. rokoch k najlepšie brániacim hráčom v NBA, ktorú v tímoch Detroit Pistons (2x) a Chicago Bulls (3x) vyhral dovedna päťkrát. Omnoho známejší ako pod košmi bol však mimo palubovky, kde ho sprevádzali početné škandály v nočných kluboch či opletačky s políciou. Najmä preto je jeho zaradenie medzi "nesmrteľných" trochu kontroverzné.

"Kým hrám basketbal, môžem mať dievča, na ktoré ukážem. Päťdesiat percent života v NBA je sex. Druhých päťdesiat sú peniaze," tvrdil v jednom zo svojich mnohých bonmotov rodák z Trentonu v New Jersey.

Potetovaný excentrik s veľkým množstvom piercingov na tele, ktorý menil farbu vlasov ako na bežiacom páse, sa stal dvakrát najlepším obrancom NBA a sedemkrát ovládol štatistiku najlepšie doskakujúcich hráčov. "Aké je tajomstvo dobrého doskakovača? Musíte tú prekliatu loptu chcieť viac ako ostatní. Mojou úlohou bolo vybehnúť na ihrisko a vyhrávať. Baviť seba, baviť ľudí. Je ťažké skĺbiť úlohy špičkového hráča a zároveň zabávača. Ako vidíte, v súčasnosti sa o to viacerí snažia, no neveľmi úspešne. Basketbal musí byť na prvom mieste."

Rodman prežil vo svojom bujarom súkromnom živote románik s Madonnou, preslávil sa tiež viacerými "expresnými" manželstvami, okrem iného aj s herečkou Carmen Electrou. "Keď bolo treba vypredať halu, odrazu nikto nemal problém s tým, že som tak trochu blázon. Hovorí sa, že Elvis Presley zomrel. Ale nie je to pravda. Pozrite sa na mňa, veď len zmenil farbu pokožky," vtipkoval Dennis Rodman, ktorý po skončení kariéry neprekvapujúco bojoval okrem iného s drogami a alkoholom. Vyskúšal si wrestling či kuriózne fínske majstrovstvá sveta v prenášaní manželiek. Na sklonku kariéry hral basketbal vo Fínsku i Veľkej Británii V Rodmanovom tieni uvedú do Siene slávy aj dvojnásobného zlatého olympijského medailistu Chrisa Mullina (Los Angeles 1984, Barcelona 1992). Päťkrát si zahral v Zápase hviezd a v NBA nastrieľal v rokoch 1985 - 2001 takmer 18 000 bodov. Sieň slávy v Springfielde pomenovali po Jamesovi Naismithovi, Kanaďanovi, ktorý sa v roku 1891 zaslúžil o vznik basketbalu.

wikipedia.org