Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Branislav Koczkáš: Streetball hrávam pre radosť
Zdielať na

Branislav Koczkáš: Streetball hrávam pre radosť

Zdroj: Branislav Koczkáš

Vzrastom nevysoký, ale výkonmi často prevyšujúci všetkých aktérov na ihrisku.

Je odchovancom banskobystrického basketbalu, známy motor tímu na rozohrávke extraligového ŠKP Banská Bystrica s výborným prehľadom a presnou rukou spoza perimetra a stredných vzdialeností. V basketbalovej a streetballovej komunite mu nikto nepovie inak ako „Kocki“ a nielen preto, že má také priezvisko. Najlepší slovenský streetballista roka 2010 Branislav Koczkáš.

Premiérové víťazstvo v ankete medzi streetballovou elitou, aký je to pocit?

 

Je to určite príjemný pocit a toto ocenenie ma veľmi potešilo. Samozrejme hlavná vďaka patrí celému tímu „Kubo Ferala“ na čele s Tomášom Vavrom, ktorý to všetko minulú sezónu spískal a najmä jeho zásluhou sme sa dali dokopy. Potešujúce je aj to, že je to anketa fanúšikov basketbalu a streetballu, takže veľká vďaka aj im.

 

Spolu so spoluhráčmi z tímu Kubo Ferala ste boli jediným tímom minulý rok, ktorý dokázal zdolať dvakrát po sebe vo finále jednotlivých turnajov dovtedy suverénny Letný Vánok. Prečo ste sa zúčastnili iba dvoch podujatí?

 

Ako som už spomínal, celé to spískal Tomáš Vavro, ktorý nás stále prehováral, aby sme dali dokopy tím do mužskej kategórie. Nakoniec sa mu podarilo presvedčiť Fera Kubalu, Laca Števulu a mňa, aby sme to šli spolu skúsiť. Ale vzhľadom na naše nabité letné programy sa nám nepodarilo zúčastniť viac ako dvoch  turnajov, ktoré sme si poriadne užili.

 

Porazil si v ankete tento rok viacerých výborných streetballistov ako Jaro Ciho, už spomínaný Tomáš Vavro a aj obhajcu titulu z roku 2009 Riša Hanáčka. Čo podľa teba rozhodlo o tvojom triumfe?

 

Tento rok mi okrem kvalitných minuloročných výkonov dopomohol aj fakt, že som extraligový hráč a keďže anketa bola tento rok spoločná s tou basketbalovou, tak ma veľa hlasujúcich poznalo aj z extraligových paluboviek. Som rád, že som týmto víťazstvom trochu potvrdil status extraligového hráča.

 

Aký máš všeobecne názor na ankety?

 

V anketách ide o názor ľudí a fanúšikov, pre ktorých to vlastne hráme, či už basket a v budúcnosti možno aj streetball. Osobne ich názor rešpektujem a vážim si ho. Vzhľadom na to, že streetball hrávam dobrovoľne a pre radosť, tak je to taký príjemný bonus a ocenenie tvojho výkonu.

 

Si známym hráčom z extraligových paluboviek, čo ťa priviedlo k streetballu?

 

Vlastne ma priviedol k streetballu jeden telefonát od Fera Kubalu, ktorý mi pred 2 rokmi zavolal, že by chcel zorganizovať streetballový turnaj v Banskej Bystrici a čí som ochotný mu s tým pomôcť. Keďže popri extraligových povinnostiach pracujem aj ako tréner mládeže a teda k basketu mám aj pracovne blízko, tak som sa zapojil do organizácie tohto podujatia. Začal som chodiť čoraz viac aj na iné turnaje v rámci Streetball Tour a spoznal som výbornú partiu ľudí točiacu sa okolo streetballu.

 

Ako by si porovnal basketbal a streetball?

 

Z môjho pohľadu je streetball určite tvrdší šport, treba si dávať hlavne v mojej situácii veľký pozor na zranenia. Trošku sa mi nepáči na ňom na môj vkus časté hádky o loptu, či o faul, niektoré mužstvá sú príliš ambiciózne aj za cenu straty zmyslu fair-play. 

 

Na európskej úrovni prebiehajú snahy národných asociácií o internacionalizáciu streetballu a nasledovanie úspešného príbehu plážového volejbalu, ktorý to dotiahol popri klasickom volejbale až na olympiádu. Myslíš si, že sú to reálne ambície a v budúcnosti môže prísť aj k špecializácii hráčov podobne ako v už spomínanom plážovom volejbale?

 

Zatiaľ som o tom nepočul, že sa niečo také deje, ale budem určite držať streetballu palce. Myslím, že zopakovať cestu plážového volejbalu je vcelku reálne, keďže počet účastníkov turnajov má z roka na rok stúpajúcu tendenciu, streetball hrá pomerne veľké množstvo ľudí aj na rekreačnej úrovni a je to finančne pomerne nenáročný šport.

 

Tento rok ste dali spolu s Ferom Kubalom a s kamarátmi z extraligových paluboviek Marekom Kozlíkom, Snopkom a Romanom Vidom silný tím, ktorý pred 2 rokmi skončil na výbornom treťom mieste na kvalitne obsadenom pražskom International Streetball Cupe. Ako jednému z veľkých favoritov sa vám nepodarilo ani na jednom z troch doterajších  turnajov prekročiť brány  štvrťfinále. Čím to je?

 

My hráme streetball najmä pre radosť, naviac často je to iba o jednom zápase, v ktorom sme sa väčšinou nechali súperom pretlačiť, často aj vinou našej nehádavej povahy. Pre nás je hlavným cieľom sa streetballom baviť a hrávame ho v tejto zostave iba sporadicky. Aktuálne je v mužskom pavúku veľa kvalitných tímov, ktoré spolu hrávajú dlho a v konečných fázach turnajov rozhodujú často maličkosti.

 

Tohtoročná Streetball Tour vyvrcholí finálovým turnajom v Banskej Bystrici a ty si jedným z hlavných organizátorov. Aké sú tvoje očakávania od tohto podujatia?

 

Očakávam veľký záujem zo strany priamych aktérov, ale aj divákov a verím, že to bude dôstojné vyvrcholenie celej Tour. Cieľom je prilákať na tento turnaj čo najviac detí a mladých hráčov z miestnych klubov UMB a ŠKP ako aj z blízkeho okolia. Akcia bude prebiehať paralelne s Outbreak Europe v známom klube Ministry a keďže streetball má blízko k tomuto štýlu hudby, tak verím, že spoločnými silami dokážeme prilákať veľký počet fanúšikov.

 

Určite si zachytil správy o nie práve pozitívnej situácii v SBA a kríze v celom slovenskom basketbale. Ako to vnímaš a ovplyvňuje to nejakým spôsobom tvoje najbližšie plány?

 

Osobne ostávam doma v Banskej Bystrici. Závisí od samotných klubov ako túto neutešenú situáciu vyriešia a ako sa k tomu postavia. Situáciu v SBA z mojej pozície neovplyvním, uvidíme ako sa to celé vyvinie. Osobne sa tým momentálne nezaoberám a aktuálne sa pripravujem na sezónu individuálne s pekným spestrením v podobe streetballových víkendov.

Súvisiace články