Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štartuje štvrťfinále basketbalistov, Huste.tv bude pri tom
Zdielať na

Štartuje štvrťfinále basketbalistov, Huste.tv bude pri tom

Zdroj: sita - Basketbal, B.Bystrica-Handlová

V stredu sa začína vyraďovacia časť najvyššej slovenskej basketbalovej súťaže mužov po drobnohľadom HUSTE.tv.

Štyrmi štvrťfinálovými zápasmi, bez výnimky so začiatkom od 18.00 h, odštartuje play-off mužskej extraligy. Z prvej priečky po základnej časti sa do vyraďovacích bojov dostal úradujúci vicemajster BK SPU Nitra, ktorý je v súboji s Banskou Bystricou jednoznačným favoritom. Druhú dvojicu vytvorili BK 04 AC LB Spišská Nová Ves a BC Prievidza. Vyrovnané duely sa očakávajú najmä v stretnutiach medzi Levicami a Handlovou a za sériu bez favorita možno označiť súboj Komárna proti Žiline.

Hracími dňami zostávajú streda a sobota, pričom všetky série sa hrajú na tri víťazstvá a platí, že najvyššie postavený tím po základnej časti, ktorý postúpi zo štvrťfinále, si v semifinále zmeria sily s najhoršie postaveným mužstvom po základnej fáze. Agentúra SITA požiadala o analýzy všetkých štvrťfinálových dvojíc bývalého slovenského reprezentanta Petra Mičudu, ktorý úvod sezóny strávil v zaniknutom Pezinku a zvyšok ročníka dohral vo farbách Interu Bratislava. "Žlto-čierni" však obsadili poslednú desiatu priečku a nepostúpili do play-off.

BK SPU Nitra (1. tím po základnej časti) - ŠKP Banská Bystrica (8.)
"Vzhľadom na postavenie družstiev v tabuľke je Nitra jednoznačným favoritom. Dokázala to aj v zápase predposledného kola základnej časti, keď doma zdolala rozdielom triedy silnú Spišskú Novú Ves (78:56). Nitra je na domácej palubovke veľmi silná a nepredpokladám, že by mohla pod Zoborom ´pustiť´ Banskej Bystrici nejaký zápas. Nitrania sa spoliehajú na svoje tradičné opory, ktorými sú na obvode Pavel Bosák, Ronald Moore alebo J. J. Montgomery a pod košom Raitis Grafs, Stanislav Votroubek a Duane Erwin. Banská Bystrica je veľmi nevyspytateľný tím, ktorý dokáže v domácom prostredí potrápiť aj tých najsilnejších súperov. Nemyslím si však, že Nitre dokáže príliš vzdorovať. Môžeme predpokladať, že nás čaká minimálne jeden vyrovnaný zápas. Ja osobne si myslím, že to bude ten druhý v poradí v Banskej Bystrici. Nitra však podľa mňa postúpi do semifinále a zvíťazí hladko 3:0 na zápasy."

BK 04 AC LB Spišská Nová Ves (2.) - BC Prievidza (7.)
"Spišská Nová Ves podávala vyrovnané výkony počas celej základnej časti. Naopak, Prievidza sa v úvode sezóny trápila s rôznymi problémami. Paradoxne v závere základnej časti Prievidza dokázala, že stále má svoju silu. Počas sezóny sa vhodne posilnila, v kádri má aj reprezentanta Richarda Leška a postupne opäť naberá na sile. Do formy sa dostávajú aj Viliam Ridzoň a Ľuboš Štorcel. Pri tejto dvojici súperov očakávam veľmi vyrovnaný priebeh celej série, vplyv na výsledok môže mať hlavne domáce prostredie. Prievidza, na ktorej domáce zápasy chodí plná hala, dokázala počas sezóny potrápiť nejedného favorita a doma nepredá svoju kožu lacno. Očakávam, že obe družstvá vyhrajú svoje domáce duely a celá séria bude mať až päť zápasov. Myslím si, že do semifinále napokon postúpi Spišská Nová Ves."

Astrum Levice (3.) - MBK Handlová (6.)
"Levice po posilnení o Esiana Hendersona pod košom získali na sile. Spolu s legionármi Michaelom Bernardom a Mikom Englishom a niektorými slovenskými chalanmi pod vedením skúseného trénera Františka Róna sú Levice podľa mňa miernym favoritom. Myslím si, že aj v tomto prípade zohrá dôležitú úlohu domáce prostredie. Očakávam vyrovnané zápasy. Handlová sa bude opierať najmä o výkony Nenada Deliča a Nenada Miloševiča. Keď budú na tom Handlovčania zdravotne v poriadku, môžu byť Levičanom vyrovnaným súperom, ale viac sa prikláňam na stranu Levíc, ktoré postúpia a celú sériu vyhrajú 3:1 na zápasy. Samozrejme, to platí v prípade, že budú mať zdravých hráčov."

MBK Rieker Komárno (4.) - BK Váhostav-SK Žilina (5.)
"Aj vzhľadom na postavenie po základnej časti, keď sa stretáva štvrtý tím s piatym, je to najvyrovnanejšia dvojica. Nemyslím si, že v nej je výrazný favorit, ja by som to však tipol na mierne prekvapenie a postup Žiliny. Komárno podávalo počas sezóny vyrovnané výkony opierajúc sa najmä o legionárov Kareema Johnsona, Jonathona Jonesa a Jarauna Burrowsa. Žilinu zase ťahajú Adam McCoy s Justinom Carterom. Myslím si, Žilina v prvom stretnutí na palubovke súpera prekvapí a zvíťazí následne aj doma, čo by mohol byť základný kameň úspechu. Ak bude mať Žilina k dispozícii všetkých podkošových hráčov, čo sa nestalo počas celej sezóny, má veľkú nádej na postup do semifinále. Váhostav podľa mňa vyhrá 3:2 na zápasy."