Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NOVINY.SK Z RUMUNSKA: Strašnú cestu strieda zápas s domácimi
Zdielať na

NOVINY.SK Z RUMUNSKA: Strašnú cestu strieda zápas s domácimi

Futsalisti reprezentácie Slovenska už sú v Targu Mures, kde ich čaká možno životná kvalifikácia o postup na majstrovstvá Európy. A že to v Rumunsku nebude žiadna prechádzka, tak to potvrdila už cesta do dejiska zápasov... NOVINY.SK sú priamo na mieste.

Výprava odletela zo Schwechatu v stredu doobeda o 10:40 pravidelnou linkou Viedeň - Cluj. Asi najmenším možným lietadlom, hráčmi označeným ako rumunský "vetroň". Let prebehol bez problémov, transilvánska krajina privítala všetkých bielou snehovou prikrývkou, ale príjemným počasím. Cesta z Cluju do miesta konania miniturnaja v Targu Mures bola obrovským zážitkom.

Povestné rumunské cesty, na ktorých bola miestami rýchlosť obmedzená až na 10 km/hodinu a diery ako po bombardovaní, plán prípravy nakoniec nenarušila.

Sto kilometrovú vzdialenosť sa podarilo zdolať za viac ako dve hodiny dvadsať minút. Večer absolvoval tím pod vedením hlavného trénera Richarda Bača tréning a už dnes je na pláne prvý ostrý štart proti favoritovi skupiny a domácemu Rumunsku.

  • Kolektívna hra celého tímu je nesmierne dôležitá, dovolím si tvrdiť, že častokrát je rozhodujúcim faktorom. Aká je nálada v tíme?

"Vynikajúca. Mám z toho veľmi dobrý pocit a dúfam, že vydrží čo najdlhšie. Chlapci sú nabudení a chcú zabojovať o postupové miesto."

  • Zajtrajší duel bude veľmi dôležitý. Hráme proti domácemu tímu. Akú taktiku zvolíte?

"Dovolím si tvrdiť, že to bude rozhodujúci zápas pre náš tím. Z toho dôvodu k tomuto zápasu chceme pristúpiť čo najzodpovednejšie a zarmútiť domácich hneď v prvom zápase. Celá naša mini-príprava v Bratislave bola zameraná predovšetkým na tento prvý zápas. Všetci veľmi dobre vieme čo bude znamenať víťazstvo v tomto zápase. Takže, taktika na zajtra: Chceme dať o jeden gól viac než náš súper (smiech). Budeme hrať zo zabezpečenej obrany, ktorá nám v posledných zápasoch vychádzala."

  • V dôležitých zápasoch rozhodujú maličkosti. Čo podľa Vás rozhodne zajtra?

– Zajtra rozhodne to, či sa dokážeme vyrovnať s nepríjemnou rumunskou obranou a či dokážeme premeniť naše šance. Takisto chceme ich útočnú aktivitu čo najviac eliminovať. To bude základom úspechu proti domácim. Vieme, pod akým psychickým tlakom budú. Budú hnaní plným hľadiskom a tu vidím našu najväčšiu šancu využiť ich enormnú snahu o víťazstvo.

  • Kvalifikácia formou miniturnaja je dosť náročná. Je Váš káder pripravený na rôzne situácie, ktoré by v priebehu turnaja mohli nastať?

"Mám k dispozícii vyrovnaný káder, kde do hry môžu zasiahnuť všetci hráči. Z toho dôvodu mám pripravených viacero alternatív na zloženie jednotlivých štvoriek. Nemusím sa teda spoliehať len na ôsmich hráčov zo základu, o ich nominácii môže rozhodnúť aj forma v danom momente."

  • Čo hovoríte na halu? Dnes mali chlapci prvý tréning, aké sú prvé dojmy?

"Palubovka je drevená a je vo veľmi dobrom stave. Už prvý dojem bol, že v tomto kotli sa dá vytvoriť výborná atmosféra. Na zajtrajší duel sa očakáva plné hľadisko – okolo 2508 ľudí. Verím, že toto prostredie nás vyburcuje k maximálnemu výkonu a aj výsledku."

  • Jedna otázka ešte aj k súperom. Rumunsko a Česko – o ich sile vieme. Tí budú určite nároční. Možno aj pár slov k Nórom, ktorí sa prekvapujúco prebojovali do našej kvalifikačnej skupiny?"

"Nórsko je pre futsalovú Európu veľkou neznámou. V predkole kvalifikácie v Írsku nikto nečakal ich postup. Po zhliadnutí ich zápasov však musím povedať, že ich postup bol zaslúžený. Hrajú silový futsal, je vidno, že káder mužstva tvoria hráči veľkého futbalu, ktorí sa však veľmi dobre adaptovali na túto hru. Je to húževnaté mužstvo, ktoré veľmi dobre bráni a snaží sa rýchlymi protiútokmi zaťažiť obranu súpera. Pre nich to určite je historický postup. Budeme ich však vidieť v akcii naživo v dvoch zápasoch, takže do nedele sa na nich budeme vedieť kvalitne pripraviť."

noviny.sk - radosť futsalistov Slovenska

Súvisiace články