Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Cieľom futsalistov postup, vo štvrtok proti domácemu Rumunsku
Zdielať na

Cieľom futsalistov postup, vo štvrtok proti domácemu Rumunsku

Zdroj: noviny.sk - futsalisti Slovenska

Už po žrebe kvalifikácie majstrovstiev Európy 2012 vo futsale bolo jasné, že slovenská reprezentácia môže na zdolanie kvalitatívne zhruba rovnocenných rivalov - Rumunska a Česka - reálne pomýšľať.

Teraz v ceste nestojí Španielsko, Portugalsko, či Ukrajina, teda tímy, ktoré patria medzi úzku svetovú špičku a v minulosti boli častými katmi postupových snov Slovákov. Zverenci trénera Richarda Bača nechcú uraziť priazeň milosrdného žrebu a do rumunského mesta Targu Mureš odcestovali v stredu dopoludnia s cieľom pokúsiť sa zabojovať o historicky prvú miestenku na finálový turnaj ME. Popri domácom Rumunsku, Česku a Slovensku dopĺňa kvarteto účastníkov 4. skupiny hlavného kola kvalifikácie Nórsko.

"Keď už hráme kvalifikáciu, iný cieľ ako postup mať nemôžeme," povedal tréner Bačo. Po skončení základnej časti domácej extraligy mal káder pokope od nedele. Menšie zdravotné problémy trápili Vojtecha Váradyho, ale opora majstrovského Slov-maticu FOFO Bratislava bude v poriadku: "Absolvovali sme päť tréningových jednotiek a zamerali sa v nich na súperov, ktorí nás čakajú. Sústredili sme sa najmä na prvý zápas s Rumunskom, ktoré je doma a bude si veriť. Na druhej strane bude na domácich vyvíjaný tlak, lebo ich jednoznačným cieľom je postup. Pokúsime sa využiť, že ich fanúšikovia budú tlačiť dopredu a oni možno uletia...," načrtol Bačo plány, ako vo štvrtok o 18.00 SEČ (v Rumunsku je o 1 hodinu viac) skoliť balkánskeho soka. "Rumuni sú veľmi dobre technicky vybavení a spolu zohratí. Väčšina ich hráčov sa sústreďuje v tíme majstra Targu Mureš, majú španielskeho trénera, veľmi dobre prepracovanú obranu a nepríjemný pressing po celom ihrisku," vymenoval slovenský kouč silné stránky Rumunov. Bačov tím zdobila v príprave na vrchol sezóny výborná hra v obrane. V posledných štyroch prípravných zápasoch s Holandskom a Slovinskom inkasovali Slováci iba štyri góly, brankár Mário Gašparovič si dvakrát v rade udržal čistý štít. "Chceme nadviazať na našu dobrú hru v obrane a zároveň musíme premieňať šance," prízvukuje Bačo.

Ďalším súperom je Česko. S držiteľom bronzu z posledných ME a dobre známym súperom z Turnaja 4 krajín sa Slováci stretnú v piatok o 15.30 SEČ. "Česi nastúpia aj s bratmi Marešovcami, ktorí dva roky odmietli reprezentovať, ale na kvalifikáciu sa rozhodli posilniť tím. Uvidíme, môže to spôsobiť rozbroje v ich mužstve, čo by bola naša výhoda." Posledným súperom po dni voľna bude v nedeľu o 15.30 Nórsko, ktoré si účasť v Targu Mureš vybojovalo v kvalifikačnom predkole. Na jeho štíte zostali silný Izrael, Andorra aj Írsko. "O Nóroch vieme, že posledných sedem zápasov vyhrali a majú v mužstve aj hráčov z prvej futbalovej ligy. Ich kvalita nebude na takej vysokej úrovni ako v prípade Rumunska a Česka, ale sú to výborne atleticky pripravení hráči. Pre nás je dobré, že s nimi hráme až posledný zápas, môžeme si ich predtým detailnejšie na videu zmapovať," dodal Bačo, ktorého postupové kalkulácie hovoria nasledovné: "Ak chceme pomýšľať na postup, šesť bodov by nám eventuálne mohlo stačiť. To znamená, že musíme poraziť Nórov a predtým ešte jedného z dua Rumunsko - Česko. Ideálne by bolo uspieť už v prvom zápase, aby sme boli psychicky hore."

Zápasy kvalifikácie sa hrajú v termíne 24.-27. februára. Nabitá superkvalitou je najmä 1. skupina, v ktorej španielsky topfavorit má za súperov Azerbajdžan, Kazachstan a Francúzsko. Na kontinentálny šampionát, ktorý usporiadajú vo februári 2012 chorvátske mestá Záhreb a Split, postúpia priamo víťazi šiestich skupín plus päť najlepších tímov z 2. miest. Tucet účastníkov ME automaticky doplní Chorvátsko ako jeho usporiadateľ.

Nominácia SR:

brankári: Mário Gašparovič (Slov-matic FOFO Bratislava), Mário Vozár (Benago Zruč nad Sázavou)
hráči: Vojtech Várady, Peter Haľko, Attila Fehérvári, Ladislav Mikita, Dušan Rafaj, Martin Rejžek, Anton Brunovský, Gabriel Bartošek (všetci Slov-matic FOFO Bratislava), Peter Kozár, Matúš Kyjovský (obaja RCS Košice), Juraj Kuhajdík (FK P.K.P. Košice), Gabriel Rick (Benago Zruč nad Sázavou)

Program 4. skupiny (časy sú v SEČ):
štvrtok 24. februára: Česko - Nórsko (15.30), Rumunsko - SLOVENSKO (18.00)
piatok 25. februára: SLOVENSKO - Česko (15.30), Rumunsko - Nórsko (18.00)
nedeľa 27. februára: Nórsko - SLOVENSKO (15.30), Česko - Rumunsko (18.00)