Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Dobrí anjeli chcú zvíťaziť na palubovke
Zdielať na

Dobrí anjeli chcú zvíťaziť na palubovke

Basketbalistky slovenského šampióna Dobrí anjeli Košice nastúpia vo svojom záverečnom 10. stretnutí v základnej A-skupine Euroligy v stredu 19. januára o 18.00 h na palubovke domácej Infiniti arény proti poľskému tímu Wisla Can-Pack Krakov.

Zverenky Štefana Sviteka majú svojmu súperovi, ktorý sa v uplynulej sezóne prebojoval až do euroligového Final Four, vrátiť tesnú novembrovú prehru 61:66 z jeho palubovky a navyše cesta medzi osem nasadených tímov pre osemfinále vedie len cez minimálne trojbodové víťazstvo v stredajšom zápase.

Košický tím sa však viac ako všetkých športových aspektov súboja obáva avizovaného príjazdu neslávne známych poľských futbalových "kibicov" z Krakova. "Polícia aj fanúšikovia nás upozornili na toto riziko. Údajne sa k nám z Krakova chystá až tisícka Poliakov. Väčšina z nich však rozhodne nepatrí k fanúšikom basketbalu," skonštatoval pre agentúru SITA generálny manažér Dobrých anjelov Daniel Jendrichovský a pokračoval: "My sa musíme pripraviť na všetky alternatívy. V hale päťnásobne zvýšime počet usporiadateľov a členov bezpečnostnej služby. Každý divák sa pri vstupe do haly bude musieť podrobiť osobnej bezpečnostnej prehliadke. Máme informácie, že sa títo ľudia pokúsia do haly prepašovať pyrotechniku, čo by mohlo byť pre všetkých divákov životu nebezpečné. Wisle sme oficiálnou cestou ponúkli podľa reglementu FIBA 150 vstupeniek. Len tí Poliaci, ktorí budú vlastniť tieto vstupenky, sa dostanú do haly do špeciálneho sektora pre fanúšikov hostí. Ďalších Poliakov, ktorí by si lístky zohnali kdekoľvek inde, do haly do ostatných sektorov nepustíme. Zabezpečíme to legitimovaním všetkých návštevníkov. Týmto sa im veľmi ospravedlňujeme za toto nepohodlie. Je smutné, že toto všetko musíme absolvovať kvôli ľuďom, ktorých basketbal vôbec nezaujíma. Žiaľ, nešťastnou zhodou okolností sme sa ocitli v centre tohto diania a bude nás to stáť nemálo finančných prostriedkov, ktorých rozhodne nemáme v tejto sezóne nazvyš." O poriadok mimo Infiniti arény sa bude starať polícia, ktorá tento zápas rovnako vyhodnotila ako rizikový a na poľských návštevníkov bude dohliadať už od ich príchodu do metropoly východu s maximálnym dôrazom na poriadok okolo Infiniti arény. Vedenie Dobrých anjelov preto upozorňuje všetkých svojich fanúšikov, ktorí chcú zápas vidieť, aby si vstupenky zabezpečili v predpredaji v utorok od 9.00 do 17.00 h a v stredu dopoludnia od 9.00 do 12.00 h v kancelárii klubu pri zadnom vchode do Infiniti arény. "Podľa počtu predaných vstupeniek v predpredaji sa rozhodneme, či vôbec dáme do predaja nejaké lístky pred zápasom," poznamenal Daniel Jendrichovský, ktorý košických fanúšikov upozornil ešte na jeden nepríjemný moment: "Stredajší euroligový zápas nebude vysielať Trojka, zvyčajný vysielateľ euroligových zápasov Dobrých anjelov RTVS nás upozornil, že na rok 2011 nemá ani euro na výrobu prenosov. Ak by sme chceli zápas vysielať, museli by sme im uhradiť výrobu signálu. Na to však ani my nemáme. Skôr o tom budeme uvažovať v play-off."

Súboj Dobrých anjelov a krakovskej Wisly Can-Pack sa bude niesť v znamení boja o pozície pre nasadenie do euroligového play-off. Doňho z každej zo štyroch základných skupín postúpi kvarteto tímov. Obaja protagonisti stredajšieho zápasu si už postup zabezpečili. Po odohraní posledného zápasu stredajšieho programu sa vytvorí tabuľka všetkých šestnástich postupujúcich tímov, v ktorej o poradí rozhodnú body zo všetkých 10 odohraných zápasov. Druhým kritériom bude podiel skóre. Vyššie v tabuľke bude tím, ktorý ho pri rovnosti bodov bude mať vyšší. Následne sa vytvoria osemfinálové dvojice podľa kľúča 1 - 16, 2 - 15 až 8 - 9. Isté je, že Dobrí anjeli majú v tomto rebríčku šancu prinajlepšom na 8. priečku. Na tú sa však dostanú len pri víťazstve nad Krakovom minimálne o tri body. V tomto prípade by Košičanky obsadili 8. miesto so 16 bodmi práve pred Krakovom, ktorý by mal rovnako 16 bodov, no horší podiel skóre. Znamenalo by to, že v osemfinále, ktoré sa bude hrať na dve víťazstvá, pričom prvý a tretí zápas sa bude hrať na palubovke lepšie umiestneného tímu v tabuľke pre nasadzovanie, by sa Dobrí anjeli stretli z pozície lepšie umiestneného tímu práve s Krakovom. Ak by Košičanky zvíťazili len o jeden či dva body, skončili by tabuľke pre nasadzovanie deviate za ôsmym Krakovom a v osemfinále by absolvovali doma len druhý zápas série. V prípade stredajšej prehry by zrejme Dobrí anjeli skončili s 15 bodmi v tabuľke pre nasadzovanie na 9. alebo 10. priečke. O ich súperovi by sa potom rozhodlo v súboji D-skupiny medzi Bourges a Schiom a do úvahy by pripadal jeho víťaz, alebo za istých okolností opäť Krakov. "Teoretických možností dotýkajúcich sa skóre je viac, ale reálne náš osemfinálový súper vzíde zrejme práve z tejto trojice," zhodnotil osemfinálové možnosti D. Jendrichovský.

Wisle sa v decembri zranila jedna z opôr - americká pivotka Janell Burseová, no počas vianočných sviatkov získal poľský tím pod vedením španielskeho reprezentačného trénera Josého Ignacia Hernándeza dve výrazné opory - bieloruskú pivotku Jelenu Levčenkovú a americkú krídelníčku Nicole Powellovú. "Veľkou posilou je najmä Levčenková. Je to jedna z najlepších európskych pivotiek, čo potvrdila aj na MS. Je ešte lepšia ako Burseová, keďže je schopná presne zakončovať aj z väčšej vzdialenosti od koša. Navyše sa po premaródovanej jeseni uzdravila výborná lotyšská krídelníčka Gunta Bašková. Sila súpera výrazne stúpla, no našou výhodou by mohla byť ešte nezohranosť tohto kádra. Dôležité pre nás bude využiť našu pohyblivosť a rýchlosť. Každý jeden úspešne zakončený rýchly protiútok bude mať svoj význam. A, pochopiteľne, musíme predviesť rýchlu a dôraznú obranu," naordinoval recept na úspech Daniel Jendrichovský. V jeho kádri bude oproti duelu v Pécsi len jedna zmena. "Začala už trénovať aj Katarína Hricková a v stredu bude pripravená nastúpiť. Ostatné dievčatá sú v poriadku. Zo zdravotnými problémami sa stále borí Daniela Číkošová, no aj tá nám bude schopná aspoň na niekoľko minút pomôcť," dodal pre agentúru SITA Daniel Jendrichovský.

Úvodný rozskok stretnutia Dobrých anjelov Košice a Wisly Can-Pack Krakov je na programe v stredu 19. januára o 19.00 h, súpera pre osemfinále však Košičanky spoznajú až po skončení posledného stredajšieho súboja Salamancy so Spart&Kom Moskovská oblasť, ktorý sa začína o 20.30 h.

Program záverečného 10. kola základnej A-skupiny - streda 19. januára (všetky časy v SEČ):

Dobrí anjeli Košice (SR) - Wisla Can-Pack Krakov (Poľ.) o 18.00 h

Pécs 2010 /Maď./ - Cras Basket Taranto /Tal./ (18.00 h), USO Mondeville /Fr./ -TTT Riga /Lot./ (20.00 h)