Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Šestnástka pre MS známa, doma zostal Baláž
Zdielať na

Šestnástka pre MS známa, doma zostal Baláž

Zdroj: tasr

Do konečnej nominácie slovenských hádzanárov na majstrovstvá sveta vo Švédsku (13.-30. januára) sa zo širšieho menoslovu nakoniec nedostal Maroš Baláž.

Spojke maďarského Picku Szeged sa nakoniec ušiel čierny Peter, lebo po zranení Csabu Szücsa musel tréner Zoltán Heister vyradiť už iba jediné meno.

"Doma zostáva Maroš Baláž a bude prvým náhradníkom pre turnaj," informoval v pondelok slovenský kouč a dodal: "Rozhodli skúsenosti. Je to mladý hráč s veľkou perspektívou a to sme mu aj zdôraznili. Ostatní majú väčšie skúsenosti a to bude na tomto šampionáte dôležité. S výnimkou Szücsa nám v podstate nikto nechýba. V porovnaní s kádrom spred dvoch rokov hráči dozreli a majú viac skúseností, doma i vonku dokážeme hrať na slušnej úrovni, ale stále je čo vylepšovať. Dúfam, že na tomto šampionáte sa budeme prezentovať peknou hrou." Nepôjde však len o efekt, ale aj o výsledky. "Každý vie o čo na tomto turnaji pôjde a že sa bude rozhodovať o miestenkách v olympijskej predkvalifikácii," dodal tréner, ktorý pred dvoma rokmi so svojimi zverencami dosiahol 10. priečku.

Slovákov čaká v základnej D-skupine vo švédskom Göteborgu pätica súperov v poradí Poľsko, Švédsko, Argentína, Čile a Kórejská republika. Zo základnej skupiny postúpia do nadstavby prvé tri tímy z každej skupiny. Atmosféru vrcholného podujatia bude po prvý raz prežívať Ladislav Tarhai zo švajčiarskeho Pfadi Wintherthur. "Veľmi sa teším a beriem to ako príjemnú výzvu. Čaká nás náročný turnaj a stretneme sa s mnohými svetovými hviezdami, aj keď ja osobne mám mnoho vzorov aj v našom kádri," povedal Tarhai, ktorého obaja rodičia Ladislav starší a Renata v minulosti taktiež reprezentovali na majstrovstvách sveta. Jeho kolega zo spojkového postu Juraj Nižňan dodal: "Po dvoch rokoch sme trošku dozreli po psychickej stránke a aj chlapci z lavičky sú schopní nahradiť chlapcov zo základu. Dúfam, že budeme o nejaké miestečko lepší ako v Chorvátsku."

Pred odletom ešte Slováci zvládnu doma tri tréningy, no vedenie zväzu ešte muselo na poslednú chvíľu riešiť zmenu v odletových plánoch. "Austrian Airlines nám pôvodne potvrdil skupinový odlet, no teraz nám to už nechcú garantovať za pôvodných cenových podmienok," prezradil Heister, ktorého tím nakoniec na sever poletí trochu komplikovanejšie z Budapešti a s prestupom vo Frankfurte. Do Göteborgu dorazia Slováci až v stredu tesne pred polnocou.

nominácia SR na majstrovstvá sveta:

brankári: Richard Štochl (Montpellier Agglomeration HB/Fr.), Teodor Paul (Ferencvárosi Torna Club/Maď.), Martin Pramuk (Pfadi Winterthur/Švajč.)
pivoti: Michal Kopčo (RK Osiguranje Záhreb/Chorv.), Andrej Petro (KKC Kecskemét/Maď.), Martin Mazák (Ferencvárosi Torna Club/Maď.)
krídla: Tomáš Urban (Tatabánya KC/Maď.), Tomáš Straňovský (Pick Szeged/Maď.), Martin Straňovský (Ademar Leon/Šp.), Radoslav Antl (Tatran Prešov)
spojky: František Šulc (Pick Szeged/Maď.), Peter Tumidalský (Tatran Prešov), Peter Kukučka (Kadetten Schaffhausen/Švajč.), Ladislav Tarhai (Pfadi Wint