Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Hráčom roka po šiesty raz Štochl, ženský trón pre Tóthovú
Zdielať na

Hráčom roka po šiesty raz Štochl, ženský trón pre Tóthovú

Rekordér ankety Hádzanár roka Richard Štochl v utorok na slávnostnom vyhlasovaní výsledkov za rok 2010 opäť zasadol na slovenský trón.

Brankár francúzskeho Montpellieru obhájil vlaňajšie prvenstvo a z ocenenia sa tešil už po šiesty raz. Ani hádzanárska kráľovná za rok 2010 nie je žiadnou novickou so žezlom - Alžbeta Tóthová získala ocenenie po štvrtý raz a priblížila sa k päťnásobnej rekordérke Márii Ďurišinovej.

Na slávnostnom vyhlasovaní ankety v hlohoveckom Dome kultúry sa nové vedenie Slovenského zväzu hádzanej rozhodlo uviesť aj prvé mená do novovytvorenej Siene slávy. Pocty sa dostalo dvanástim legendám - Anne Čápovej, Jozefovi Zápražnému, Jozefovi Ambrušovi, Ladislavovi Grossovi, Ladislavovi Šestákovi, Martinovi Gregorovi, Antonovi Frolovi, Petrovi Pospíšilovi, Márii Ďurišinovej, Rudolfovi Horváthovi, Emilovi Otřísalovi a Viere Schmidtovej-Ilavskej.

Tóthová nazbierala dovedna až tri ocenenia - okrem hlavného titulu ju hlasy novinárov, zástupcov klubov a zväzu vyniesli aj k víťazstvám v kategóriách najlepšia hráčka slovenskej časti interligy WHIL i najlepšia ľavá spojka. V uplynulom roku patrila medzi opory reprezentačného kádra, aj keď na viacerých zrazoch sa pre zdravotné problémy musela ospravedlniť. Ešte v minulej sezóne WHIL dopomohla Šali k zisku bronzových medailí a v aktuálnej je ťahúňom nováčika z Bánoviec nad Bebravou. "Som veľmi vďačná za všetky hlasy, ktoré sa postarali o to, že som získala všetky tri ocenenia a veľmi si ich vážim. Veľmi pekne ďakujem aj svojej rodine za podporu," povedala Tóthová.

Štochl si logicky prevzal aj ocenenie pre najlepšieho gólmana. Aj v minulom kalendárnom roku patril medzi hlavné opory národného tímu a jeho výkony pomohli Slovákom v ceste na nadchádzajúce majstrovstvá sveta vo Švédsku i vo výborne rozohratej kvalifikácii na ME 2012 do Srbska. Brankársky veterán zároveň uplynulú sezónu získal majstrovský titul so slovinským rekordným šampiónom Celje Pivovarna Laško a v jesennej časti novej sezóny už patril k ústredným postavám francúzskeho Montpellieru v Lige majstrov. "Bol to pre mňa naozaj výborný rok, darilo sa mi aj po reprezentačnej a aj po klubovej stránke. S Celje som získal titul i pohár, s Montpellierom som v závere roka získal pohár, s národným tímom sme postúpili na majstrovstvá sveta. Každé z mojich ocenení si vážim rovnako a ani jedno by som nevyzdvihoval nad iné. Všetky by som však bez mihnutia oka zamenil za účasť na olympijských hrách," povedal Štochl.

V najprestížnejšej klubovej súťaži sa predstavil aj v Prešove, vo svojom niekdajšom pôsobisku. Práve Prešovčan Radoslav Antl získal trofej pre najlepšieho hráča mužskej extraligy. O ceny pre najväčšie talenty roka sa podelili Marián Žernovič z Považskej Bystrice a Lucia Gubiková z Michaloviec.

Nominácie do Siene slávy: Anna Čápová, Jozef Zápražný, Jozef Ambruš, Ladislav Gross, Ladislav Šesták, Martin Gregor, Anton Frolo, Peter Pospíšil, Mária Ďurišinová, Rudolf Horváth, Emil Otřísal, Viera Schmidtová-Ilavská

VÝSLEDKY ANKETY:

Najlepší hádzanár SR 2010: Richard Štochl (HB Agglomeration Montpellier/Fr.)
Najlepšia hádzanárka SR 2010: Alžbeta Tóthová (BaHK Bánovce nad Bebravou)

Najlepší hráč extraligy 2010: Radoslav Antl (Tatran Prešov)
Najlepšia hráčka slovenskej časti WHIL 2010: Alžbeta Tóthová (BaHK Bánovce
nad Bebravou)
Talent roka 2010: Marián Žernovič (MŠK Považská Bystrica)
Talent roka 2010: Lucia Gubiková (Iuventa Michalovce)