Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nový ročník extraligy napokon bez Bardejova, Prešov za obhajobou
Zdielať na

Nový ročník extraligy napokon bez Bardejova, Prešov za obhajobou

Mužská hádzanárska extraliga

Informáciu o bardejovskom seniorskom kolapse potvrdila športová sekretárka Slovenského zväzu hádzanej Alena Katušáková. "MHC Edymax Bardejov nám už zaslal oficiálne stanovisko k svojmu odhláseniu z mužskej extraligy. Ako dôvod uvádza nepreklenuteľné finančné dôvody," informovala Katušáková a dodala, že Slovenský zväz hádzanej sa snažil na poslednú chvíľu zohnať ôsmeho účastníka extraligy v zastúpení druhého tímu uplynulého ročníka prvej slovenskej ligy MHK Slavoj Trebišov. "Zemplínčanov sme oslovili a čakáme na ich oficiálne vyjadrenie k našej ponuke. Neoficiálne informácie však hovoria o tom, že extraligovú ponuku neprijmú a nový ročník mužskej extraligy sa teda odohrá iba so siedmimi účastníkmi," dodala Alena Katušáková.

Hádzanári Tatrana Prešov vykročia za obhajobou majstrovského titulu v novom ročníku extraligy už v utorok (18.00) predohrávaným duelom 1. kola na palubovke Štartu Nové Zámky. Keďže v priebehu letnej prestávky sa na rozložení síl v najvyššej domácej súťaži nič podstatné nezmenilo, šesťnásobní šampióni by opäť mali hrať prvé husle a útočiť na ďalšie vavríny z pozície jednoznačného favorita.

Tatran už tradične začína extraligu ako prvý pre pohárové povinnosti - cez víkend ho čaká náročný turnaj predkola Ligy majstrov v rakúskom Bregenzi, kde narazí okrem domáceho tímu so slovenským a aj bývalým prešovským koučom Martinom Liptákom aj na turecký Besiktas a nórsky Drammen.
      V priebehu celej minulej sezóny v domácej konkurencii Prešovčania utrpeli len dve bodové straty - remizovali s Považskou Bystricou a doma v poslednom kole prehrali s ŠKP Bratislava, keď tréner Rastislav Trtík nechal hrať iba lavičku. "Do tejto sezóny vstupujeme tak ako do každej inej v posledných dvoch rokoch, čo tu som. Vzhľadom k podmienkam, ktoré tu máme vytvorené, nemôžeme mať iný cieľ ako obhajobu titulu. Vždy je ťažšie titul obhájiť ako ho získať, no v rámci filozofie nášho klubu o iných cieľoch nemožno hovoriť," uviedol Trtík.

Prvý ostrý duel sezóny už majú Šarišania za sebou. V úvodnom kole maďarskej ligy doma cez víkend presvedčivo zdolali Dunaferr SE 31:22 a hoci bol prešovský kormidelník s hrou svojich zverencov spokojný, ich výkon bol podľa jeho vyjadrenia ešte poznačený nerozohratosťou. "Rezervy sú ešte obrovské. Výkon hráčov zodpovedal začiatku sezóny. Potrebujeme sa ešte zohrať, myslím si však, že je to prirodzený proces a všade to tak bude. Rozohranie sa aspoň trochu k našim predstavám je otázkou času, aj keď musím povedať, že naša hra nebola zlá. Hrali sme dobre, no zapájaním maximálneho počtu hráčov v úvodzovkách trochu utrpel výsledok a nevyhrali sme vyšším rozdielom. Nechcem, aby to znelo povýšenecky, ale striedaniami sme umožnili súperovi dostať sa do hry."

Práve v kádri Tatrana sa cez leto uskutočnil aj návrat roka, lebo k tímu sa po ročnej pauze opäť pripojila reprezentačná spojka Radovan Pekár. "Veľmi si ho ako hráča vážim, mám s ním dobré skúsenosti. Má obrovskú hráčsku prax a sedí mi aj po ľudskej stránke. Je len dobré, že sa hráč jeho kvalít vrátil do kádra a jeho využitie v priebehu sezóny bude určite adekvátne tomu, koľko času venuje hádzanej a tiež tomu, ako sa mu bude dariť v zápasoch," skonštatoval Trtík.
      Aj v novom ročníku sa bude len sotva dať hovoriť o vážnych konkurentoch Prešova v boji o titul - ostatné tímy ani zďaleka nedisponujú materiálnym či hráčskym potenciálom zeleno-bielych. Zo zvyšnej sedmičky sa rysuje viacero ašpirantov na prešovské garde vo finále. Historický úspech v podobe striebra bude určite motivovať Hlohovčanov, medailové ambície však možno očakávať aj od Považskej Bystrice, Nových Zámkov, Košíc, či ŠKP Bratislava. Medzi elitnou sedmičkou sa bude snažiť etablovať aj nováčik z Topoľčian.

"Družstvá súperov som v príprave nesledoval, pre maximálne nabitý program nášho tímu som na to nemal čas. Bolo by odo mňa neprofesionálne prorokovať našich najväčších konkurentov," uviedol Trtík a dodal, že až samotná súťaž ukáže, ako sú na tom jednotlivé tímy: "Každý sa bude snažiť vyšplhať čo najvyššie a to je na športe pekné. Verím však, že prvoradým cieľom všetkých bude prilákať ľudí do hál a hrať dobrú hádzanú, aby sa im páčila a vracali sa späť."
      V úvodnom kole extraligy si Košice zmerajú sily s Považskou Bystricou, navrátilec v najvyššej súťaži z Topoľčian sa predstaví na palubovke ŠKP Bratislava. Extraliga sa bude hrať podľa rovnakého modelu ako vlani - po základnej časti, v rámci ktorej sa každý s každým stretne dvakrát doma a dvakrát vonku, postúpi najlepšia štvorica do semifinále a posledný tím tabuľky zostúpi do I. ligy. Semifinálové série a aj séria o titul sa budú hrať tiež nezmeneným spôsobom na tri víťazné zápasy, o bronz sa bude bojovať iba v pohárovom dvojzápase doma-vonku.

Súvisiace články