Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Volejbalisti začali prípravu na kvalifikáciu ME 2011 a EL v Púchove
Zdielať na

Volejbalisti začali prípravu na kvalifikáciu ME 2011 a EL v Púchove

Zdroj: TASR

Slovákov čaká kopec práce

Realizačný tím si dal v Púchove zraz už o 14.00, hráči sa mali hlásiť večer o 19.30 hod. Taliansky tréner Emanuele Zanini si skontroloval halu, kde sa v najbližších dňoch bude jeho tím pripravovať, dal si poradu s realizačným tímom a očakával príchod hráčov. "Na prvý zraz v tejto sezóne sme pozvali širšiu skupinu hráčov, ktorí majú šancu ukázať sa a zabojovať o nomináciu na kvalifikáciu o postup na majstrovstvá Európy, či neskôr na Európsku ligu. Máme tu viacero nových tvárí, ktoré chceme vidieť priamo v akcii. Prvý týždeň bude veľmi dôležitý pre vstup do novej sezóny. Začíname budovať tím a verím, že sa nám to podarí. Prevláda vo mne optimizmus," povedal Zanini pre svf.sk.

V pondelok sa na zraze hlásili hráči, pre ktorých sa už sezóna skončila. Z domácej extraligy sú to Milan Hriňák a Miroslav Jakubov z majstrovského Humenného, dvojica z VKP Bratislava Radoslav Brandis, Matej Kubš a nitrianske duo Matej Hukel a Miroslav Krajčík. Z českej extraligy prišli Juraj Zaťko, Peter Michalovič a Dominik Mračko, z talianskej A1 Martin Nemec, z A2 Peter Janušek a Jozef Piovarči a nechýbajú ani Milan Bencz s Michalom Hruškom z rakúskeho Aich Dobu. V priebehu týždňa sa pripojí Štefan Chrtiansky mladší z Innsbrucku a Tomáš Hollý z VKP, v nedeľu prídu Lukáš Diviš st. (Fenerbahce), Richard Nemec a Tomáš Kmeť (obaja Viedeň). Podľa vývoja záveru sezóny v Poľsku sa ešte očakáva príchod kapitána Michala Masného z Kedzierdzynu-Kozle a Martina Sopka st. z Bydgoszczu. Do úvahy pripadá aj Roman Ondrušek z francúzskeho Nantes a podľa vývoja zranenia Emanuel Kohút z Trevisa.

V širšej nominácii chýba dvojnásobný víťaz ankety Volejbalista roka smečiar František Ogurčák z talianskej Perugie. "Keďže Ogurčák neodohral z dôvodu zranení za posledné roky veľa medzinárodných zápasov a veľmi málo hral aj v tejto sezóne v klube, chcel som, aby absolvoval celý reprezentačný blok. On to však neakceptoval," zdôvodnil Zanini absenciu Ogurčáka a dodal: "V budúcnosti s ním počítam, ale musí akceptovať naše pravidlá. Tie platia pre všetkých, nielen pre Ogurčáka."

Naopak, po dlhšom čase sa v nominácii objavilo meno skúseného blokára Richarda Nemca, ktorý v tejto sezóne získal striebornú medailu v drese hotVolleys Viedeň. "Richard je ochotný reprezentovať a myslím, že svojimi skúsenosťami nám pomôže. Počítam s ním len na kvalifikáciu, ktorá je hlavnou prioritou sezóny a chceme ju odohrať v najsilnejšom zložení. Nehovorím, že sa predstavia najlepší slovenskí volejbalisti, pretože niektorí reprezentovať odmietli, ale chceme dať dokopy najsilnejší možný tím. V Európskej lige by mali dostať šancu hlavne mladší hráči," priblížil Zanini.

Po tréningovom dvojzápase v Púchove so Slovinskom čaká slovenských reprezentantov v príprave ešte jeden súper - Bulharsko. S jedným z najlepších tímov starého kontinentu a účastníkom Svetovej ligy sa Slováci stretnú v oficiálnom zápase 16. mája v Poprade.

Nominácia SR:
Nahrávači: Juraj Zaťko (Ostrava), Tomáš Hollý (VKP BA), Michal Masný (Kedzierdzyn-Kozle) 
Blokári: Jozef Piovarči (Isernia), Michal Hruška (Aich Dob), Marej Hukel (SPU Nitra), Richard Nemec, Tomáš Kmeť (obaja Viedeň), Emanuel Kohút (Treviso)
Smečiari: Peter Janušek, (Isernia), Milan Hriňák, Miroslav Jakubov (obaja Humenné), Miroslav Krajčík (SPU Nitra), Radoslav Brandis (VKP BA), Štefan Chrtiansky ml. (Innsbruck), Lukáš Diviš st. (Fenerbahce Istanbul), Martin Sopko st. (Bydgoszcz)
Univerzáli: Martin Nemec (Perugia), Milan Bencz (Aich Dob), Peter Michalovič (Ostrava)
Liberá: Matej Kubš (VKP BA), Dominik Mračko (Zlín), Roman Ondrušek (Nantes)

Kľúčové dátumy najbližších dní:
26. apríl - 13. máj: reprezentácia sa pripravuje v Púchove
5. máj: konečná nominácia na kvalifikáciu o postup na ME
7. a 8. máj: tréningové zápasy so Slovinskom v Púchove
16. máj: oficiálny zápas s Bulharskom v Poprade
21.-23. máj: kvalifikácia ME v Poprade (Belgicko, Gruzínsko alebo Bosna a Hercegovina, Ukrajina).

Súvisiace články