Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Veselý návrat zlatých volejbalistov
Zdielať na

Veselý návrat zlatých volejbalistov

Je to veľký úspech pre celý slovenský volejbal a celkovo šport na Slovensku

Nový kouč A-tímu SR, ktorého hlavným cieľom počas dvojročného pôsobenia na Slovensku je kvalifikovať sa s družstvom na majstrovstvá sveta, pritom rozhodne nemal k dispozícii všetkých najlepších hráčov. Z viacerých príčin odohrali v druhej najprestížnejšej súťaži reprezentačných tímov minimum, alebo nenastúpili vôbec František Ogurčák, Lukáš Diviš st., Róbert Hupka, Pavel Bartík, Branislav Skladaný či Martin Pipa, ktorí rozhodne patrili a patria k oporám národného výberu. Nanovo zložený tím sa však zomkol okolo skúsených hráčov Michala Masného, Tomáša Kmeťa či Martina Sopka st. a vytvoril výborný kolektív. Hráči dokázali na ihrisku zužitkovať skúsenosti a pokyny hlavného kouča Zaniniho, nepochybne dôležitý bol aj "vklad" ostatných členov realizačného tímu vrátane talianskeho kondičného trénera Giovanniho Mialeho. Ten spolu so svojím krajanom Zaninim hráčom počas sústredení nedovolili okrem tréningov prakticky nič, dôraz kládli na zdravé stravovanie, no všetko odriekanie napokon prinieslo svoje ovocie.
   "Je to veľký úspech pre celý slovenský volejbal a celkovo šport na Slovensku. Sme radi, že sme to nakoniec dotiahli do úspešného konca, aj keď možno v oslabenej zostave oproti kvalifikácii. Ako hráči sme sa dali dohromady pod vedením skúseného trénera, a potom to všetko začalo fungovať a výsledok sa dostavil," skonštatoval za všetkých kapitán a nahrávač Michal Masný, ktorý bol počas celého reprezentačného obdobia tým pravým vodcom nielen na ihrisku, ale aj mimo neho. Legionár z poľského Kedzierzynu, ktorému rovnako ako jeho spoluhráčom občas "nevoňali" prísne podmienky na sústredeniach a zahraničných výjazdoch, si plne uvedomuje pozitíva angažovania trénera Zaniniho. "Má svoj systém práce a hry. My sme sa to snažili aplikovať v zápase, vychádzalo nám to, a to je dôležité. Bolo to načasované presne tak, ako to malo byť. Ukázalo sa, že nie je dôležité vyhrávať v skupine, ale triumfovať vo finálovom zápase. To nám vyšlo do bodky a myslím si, že Holanďanom sme týmto vrátili všetky prehry," dodal 28-ročný žilinský rodák.
   Jednou z kľúčových postáv slovenského výberu bol smečiar Martin Sopko st., ktorý vynechal len jeden turnaj tohtoročnej Európskej ligy. Necestoval do anglického Sheffieldu, keďže počas posledného júnového víkendu vstúpil do stavu manželského. V tureckej Burse potom potvrdil svoju výbornú formu a zaslúžene ho po skončení turnaja vyhlásili za najužitočnejšieho hráča (MVP) Final Four a zároveň si prevzal aj ocenenie pre najlepšie podávajúceho volejbalistu. "Najdôležitejšie je to, že sme skončili na prvom mieste. To, že som získal trofeje aj za najlepší servis a pre najužitočnejšieho hráča, je síce pekné, ale druhoradé. Prvé miesto je pre mňa najpodstatnejšie," skonštatoval 26-ročný hráč poľského Bydgoszczu, pre ktorého je každý zápas v najcennejšom drese veľkou poctou. "Neboli sme hlavnými favoritmi, ale každý v kútiku duše veril, že zlato máme na dosah. Všetky štyri družstvá boli veľmi vyrovnané, vyhrať to mohli aj Holanďania, Nemci či Turci. V konečnom dôsledku rozhodovali detaily. Ja som šťastný, že napokon sme my v tých detailoch dominovali a zdolali sme Nemecko aj Holandsko," uzavrel Martin Sopko st. Okrem neho bol po finálovom zápase ocenený aj Tomáš Kmeť, ktorý sa stal najlepším blokárom Final Four.

Medailu Michala Masného si môžete pozrieť vo videu.