Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lučenec vylúčili z extraligy mužov!
Zdielať na
Halové športy

Lučenec vylúčili z extraligy mužov!

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

Bývalý slovenský majster mužskej basketbalovej extraligy E.S.O. Lučenec končí.

V utorok v bratislavskom Dome športu vyžrebovali program všetkých celoslovenských basketbalových súťaží. Ako v tejto súvislosti uviedol portál www.eBasket.sk, najzaujímavejšia informácia vyšla na povrch ešte pred samotným žrebom. Extraliga žien bude mať v ročníku 2008/2009 iba deväť účastníkov, lebo UMB Banská Bystrica napokon stiahla svoju prihlášku do súťaže. Nečakaná zmena nastala aj v extralige mužov, kde stanovené podmienky do dátumu žrebu nesplnil Lučenec. Nahradia ho Košice, ktoré skončili v uplynulej sezóne na poslednej 12. priečke.


"Samozrejme vzniknutá situácia ma vôbec neteší. Opäť sa totiž vynorila otázka, o ktorej už dlhšie hovoríme. Združenie ženských basketbalových klubov (ZŽBK) sa musí zamyslieť nad súťažou ako takou i nad ekonomickými možnosťami klubov," citoval eBasket.sk slová prezidenta SBA Rudolfa Petrovského, ktoré povedal na margo vzniknutej situácie. "Slovensko je dosť malá krajina a zdá sa, že desať klubov bolo priveľa. Banská Bystrica nesplnila podmienky a keďže Myjava neprejavila záujem a neprihlásila sa ani do prvej ligy a ďalší klub z Bratislavy úplne ukončil svoju činnosť, zostáva v súťaži iba deväť účastníkov. Hrať sa bude rovnakým systémom. Do jedného týždňa sa musí zísť ZŽBK a rozhodnúť o spôsobe, akým sa bude riešiť vypadnutie a postup do ženskej extraligy," pokračoval prvý muž slovenského basketbalového hnutia.


Podľa prezidenta SBA do úvahy prichádzajú najmä dve alternatívy. Podľa jednej by v ročníku 2009/2010 mala extraliga opäť desať účastníkov, čo znamená, že z prvej ligy by pravdepodobne postúpili až dva tímy a vypadol by iba jeden. "Prípadne by sa vzniknutá situácia dala vyriešiť aj barážou medzi posledným tímom a druhým družstvom prvej ligy. Druhou možnosťou je znížiť počet klubov od nasledujúcej sezóny na osem, čo by znamenalo, že až dva tímy by vypadli a iba jeden postúpil," hodnotil Petrovský vzniknutú situáciu. "Konečné rozhodnutie musíme nechať na ZŽBK. SBA síce riadi extraligu mužov i žien, ale čo sa týka systému súťaže, rozhodujú o ňom samotné extraligové kluby," zdôraznil šéf SBA.

V extralige mužov Košice namiesto Lučenca

V extralige mužov je situácia možno ešte zaujímavejšia. Súťaž by síce malo hrať dvanásť tímov, keď Košičania nahradili Lučenec, ale otázniky sa ešte stále vynárajú nad Dolným Kubínom. "V mužskej súťaži je pre nás zatiaľ výhodnejšia situácia, lebo nemusíme meniť počet družstiev. Lučenec sa síce do súťaže prihlásil, ale nesplnil náležitosti týkajúce sa základného vkladu a ostatných poplatkov z minulého roku. Z tohto dôvodu sme ich nepripustili na žrebovanie. Prvým náhradníkom boli TU Košice, ktoré sme kontaktovali dvadsaťštyri hodín pred žrebom. Rýchlo zaplatili vklad do súťaže a bez problémov sa stali dvanástym účastníkom súťaže," prezradil prezident SBA. Dolný Kubín - na rozdiel od Lučenca - splnil všetky náležitosti pre vstup do súťaže, a preto v systéme súťaže napokon figuruje. "V stredu zasadne hracia komisia SBA, ktorá na základe arbitrážnej komisie určí, koľko záväzkov musia Dolnokubínčania vyrovnať voči svojim hráčom, partnerom a ostatným klubom. Bude im zastavená činnosť do prvého zápasu. Potom je iba na nich, či to uhradia alebo nie. Ak nie, tak nebudú môcť hrať slovenskú najvyššiu basketbalovú súťaž. V tom prípade by už za nich nemohol prísť do ligy žiadny náhradník,“ doplnil Rudolf Petrovský.

Lučenec zmizne zo slovenskej basketbalovej mapy

Jeden z najúspešnejších basketbalových klubov na Slovensku končí. V týchto dňoch sa rozoberá hala. Licencia klubu sa zrejme predá. Napriek tomu, že sa ESO prihlásilo do nasledujúcej sezóny, basketbal v Lučenci nateraz skončil.

"V poslednom období sme dostali stále viac a viac otázok, či bude extraligový basketbal. Teraz je to už jednoznačné. Nie, nebude. Spoločnosti NEODOM, s.r.o a SPRING ,s.r.o zavŕšili desaťročnú etapu definitívnym rozhodnutím, a to už na sklonku našej poslednej sezóny. Listom sme ešte v mesiaci máj ponúkli Mestu Lučenec prevzatie klubu, aby sa tradícia a úspechy z Lučenca nestratili.“ vyjadril sa konateľ ESO Clubu Marek Ľupták pre Novohradské noviny. "Rozhodnúť sa však muselo už teraz, pred vstupom klubu do novej sezóny. Prihlášku do súťaže som podal, keďže som do poslednej chvíle veril, že bude ochota nájsť riešenie, No zdá sa, že v meste zostane hrať napokon iba mládež," doplnil štatutár dvojnásobného majstra Slovenska.

Zloženie dvojíc prvého kola extraligy mužov (8. októbra 2008):
Chemosvit Poprad - Basketbal Levice
SKANSKA Pezinok - MBK Rieker Komárno
Inter Bratislava - ŠKP Banská Bystrica
MBK Handlová - BK Dolný Kubín
Slávia TU Košice - 04 AC LB Spišská Nová Ves
CASTA SPU Nitra - HBK Prievidza

Zloženie dvojíc prvého kola extraligy žien (27. septembra 2008):
MAXIMA BROKER Košice - voľno
INPEK UKF Nitra - Cassovia Košice
Viktoria PČSP Košice - Slovan Bratislava
ŽBK Whirpool Poprad - AT GEMTEX MBK Rožňava
’99 PU Prešov - MBK Ružomberok

Zdielať na