Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci potvrdili postup do finálového turnaja
Zdielať na

Slováci potvrdili postup do finálového turnaja

Zdroj: SITA

Európska liga mužov vo volejbale (A-skupina): Veľká Británia - Slovensko 0:3 (-14, -25, -23)

Po dvoch vynikajúcich výkonoch v piatkovom dueli s Portugalskom (3:2) a sobotňajšom s Holandskom (2:3) však akoby nedokázali proti slabučkému družstvu, ktoré sa len formuje pre olympijské hry 2012, nájsť svoju typickú tvár. Po ľahko získanom prvom sete sa v ďalších trápili, ale svoje snaženie napokon dotiahli do víťazného konca. Slovenskí volejbalisti bez ohľadu na výsledky zápasov na záverečnom turnaji, ktorý sa na budúci týždeň uskutoční už bez ich účasti v portugalskom stredisku Povoa de Varzim, obsadia v konečnej tabuľke A-skupiny 2. miesto. Slováci po druhý raz postúpili medzi kvarteto najlepších, ktoré sa stretne vo Final Four, jeho dejiskom bude 19. a 20. júla 2008 turecká Bursa.

Výsledok - nedeľa:
Veľká Británia - Slovensko 0:3 (-14, -25, -23)
78 min, rozhodovali: Hranič (Chorv.) a Pont (Andora), 250 divákov
Zostavy:
Veľká Británia: Plotyczer, McGivern, Weemes, Pink, Lamont, Pipes, libero Howe (Herley, O´Malley, Bakare, Benson)
Slovensko: Masný, Martin Sopko st., Joščák, M. Nemec, Janušek, Kmeť, libero Ochodnický (J. Zaťko, Jakubov, Ondrušek)

V komornej atmosfére riedko zaplnených tribún rotterdamského Topsportcentra sa zápas akosi ťažko rozbiehal. Slováci na úvod prvého setu síce prehrávali 3:5, ale na prvý technický oddychový čas odchádzali už za stavu 8:5 v ich prospech. Po ňom sa Briti po niekoľkých nepresnostiach slovenských volejbalistov opäť dotiahli na 9:9, ale od toho stavu už dominoval na ihrisku favorit. Pri podaní Joščáka ušli zverenci trénera Emanueleho Zaniniho až na 20:11 a o osude prvého setu bolo prakticky rozhodnuté. Prvýkrát sa vtedy na dlhší čas dostal na ihrisko druhý nahrávač Juraj Zaťko a ostal na ňom až do úspešného setbalu, ktorý po 18 minútach a jednoznačnom víťazstve 25:14 znamenal pre volejbalistov spod Tatier vedenie 1:0. Ľahké vedenie im však akoby uškodilo a úvod druhého dejstva, už s lavičkovými hráčmi Jakubovom a Ondrušekom na slovenskej strane ihriska, patril Ostrovanom. Tí sa po evidentnej chybe rozhodcov dostali do trojbodového náskoku (8:5) a po ďalšom lapsuse veľmi nepresných čiarových arbitrov dokonca viedli o päť bodov (13:8). To už sa neudržal temperamentný kormidelník Zanini a v oddychovom čase, ktorý si vyžiadal, poriadne na svojich zverencov zvýšil hlas. Tí sa ešte chvíľu na ihrisku hľadali, prehrávali potom 10:15, ale napokon sa dostali do stratených koľají a v dramatickej koncovke dokázali získať už zdanlivo stratený set, keď ho vyhrali 27:25 a viedli už 2:0. Aj úvod tretieho setu Slováci prespali. Britskí volejbalisti evidentne zaostávali vo všetkých činnostiach, ale prekvapujúco si udržiavali jedno až trojbodový náskok. To trvalo až do druhého technického oddychového času, na ktorý už družstvá išli za 16:15 pre hráčov v dresoch s bielo-modro-červenou trikolórou. Odvtedy už súpera pred seba nepustili a zaslúžene si pripísali na svoje konto už ôsme víťazstvo v tohtoročnej edícii EL.

Štefan Chrtiansky (asistent trénera): "Sme vo Final Four, to je to najdôležitejšie. Naplnili sme tým naše ambície, chlapci si to za svoje výkony zaslúžili. S Veľkou Britániou to bol asi najslabší zápas na tomto turnaji. Po predchádzajúcich ťažkých súbojoch s Portugalskom a Holandskom to bolo predovšetkým víťazstvo vôle. Proti súperovi, ktorý ani nemotivuje a ani nedokáže vyprovokovať k vyšším obrátkam, sa hrá naozaj ťažko. Mentálne sa hráči nevedia nastaviť na lepší výkon. Ráta sa však výsledok a ten nás posúva medzi najlepšiu štvoricu."

Michal Masný (kapitán družstva): "Hralo sa nám ťažko. Nedokázali sme sa vyhecovať, celé to bolo akési ospalé. Som rád, že sme to dokázali zvládnuť bez straty setu. Tešíme sa na Final Four."

Miroslav Jakubov: "Naskakoval som do rozbehnutého zápasu, chvíľu mi trvalo, kým som sa zorientoval a začal hrať to, čo naozaj viem. Vedeli sme, že musíme vyhrať a to nám trochu zväzovalo ruky. Angličania nie sú súperom, ktorý by nás dokázal vyprovokovať k špičkovému volejbalu, hralo sa preto ťažko. Oni si bez psychického napätia chceli zahrať a celkom sa im to darilo. Viem, že to aj z mojej strany mohlo byť lepšie, ale som spokojný s tým, že som sa dostal na ihrisko a mohol som odohrať viac, ako v predchádzajúcich stretnutiach."

Výsledok druhého nedeľňajšieho zápasu:
Holandsko - Portugalsko 3:1 (16, -20, 15, 22)
104 min, rozhodovali: Hudík (ČR) a A. Christensen (Dán.), 1300 divákov

Aktuálna tabuľka A-skupiny:
1. Slovensko 12 8 4 29:16 20
2. Holandsko 9 9 0 27:10 18
3. Grécko 9 3 6 16:18 12
4. Portugalsko 9 2 7 12:22 11
5. V. Británia 9 2 7 6:24 11