Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Boston rozdrvil Lakers, získal 17. titul
Zdielať na
Halové športy

Boston rozdrvil Lakers, získal 17. titul

Zdroj: SITA/AP Photo/Winslow Townson

Šiesty duel finálovej série zámorskej basketbalovej NBA: Boston Celtics - Los Angeles Lakers 131:92 (24:20, 34:15, 31:25, 42:32) - konečný stav série 4:2

V šiestom finálovom dueli nedali svojmu odvekému rivalovi žiadnu šancu, už po prvom polčase viedli o 23 bodov a bilanciu vzájomných finálových súbojov upravili na 9:2 vo svoj prospech. Boston si týmto titulom upevnil pozíciu historicky najúspešnejšieho klubu v profilige, z celkového prvenstva sa tešil po dlhých 22 rokoch.

Cenu pre najužitočnejšieho hráča série si zaslúžene prebral kapitán domácich Paul Pierce. Opora Celtics a v mladosti veľký fanúšik Lakers utrpel v prvom finálovom stretnutí zranenie kolena a s bolestivou grimasou ho museli odniesť z ihriska. Po krátkom pobyte v šatni sa však Pierce vrátil späť do zápasu a v ďalšom priebehu celej série zohral rozhodujúcu úlohu.

Výsledok - finále NBA - šiesty zápas (hralo sa na 4 víťazstvá):
BOSTON CELTICS - LOS ANGELES LAKERS 131:92 - konečný stav série 4:2

Šiesty duel série nepriniesol žiadnu očakávanú drámu, hostia na čele s Kobe Bryantom dokázali nabudeným Celtics vzdorovať iba v prvej štvrtine. Druhá už jednoznačne patrila domácim a do šatní išli s pohodlným 23-bodovým náskokom. V druhej polovici stretnutia už Boston iba pokojne zvyšoval náskok, zatiaľ čo Lakers pôsobili zlomeným dojmom.

Oslavy titulu mohli vďaka jasnému priebehu stretnutia vypuknúť už pred jeho skončením. Kapitán Paul Pierce oblial trénera Doca Riversa červeným nápojom Gatorade a jeho spoluhráči na lavičke, niektorí už s majstrovskými čapicami na hlave, preskákali posledné sekundy zápasu radosťou. Po konečnom hvizde mohla radosť hráčov i fanúšikov Bostonu vybuchnúť naplno.

Obrovské emócie lomcovali najmä najlepším obrancom súťaže a jedným z lídrov tímu Kevinom Garnettom, ktorý nadšene objímal všetkých okolo seba, bozkával palubovku a pri pozápasovom televíznom rozhovore kričal ako zmyslov zbavený, no zároveň si aj trochu poplakal. Následne pribehol k legende Celtics Billovi Russellovi a nadšene sa mu chváli, že už tiež získal titul: "Mám svoj vlastný, mám svoj vlastný. Verím, že si na nás hrdý."

Obávaný strelec Ray Allen zaznamenal v utorok sedem presných trojok, čím vyrovnal finálový rekord. Podarilo sa mu to napriek tomu, že v prvej štvrtine musel do šatne po tom, ako mu Lamar Odom pri pokuse o blokovanie strely nešťastne zasiahol oko. Víťazstvo o 39 bodov v rozhodujúcom stretnutí finále je vôbec najvyšším v histórii.

Veľkú radosť mal po súboji aj nový MVP finále Paul Pierce. "Odteraz som súčasťou našej histórie. Je to niečo výnimočné, zaradiť sa medzi osobnosti ako Havlicek, Russell, či Cousy, ktoré začali zbierať tituly," skonštatoval hráč, ktorý celú svoju kariéru strávil v drese Celtics.

Najlepší hráč Lakers Kobe Bryant zložil po záverečnom dueli svojmu finálovému súperovi poklonu: "Mali určite najlepšiu obranu, akú som v play off videl. Mojím cieľom bolo vyhrať titul a nie cenu pre MVP základnej časti, či iné individuálne ocenenia." Bryant sa síce snažil, no po vydarenom začiatku mu odišla streľba a nedočkal sa takmer žiadnej pomoci od spoluhráčov.

"Kobe začal výborne, no tento trend neudržal a to bol najväčší rozdiel medzi prvou štvrtinou a zvyškom duelu. Boston sa plne sústredil na to, aby ho odstavil z hry. Urobili všetko pre to, aby práve on nerozhodol o výsledku. My sme bohužiaľ nemali v tíme niekoho, kto by v tejto situácii Kobeho zastúpil," povedal kouč Lakers Phil Jackson, ktorému sa nepodarilo získať jubilejný a zároveň rekordný desiaty titul.

Zdielať na