Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zomrel bývalý majiteľ Cavaliers Ted Stepien
Zdielať na
Halové športy

Zomrel bývalý majiteľ Cavaliers Ted Stepien

Zdroj: Erik Holmberg

Ted Stepien mal na svedomí úpadok Cleveland Cavaliers, ale aj zavedenie obmedzenia pri výmenách pozícií v drafte NBA

Vo veku 82 rokov zomrel v pondelok vo svojom dome vo Willoughby Hills Ted Stepien, bývalý majiteľ klubu basketbalovej NBA Cleveland Cavaliers, ktorého krátkozraká politika s výmenami hráčov viedla k zavedeniu pravidla nesúceho v kuloároch jeho meno.

Stepien v apríli 1980 kúpil 37-percentný podiel Cavaliers za 2 milióny dolárov a čoskoro na to sa stal väčšinovým vlastníkom. Počas troch rokov klub v jeho rukách zaznamenal katastrofálnu bilanciu 66 víťazstiev a 180 prehier, spadol na dno absolútneho poradia súťaže aj v návštevnosti a vedenie vyčíslilo straty na 15 miliónov dolárov. Stepien vystriedal šiestich trénerov, z toho štyroch v jedinom ročníku 1981/82, v ktorom "Cavs" uspeli iba v 15 zápasoch, zvyšných 67 prehrali. "Legendárnou" sa však v zámorí stala najmä jeho taktika výmeny práv výberu v 1. kolách draftov za priemerných hráčov, čím pripravil klub o možnosť angažovať talentovaných basketbalistov, a to v niekoľkých sezónach za sebou. Jeho postup napokon viedol k zavedeniu pravidla v NBA, ktoré zakazuje klubom zbaviť sa voľby v 1. kole draftu v dvoch po sebe idúcich ročníkoch.

V roku 1983 Stepien ukončil svoje pôsobenie v Clevelande predajom klubu do rúk Georga a Gordona Gundovcov za 20 miliónov dolárov. "Nemám pocit, že by som zlyhal. Zachraňoval som bankrotujúcu organizáciu, " povedal s odstupom času Stepien, ktorého škody napáchané v Cavaliers majitelia ostatných klubov NBA napravili udelením mimoriadnych pozícií v 1. kole draftov v rokoch 1983 - 1986.

Zdielať na