Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pocta legende. Spurs vyradili Duncanovu dvadsaťjednotku
Zdielať na

Pocta legende. Spurs vyradili Duncanovu dvadsaťjednotku

SAN ANTONIO / Tim Duncan si najskôr pozrel, ako jeho bývalí spoluhráči zo San Antonia zdolali New Orleans 113:100 v zápase basketbalovej NBA a potom už nedeľňajší večer v AT&T Center patril iba jemu.

Štyridsaťročný pivot len v júli po 19 sezónach v drese Spurs ukončil aktívnu činnosť. Klub nemárnil čas a vyradil z obehu jeho dres s číslom dvadsaťjeden. Stal sa v poradí ôsmym hráčom Spurs, ktorý sa dočkal takejto pocty. Pridal sa k Bruceovi Bowenovi (č. 12), Seanovi Elliottovi (32), Georgeovi Gervinovi (44), Averymu Johnsonovi (6), Johnnymu Moorovi (00), Davidovi Robinsonovi (50) a Jamesovi Silasovi (13).

"Chcem vám povedať toto: Dnes som vyhral veľa stávok. Neobliekol som si džínsy a hovoril som viac ako 30 sekúnd. Ďakujem, San Antonio. Ďakujem," žartoval oslávenec povestný svojím lakonickým ústnym prejavom. Ten nedeľňajší trval 4 minúty a 18 sekúnd, uvádza espn.com. Vypočuli si ho aj jeho univerzitný tréner z Wake Forest Dave Odom, rodinní príslušníci, bývalí spoluhráči Bruce Bowen, Tony Parker, Manu Ginóbili, David Robinson či Sean Elliott a chýbať nemohol tréner Spurs Gregg Popovich.
"Bol to jediný spoluhráč, ktorý na mňa nikdy nezakričal, aby som mu prihral. Iba na mňa civel. Keď máte devätnásť rokov a práve ste doleteli z Francúzska, je to dosť desivé, že sa na vás niekto takto pozerá. On nemusel nič povedať, ale mal som z toho taký pocit, že keď chcem byť rozohrávačom v tomto tíme, musím mu okamžite prihrať," podelil sa o svoju prvú skúsenosť s Duncanom Tony Parker.

Duncan odohral za San Antonio 1392 zápasov v základnej časti, 251 v play-off, získal päť majstrovských titulov a 15-krát štartoval v Zápase hviezd. Jeho kariérne priemery sú 19 bodov, 10,8 doskoku, 3 asistencie a 2,2 bloku. Dvakrát ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča ligy a trikrát finálovej série. Ocitol sa v mnohých All Star výberoch. S rozohrávačmi Parkerom a Ginóbilim dosiahli najviac víťazstiev jednej trojice v histórii ligy v základnej časti (575) aj play-off (126).

Káder domáceho tímu nastúpil na nedeľňajší zápas v špeciálnych ponožkách s číslom 21 na boku.

Súvisiace články