Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kríza v slovenskom futsale. Šport zabíja absencia peňazí a amaterizmus
Zdielať na

Kríza v slovenskom futsale. Šport zabíja absencia peňazí a amaterizmus

Zdroj: jojšport

BRATISLAVA / Ako je to so slovenským futsalom naozaj? Včera prinieslo niekoľko médií bombastickú správu, že Slovenskom otriasa poriadny škandál. Štrnásť hráčov úradujúceho futsalového slovenského majstra vo futsale Slov-Maticu FOFO Bratislava sa dočasne vzdalo reprezentácie Slovenska.

"Hráči svoje rozhodnutie ničím neodôvodňujú, chcú sa venovať výlučne svojmu klubu," uvádza sa v správe na webe Futsalslovakia.sk. Ako sa nám podarilo zistiť, situácia vo futsalovom hnutí je poslednú dobu celkom napätá. Zväzová kasa je prázdna, nakopili sa dlhy, faktúry sa nemajú z čoho zaplatiť. Na peniaze márne nečakajú iba hráči, realizačný tím, ale aj rozhodcovia a činovníci futsalu...

Nálada medzi výkonným výborom a doterajšími reprezentantmi a celým realizačným tímom “A” mužstva bola a je na bode mrazu. Ak sa vzdá práva reprezentovať svoju krajinu štrnásť aktuálne najlepších futsalistov krajiny, niečo je zrejme choré… Chlapci a celý realizačný tím nevideli od januára sľúbené peniaze za diéty, aj keď dohoda bola jasná, že vždy ďalší mesiac po reprezentačnej akcii budú všetky finančné záležitosti vysporiadané. Časom sa udiala zmena na čele organizácie a zrazu nastal problém. Na webe futsalslovakia.sk je možné nájsť aj otázku pre dočasného predsedu SF: Prečo sa predseda SF nedokázal osobne stretnúť ani raz s reprezentantmi od kedy je predseda SF ako všetci jeho predchodcovia? "Ak máte na mysli A-mužstvo, tak dosiaľ nebola taká príležitosť a nikto z nás to v období od mája do júla nepokladal za nutné." konštatoval človek dočasne poverený vedením futsalu na Slovensku. Každý vie, že na Slovensku nie sú v športe peniaze. Ale je také slovenské, že na poslednom mieste často bývajú priority… Ideálny model je, všetku vinu treba hodiť na svojho predchodcu. Z realizačného tímu ostalo iba torzo. Nadšenci si na reprezentačné akcie brali dovolenky a neplatené voľná, aby zabezpečili chod sústredení a zápasových výjazdov. Postupne to vzdávali a znechutene odišli. Mládežnícke reprezentácie  U-21 a U-19 stále nepoznajú mená svojich trénerov a to "dvadsaťjednotka" štartuje popri “A” mužstve o tri týždne v Brne. 

Futsalový vrchol až v októbri

Turnaj visegrádskej štvorky bude mať ďalšie pokračovanie od 15.septembra v Brne. Ak sa pozorne pozriete na nominácie kvarteta reprezentácií, ťažko by ste v nich hľadali hráčov, ktorý nastúpia už o dva týždne neskôr v najprestížnejšej a ostrosledovanej futsalovej súťaži na starom kontinente – Lige majstrov. Práve tento turnaj bude vrcholom vo futsalovom kalendári do konca roka. Slovenský majster bude bojovať aj o udržanie skvelého klubového rankingu, ktorý ho šesťnásobnou účasťou elitného kola a postupom medzi najlepšiu šestnástku Európy katapultoval do prvého výkonnostného koša. Rovnako tak aj rankingu reprezentačného. Od výsledku na turnaji, ktorý sa odohrá začiatkom októbra v Maďarsku bude závisieť, aj sa hodnotiť celá nová sezóna slovenského majstra, aj úspešnosť a meno futsalu na Slovensku, to si zrejme nikto neuvedomuje. Od májového reprezentačného sústredenia je stále zranený napríklad pivot Bartošek, ktorý ešte stále ani dnes nie je k dispozícii svojmu klubu a prichádza o financie, ako aj ostatní reprezentanti v  klube, pretože za reprezentačné akcie financie od januára nevideli.

Predseda kritizuje  reprezentačný model

V poslednom období fungoval na Slovensku model, podľa ktorého boli najlepší futsalisti sústredení do jedného klubu, kde mohli celý rok sústavne pracovať a kde mali majiteľom a futsalovým nadšencom vytvorené profesionálne podmienky pre prácu. "Bude teraz potrebné konečne začať pracovať so širším výberom hráčov, čo tu dlhodobo absentovalo. Musí dôjsť k zlepšeniu komunikácie medzi reprezentačnými a klubovými trénermi. Bude na každom jednotlivcovi, aby dokázal sám sebe, že kritika systému 'jeden klub = reprezentácia' bola oprávnená. Podľa mňa sme mohli už počas prvého polroka viac využiť trénera Angula na to, aby sledoval a dal šancu širšiemu okruhu hráčov. Hráči Slov-maticu boli až príliš vyťažovaní množstvom rôznych akcií a to mohlo reprezentačnému futsalu viac uškodiť ako pomôcť. Čaká nás náročná práca, keďže v marci je na programe kvalifikácia na ME, ale ja to nejako čierno nevidím. Na slovenských či českých palubovkách sa pohybuje viacero hráčov, ktorí by sa mohli onedlho výraznejšie presadiť aj na reprezentačnom poli," uviedol dočasný predseda Slovenského futsalu ale aj častý kritik deväťnásobného futsalového majstra Dušan Dobšovič, ktorý popri vedúcej funkcii vo zväze šéfuje aj extraligovému klubu zo Žiliny.

V septembri rozuzlenie, čaká sa na nový impulz

20.septembra sa uskutoční v Poprade Konferencia Slovenského futsalu, na ktorej sa rozhodne, akým smerom sa bude ďalej uberať futsal na Slovensku. Stále amatérsky šport, pretože dotácií z ministerstva a UEFA nie je veľa. S absenciou kompetentných ľudí s manažérskymi schopnosťami však niet nádeje krajších a optimistickejších zajtrajškov. Nebyť ľudí, ktorí do tohoto športu investujú beznávratne nemalé peňažné prostriedky z vlastných zdrojov, nedal by sa robiť, alebo iba na mizivej amatérskej báze. Vo futsalových kuloároch sa pošuškáva, že v septembri príde k zmenám a tento dynamický a čoraz populárnejší šport začne patriť tam, kde by sme ho všetci najradšej videli. Ostáva iba držať palce!