Jasno
19°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Slováci opäť nezastavili belgický stroj
Zdielať na

Slováci opäť nezastavili belgický stroj

Zdroj: sita - Nitra, Slovensko-Rakúsko

NITRA / Slovenskí volejbaloví reprezentanti prehrali v poslednom zápase A-skupiny záverečného turnaja základnej fázy Európskej ligy v Nitre s hráčmi Belgicka 1:3 (23, -10, -14, -18).

Belgičania dosiahli dvanáste víťazstvo v rade, Slováci z tucta zápasov presnú polovicu vyhrali, v rovnakom počte ťahali za kratší koniec. Akýkoľvek výsledok by už nič nezmenil na tom, že belgickí volejbalisti sa stali víťazmi A-skupiny a v závere budúceho týždňa si zahrajú na záverečnom turnaji v tureckom Marmarise o celkové prvenstvo v jubilejnom desiatom ročníku tejto prestížnej súťaže. Slováci budú medzi elitným kvartetom chýbať celkovo piatykrát (predtým v úvodných troch edíciách 2004, 2005, 2006 a potom v roku 2010).

Výsledok - A-skupina:

Belgicko - Slovensko 3:1 (-23, 10, 14, 18)

88 min, rozhodovali: Flückiger (Švaj.) a Hojka (Poľ.), 300 divákov

Belgicko: Van den Dries (13 bodov), Verhanneman (11), Heyrman (9), Valkiers (3), Rousseaux (9), Cooloman (13), libero Dejonckheere (Claes /0/, Lecat /0/)
Slovensko: Paták (13), Kašper (5), Bencz (17), Štefan Chrtiansky ml. (9), Piovarči (8), Zaťko (1), libero Hupka (Hruška /1/, Javorčík /1/, Palgut /0/)

Napriek tomu, že zápas už nič nemohol zmeniť na postavení družstiev v tabuľke a zdanlivo teda o nič v ňom nešlo, súperi sa od úvodného podania s chuťou pustili do seba. Prvý náskok získali Slováci, keď po perfektnom podaní Zaťka viedli 7:4. O chvíľu však prišla séria troch bodov Belgičanov po ľahkých loptách a od stavu 11:11 sa vlastne začínalo od začiatku. Nádherný smeč Bencza opäť dostal domácich do dvojbodového náskoku a v blížiacej sa koncovke viedli zverenci trénera Štefana Chrtianskeho st. už 19:16. Prvý setbal však mali hostia. Slovenskí volejbalisti ho odvrátili a potom aj ďalšie tri. V nervóznom závere rozdali rozhodcovia po jednej chybe na obe strany, po poslednej lopte sa však tešili domáci z vydretého víťazstva 25:23 a ujali sa vedenia 1:0.

Druhé dejstvo sa hralo podľa belgických nôt. Predviedli niekoľko neskutočných obranných zákrokov v poli i na sieti, ich útoky boli oveľa účinnejšie a bodový náskok pomaličky narastal. Ich rozlet nezastavili ani oddychové časy domácej lavičky. Za stavu 17:10 už slovenský kormidelník stiahol z ihriska kapitána Zaťka a smečiara Patáka, aby im ušetril sily do ďalšej hry. Set sa už iba dohrával. Domáci už nezískali ani bod, prehrali 10:21 a bolo vyrovnané na 1:1.

Ani tretí set nepriniesol zmenu. Belgičania svojimi obrannými zákrokmi v poli privádzali Slovákov do zúfalstva. Smeče ich triafali s neomylnou presnosťou, slovenské bloky boli deravé. Domácim navyše "odišiel“ servis. Set nakoniec ukončili hostia bodom priamo z podania, ktorý akoby len potvrdzoval kŕč hráčov v bielych dresoch s dvojkrížom na trojvrší.

Vo štvrtom sete Slováci iba doťahovali náskok Belgických volejbalistov. Tí si pozorne strážili odstup a pokojne dotiahli aj svoj záverečný zápas v základnej fáze k víťazstvu. Posledný set vyhrali 21:18, celý zápas 3:1. Slovenskí volejbalisti v štyroch dueloch s týmto súperom nezískali do tabuľky ani bod (prehrali s ním 0:3 a trikrát 1:3).

Štefan Chrtiansky st. (tréner SR): "Už v koncovke prvého setu sme vyšli z rytmu. Mali sme jasný náskok a napokon sme museli bojovať o víťazstvo. Malo to vplyv na našu hru v tých ďalších setoch. Chlapci akoby stratili sebavedomie, istotu, súper naopak išiel výkonom hore. My sme sa to snažili riešiť silou, Belgičania rozumom a hravosťou a slávili s tým úspech.“

Juraj Zaťko (kapitán SR): "Prvý set to bolo vyrovnané, ale potom oni išli výkonom hore a my sme s nimi nestačili. Ich štýl hry nám jednoznačne nevyhovuje. Ani sme sa nedokázali priblížiť k nejakému lepšiemu výsledku. Sú veľmi dobrí v obrane, vychytajú aj nemožné lopty a v tom je hlavný rozdiel medzi nimi a nami.“

Róbert Hupka (libero SR): "V prvom sete sme veľmi dobre podávali, dobre sme bránili a nemali sme problémy s útokom po kvalitnej prihrávke. Potom prišli celé pasáže, kedy sme neboli schopní zastaviť rozbehnutého súpera. Tam sa to lámalo.“



Výsledok prvého sobotného zápasu:
Rakúsko - Dánsko 3:1 (20, 24, -18, 22)

Konečná tabuľka A-skupiny:
1. Belgicko 12 12 0 36: 7 34 - postup na záverečný turnaj Final Four
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Slovensko 12 6 6 23:21 18
3. Rakúsko 12 4 8 18:27 14
4. Dánsko 12 2 10 9:31 6

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články