Skoro jasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Volejbalistom vyšiel až tretí pokus zdolať Rakúšanov
Zdielať na

Volejbalistom vyšiel až tretí pokus zdolať Rakúšanov

Zdroj: tasr - Slovensko-Rakúsko

ANTVERPY / Slovenskí volejbaloví reprezentanti zvíťazili v sobotnom zápase A-skupiny základnej fázy jubilejného X. ročníka prestížnej Európskej ligy v belgických Antverpách nad Rakúskom 3:1.

Prvýkrát v tohtoročnej edícii sa im podarilo zdolať tohto súpera. Slováci po nevýraznom prvom sete, ktorý prehrali 16:21, predviedli slušný výkon, v ďalších troch zvíťazili 21:14, 21:19 a 21:16 a do tabuľky si pripísali dôležité tri body. V nedeľu o 15.00 h ukončia svoje účinkovanie na turnaji v Antverpách súbojom s Dánskom.

A-skupina:

Rakúsko - Slovensko 1:3 (16, -14, -19, -16)
87 min, rozhodovali: Kellenberger (Nem.) a Correa Benítez (Šp.), 100 divákov

Rakúsko: Berger, Ichovski, Zass, Guttmann, Wohlfahrtstätter, Binder, libero Kroiss (Koraimann, Thaller, Blagojevic, Kienbauer, Unterberger)
Slovensko: Piovarči, Zaťko, Paták, Kašper, Bencz, Štefan Chrtiansky ml., libero Hupka (Palgut, Michalovič, Javorčík, Hruška, Gavenda)

Prvý bod zápasu síce získali Slováci, ale potom už takmer stále ťahali za kratší koniec. Výnimkou bola pasáž od stavu 6:9 z ich pohľadu, keď pri podaní Piovarčiho strhli vedenie na svoju stranu na 10:9. O chvíľu však už prehrávali 10:13 a Rakúšania náskok do konca setu nepustili. Slovenskí volejbalisti sa nedokázali presadiť proti súperovej perfektne prepracovanej obrane na sieti, ale hráči Rakúska aj v poli vychytali neskutočné lopty. Set ukončil pokazeným podaním Hruška.

Po zmene strán akoby sa roly vymenili. Slovákom sa začalo dariť na bloku a Rakúšania svoj prvý bod uhrali až za stavu 0:4. Prišla však séria skvelých delových podaní Zassa a náskok zverencov trénera Štefana Chrtianskeho st. sa začal scvrkávať. Ďalšia šnúra slovenských bodov prišla pri podaní Patáka a na technický oddychový čas už išli s päťbodovým náskokom (12:7). Upokojili sa a začali hrať to, na čo skutočne majú - pestrú útočnú hru s presnými zakončeniami. Aj keď na definitívne uzavretie setu potrebovali tri pokusy a nakoniec ho ukončil prešľap rakúskeho podávajúceho hráča, ich víťazstvo 21:14 bolo viac ako presvedčivé.

Začiatok tretieho dejstva Slováci nezachytili. Kouč Chrtiansky si už za stavu 1:4 z pohľadu svojho tímu musel zobrať oddychový čas, aby zastavil rozlet súpera. Jeho zverenci však stratu zlikvidovali až po perfektnom dvojbloku Bencza s Hruškom, po ktorom bolo 9:9. Prvú časť setu ukončila málo vídaná výmena s neskutočnými obrannými zákrokmi rakúskych volejbalistov v poli, po ktorej zasvietil na ukazovateli skóre stav 12:11 pre nich. Set smeroval k dramatickej koncovke. Keď sa Hruškovi podarilo perfektne zablokovať rakúsky útok a Slováci viedli 18:16, zobral si oddychový čas rakúsky lodivod. Vzápätí servis Zassa doslova zastal na sieti, potom lopta pomaličky prepadla na slovenskú stranu a bolo 19:18. „Chrtianskovci“ však nespanikárili a práve trénerov syn perfektným smečom ukončil na 21:19. V tej chvíli bolo rozhodnuté, že Slovensko prvýkrát v tohtoročnej edícii EL nevyjde v súbojoch s rakúskym súperom bodovo naprázdno.

Slovákom narástli krídla. Hneď na začiatku štvrtého setu viedli 5:0 a súper nevedel, kam skôr skočiť. V polovici stále viedli o štyri body 12:8, niektoré ich akcie dokázali roztlieskať hŕstku divákov na tribúnach. Rakúšania sa už na väčší odpor nezmohli. Slovenskí volejbalisti zvíťazili 21:16, zápas ukončil perfektným smečom Štefan Chrtiansky ml.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články