Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Prešovský Tatran chce vo Final Four využiť domácu pôdu
Zdielať na

Prešovský Tatran chce vo Final Four využiť domácu pôdu

Zdroj: sita, Tatran Prešov

PREŠOV / Najvyššia slovenská súťaž v hádzanej mužov vyvrcholí počas nadchádzajúceho víkendu. Namiesto tradičného play-off sa prvýkrát v histórii uskutoční - podľa vzoru Ligy majstrov - turnaj Final Four za účasti kvarteta najlepších tímov základnej časti.

O titul majstra SR 2012/2013 sa bude bojovať v prešovskej Tatran handball aréne, v ktorej sa v sobotu 1. júna odohrajú semifinálové zápasy a v nedeľu 2. júna pred televíznymi kamerami aj finále. O 3. miesto sa nehrá, zo zdolaných semifinalistov ho obsadí lepšie umiestnené družstvo po dlhodobej časti.

Základnú časť extraligy pozostávajúcu z 36 kôl vyhral Tatran Prešov, ktorý vďaka tomu získal právo byť organizátorom záverečného turnaja. Obhajca titulu sa počas sezóny nevyhol zaváhaniam, ale stále zostáva jednoznačným favoritom na celkové prvenstvo. Jeho vyhliadky zvýrazňuje ešte aj výhoda domáceho prostredia. V semifinále sa Prešovčania, ktorí majú šancu na deviaty titul v ére samostatnosti SR (dosiaľ 2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012), z toho siedmy za sebou, stretnú od 18.00 h s hráčmi MŠK Považská Bystrica. Práve s trojnásobnými majstrami Považanmi si Šarišania zmerali sily v záverečnom kole a svoje sebavedomie si posilnili víťazstvom 33:28 na palubovke súpera.

Pred nimi nastúpia o 16.00 h na semifinálový súboj HC Sporta Hlohovec a HC winLand Michalovce. Papierové predpoklady favorizujú úradujúcich vicemajstrov Hlohovčanov, ktorí v tejto sezóne uspeli vo všetkých štyroch vzájomných dueloch. Ani jeden z tejto dvojice ešte nikdy nezískal extraligové zlato.

Semifinále sa hrá len na jedno stretnutie

Skôr sa tak môžu zrodiť prekvapenia. Každý zápas musí mať svojho víťaza. V prípade nerozhodného výsledku v riadnom hracom čase nasleduje rozstrel zo značky sedemmetrového hodu. Šampión SR okrem víťaznej trofeje získa právo štartu v Lige majstrov, vicemajster môže štartovať v Pohári EHF a bronzový medailista vo Vyzývacom pohári.

HC Sporta Hlohovec - HC winLand Michalovce (vzájomné zápasy v sezóne: 27:20 /d/, 31:29 /v/, 43:22 /d/, 30:27 /v/)

Martin Lipták (tréner Hlohovca): "Michalovce i Prešov poznáme, s každým z týchto súperov sme sa stretli v sezóne štyrikrát. Nič mimoriadne sa vymyslieť nedá, skôr sa sústrediť na dodržanie pokynov, ktoré nám môžu priniesť úspech. Máme v extralige najlepšiu obranu a druhý najlepší útok, to sú naše plusy. V sobotu nás čaká nebezpečný zápas proti Michalovciam. A to práve preto, že sme nad nimi štyrikrát vyhrali. Ak bude mať spojkový rad súpera, ktorý je kvalitatívne porovnateľný s tým prešovským, svoj deň, potom to bude veľmi ťažké. Ako to celé dopadne, neviem, ale som si istý, že sa ideme pobiť o historicky najlepšie umiestenie pre farby Sporty. Stále platí, že nad súčasným Prešovom sa vyhrávať nedá, ale zvíťaziť nad ním možno. V tomto aspekte nám systém Final Four vyhovuje viac. Lenže tá motyka môže vystreliť aj na nás, jeden zbabraný duel s Michalovcami a sú pred nami - vo finále. Čo na tom, že sme ich v dlhodobej časti predstihli o jedenásť bodov."
Ľuboš Hudák (tréner Michaloviec): "My sme už náš cieľ splnili, ale chceme sa ešte dostať vyššie. Ako do každého stretnutia pôjdeme aj do semifinále so zámerom vyhrať. Je pravda, že sme proti Hlohovcu neuspeli ani v jednom zo zápasov, ale každý duel je iný. Nedá sa povedať, že by nám nesedel jeho herný štýl. Vieme, ako na tohto súpera hrať a podľa toho sa aj pripravujeme. Sporta je favorizovaná, ale my si veríme, že to zvládneme. Bude sa hrať na neutrálnej pôjde, pre jedného z nás to bude posledný duel v sezóne, čiže pôjde o všetko. Myslím si, že môžu zavážiť výkony brankárov. Až na Gamráta, ktorý je po artroskopii kolena, nastúpime kompletní. Lukáš patrí medzi najlepších strelcov extraligy, jeho góly nám budú chýbať, ale musíme sa s tým vyrovnať."

Tatran Prešov - MŠK Považská Bystrica (34:29 /d/, 30:30 /v/, 39:29 /d/, 33:28 /v/)

Roman Lamač (tréner Prešova): "Ťažko povedať, či to bude na Final Four pre nás náročnejšie. My si veríme, máme svoju kvalitu, ktorú chceme potvrdiť. Našu silu v domácom prostredí sme počas celej sezóny ukázali v extralige, SEHA League i Pohári EHF. Považská Bystrica je pre nás prijateľný semifinálový súper. Nechcem, aby to vyznelo prehnane sebavedome, ale myslíme už na nedeľu. Bude zaujímavé sledovať, ako dopadne konfrontácia v druhom semifinále. Uvidíme, ako naladení prídu finančnými problémami sužovaní Michalovčania, o kvalitách Hlohovčanov vieme. Pre nás je jednoznačným cieľom zisk titulu, nič iné si nepripúšťame. Keď nič nepodceníme a predvedieme naše optimálne výkony, tak by sa nám to malo podariť. V ostatnom čase mali problémy s členkami naši brankári Krupa a Verkič, ale už sú k dispozícii a môžeme s nimi počítať."
Ľuboš Cifra (hrajúci manažér Považskej Bystrice): "Jednoznačným favoritom je Tatran. My sme svoje tohtosezónne ciele už splnili. Do Prešova ideme s tým, že sa vynasnažíme postarať o obrovské prekvapenie. S každým sa dá odohrať solídny zápas a nám sa už podarilo absolvovať s prešovským tímom takých niekoľko. Uvedomujeme si našu pozíciu i kvalitu, ale v jednom stretnutí sa môže stať hocičo. Nám môže vyjsť všetko, im nič a vznikne z toho prekvapujúci výsledok. Želáme si, aby to bol zaujímavý duel. Nechceme, aby bolo rozhodnuté už v 15. minúte a potom sa už len dohrávalo. Oproti minulotýždňovej vzájomnej konfrontácii nastúpime aj so Zdráhalom. Firit je po operácii achilovky a jeho návrat na palubovky sa dá očakávať niekedy v septembri."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články