Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Basketbalová fraška končí fiaskom! Nitra na protest nehrala o bronz
Zdielať na
Halové športy

Basketbalová fraška končí fiaskom! Nitra na protest nehrala o bronz

Zdroj: tasr

NITRA / Nitrania bojkotovali domáci zápas so Spišskou Novou Vsou. Basketbal na Slovensku ide sám proti sebe a svojim fanúšikom. Naplnili sa tak ich vyhrážky, keď takýmto vydieraním protestujú proti rozhodnutiu Hracej komisie SBA. No, koho by bavilo sa na to pozerať?

Basketbalisti BK Edymax SPU Nitra nenastúpili na sobotňajší zápas o 3. miesto proti Spišskej Novej Vsi. V čase úradného začiatku zápasu boli na palubovke nitrianskej športovej haly len hráči hosťujúceho 04 AC LB.

Podľa pravidiel basketbalu by mali zápas skontumovať výsledkom 20:0 pre Spišskú Novú Ves. Konečné slovo v prípade bude mať Hracia komisia Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA). Odveta sa mala uskutočniť v stredu 15. mája o 18.00 h v Spišskej Novej Vsi, prípadný tretí duel série bol plánovaný na 18. mája.

Či však budú ďalšie zápasy, je otázne. Ktovie, či si funkcionári Nitry prečítali dostatočne pravidlá basketbalu FIBA, kde sa tvrdí, že: „pri dvojstretnutiach (doma a vonku), v ktorých o postupe rozhodujú príslušné dva výsledky, v stretnutiach Play-Off (dva z troch) družstvo, ktoré prehrá prvé, druhé alebo tretie stretnutie zrušením, prehráva celú sériu alebo Play-Off "zrušením". Toto neplatí pre Play-Off systémom tri z piatich.“.

Keďže séria o tretie miesto sa hrá na dva víťazné súboje, všetko nasvedčuje tomu, že sa neuskutoční ani stredajší plánovaný zápas v metropole Spiša a bronzové medaily v sezóne 2012/2013 zavesia na krk zverencom trénera Milana Černického.

Nitranom sa nepáči rozhodnutie Hracej komisie Slovenskej basketbalovej asociácie v kauze Martin Rančík. Krídelník bratislavského tímu odohral piaty semifinálový duel v Nitre napriek trom technických chybám na jeho konte, čo malo znamenať stop na jeden duel. HK SBA rozhodla, že víťazstvo a postup interistov zostáva v platnosti a 34-ročný veterán si odpyká jednozápasový trest až v prvom finálovom stretnutí.

Komárno hladko zdolalo v prvom finálovom stretnutí Inter

Vicemajstrovský tím MBK Rieker Komárno zdolal v sobotňajšom prvom stretnutí finále Slovak Sport.TV Basket extraligy mužov 2012/2013 mužstvo BK Inter Incheba Bratislava vysoko 99:77 a v sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujal vedenia 1:0. Súperi si po jednom zápase menia výhodu domáceho prostredia, druhý duel je na programe v stredu 15. mája v Bratislave (18.00).

Komárňania vlani vo finále stroskotali na BC Prievidza 1:3 na zápasy, opätovne sa usilujú o svoj prvý primát v histórii klubu. Interisti sa v ére republikovej samostatnosti tešili ešte v roku 1996.


finále - prvý zápas - sobota (hrá sa na štyri víťazstvá):

MBK Rieker Komárno - BK Inter Incheba Bratislava 99:77 (22:24, 29:20, 32:19, 16:14) - stav série 1:0

Najviac bodov: Lowe 19, Bílik 16, Stevens 14 - Tucker 21, Sedmák 17, Skibniewski 11
TH: 10/8 - 9/8, fauly: 18 - 16, trojky: 11 - 7, rozhodovali: Brziak, Ženiš a Fuska, 1100 divákov

František Rón (tréner Komárna): "Začalo sa útočne, vďaka čomu sa Inter ujal vedenia. Dôležitá bola druhá štvrtina, v ktorej sme prebrali iniciatívu a potom to bolo len o tom, ako ešte viac zlepšiť obranu. V tretej už pracovala tak, ako si predstavujem. Zápas sme dostali pod kontrolu a v závere sa len dohrával."

Aramis Naglič (tréner Interu): "Komárno hralo s väčšou energiou, navyše jeho hráči doskočili až 35 lôpt, kým my iba 21, čo môžeme považovať za kľúčové. Domáci mali aj vyššiu úspešnosť streľby za tri body, no skôr by som sa zameral na energiu, ktorá nám chýbala. Vedel som, že bez Martina Rančíka, ktorý si odpykával trest za tri technické chyby, to bude ťažké. Potvrdilo sa, že aj nasledujúce stretnutia budú pre nás veľmi náročné."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Zdielať na