Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
EURO 2024: Pri bitkách fanúšikov Holandska a Anglicka sa zranilo päť osôb
Zdielať na

EURO 2024: Pri bitkách fanúšikov Holandska a Anglicka sa zranilo päť osôb

Zdroj: TASR

DORTMUND / Potýčky medzi holandskými a anglickými futbalovými fanúšikmi pred stredajším (10. 7.) semifinálovým zápasom ME v Dortmunde si vyžiadali päť zranených a celkovo 26 zadržaných osôb.

Podľa miestnej polície bola situácia počas dňa pokojná, k nepokojom medzi tábormi prišlo podvečer v jednej z dortmundských reštaurácií a neskôr aj na ďalších dvoch miestach. Priaznivci znepriatelených strán začali po sebe hádzať predmety. Na miesto dorazili príslušníci polície, ktorí sa postarali o poriadok.

Približne 100-tisíc holandských priaznivcov v stredu (10. 7.) pred zápasom pochodovalo centrom mesta, podľa mužov zákona išlo o najväčší pochod fanúšikov, aký kedy Dortmund zažil. V centre bolo aj 25-tisíc Angličanov.

Tréner chce pre Anglicko prvú trofej od MS 1966

Tréner anglickej futbalovej reprezentácie Gareth Southgate po postupe do finále ME 2024 vyzdvihol charakter tímu. Semifinálové víťazstvo 2:1 nad Holandskom považuje za dôležitý krok na ceste k splneniu veľkého cieľa. Kouč Albiónu je presvedčený o tom, že Angličania môžu uspieť aj v nedeľu (14. 7.) proti Španielsku v Berlíne a získať prvú cennú trofej od MS 1966.

Aj na ME 2020 postúpili do finále, v ktorom však prehrali s Talianskom po rozstrele zo značky 11 m. "Všetci túžime po tom, aby nás anglickí fanúšikovia milovali. Keď robíte niečo pre svoju krajinu a ste hrdí Angličania, ťažko znášate slová kritiky na vašu adresu. Proti Holandsku sme predviedli najlepší výkon na šampionáte a postúpili do druhého finále za sebou. Je to niečo veľmi, veľmi výnimočné," zdôraznil Southgate.

Na štyroch vrcholných podujatiach za sebou postúpil s Angličanmi minimálne do štvrťfinále. To sa nepodarilo žiadnemu inému európskemu tímu. "Naše vystúpenia na veľkých turnajoch svedčia a veľkom charaktere a odolnosti tímu. Každý hráč odvádza na tréningoch maximum. Niektorí boli možno frustrovaní z toho, že sa nedostali do základnej jedenástky, no tvrdo na sebe makali a dočkali sa odmeny ako to bolo teraz v prípade Ollieho Watkinsa. Dokonale splnil úlohu žolíka."

Holanďania si úspech nezopakujú

Holanďania na nemeckej pôde nezopakujú úspech z ME 1988, keď dokráčali až k celkovému triumfu, pri ktorom bol ako hráč aj terajší kouč Ronald Koeman. "Je ťažké vyrovnať sa so semifinálovou prehrou, ktorá znamenala náš koniec na turnaji. Musím však uznať, že gól Watkinsa bol krásny. Začali sme dobre a rýchlo išli do vedenia, no súper potom vyrovnal z pokutového kopu, ktorý podľa môjho názoru nemal byť. VAR rozbíja futbal," sťažoval sa Koeman.

Súvisiace články