Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Traja z kvalifikačných súperov SR nedostali v stredu gól
Zdielať na

Traja z kvalifikačných súperov SR nedostali v stredu gól

Štyria súperi slovenských futbalových reprezentantov v B-skupine kvalifikácie o postup na ME 2012 do Poľska a na Ukrajinu dostali v stredajších prípravných zápasoch dovedna tri góly, všetky Arméni v Kaunase od Litovčanov teda zhodou okolností u súpera SR v kvalifikácii MS 2014.

Čisté konto si udržali Rusi v Moskve proti Srbom (1:0), Macedónčania v Baku v konfrontácii s Azerbajdžancami (takisto 1:0) a Íri v dublinskom dueli s Chorvátmi (0:0).

Holandský tréner "zbornej" Dick Advocaat mal zmiešané pocity. "Som spokojný s výkonom v úvode a závere súboja, hrali sme proti silnému európskemu protivníkovi. Bola to výborná previerka pred kvalifikačným stretnutím s Macedónskom. Uvedomujem si však, že vieme zahrať aj lepšie," cituje internetová stránka národného zväzu RFS Advocaata, ktorý poslal na trávnik až trojicu útočníkov, ale dvaja z nich museli opustiť ihrisko už v prvej polhodine. Kanonier Zenitu Petrohrad Alexandr Keržakov odkríval v 26. min, zakončovateľ londýnskeho FC Arsenal Andrej Aršavin po zrážke hlavami so súperom Milošom Ninkovičom o chvíľu neskôr. Keržakova nahradil hrot VfB Stuttgart Pavel Pogrebňak, ktorý v 52. minúte strelil jediný gól, keď Bojan Jorgačevič neudržal strelu Romana Pavľučenka.

"Chcel som vidieť, ako budú hrať Keržakov, Pavľučenko a Aršavin bok po boku. Spolupráca síce nefungovala dokonale, ale prípravné stretnutia slúžia práve na nadobudnutie lepšej súhry. V strede obrany nastúpili bratia Berezuckí. Ignaševič nehral od začiatku, lebo pre trest nebude k dispozícii proti Macedónčanom," objasnil Advocaat. Brankár Igor Akinfejev si pripísal jubilejný 50. reprezentačný štart.

Tieňom zápasu boli sústavné hanlivé pokriky z tribún na adresu Jurija Žirkova, ktorý z FC Chelsea smeruje do ambiciózneho Anži Machačkala. "Všetci sme sa cítili nepríjemne! Zdráhali sme sa uveriť tomu, zarazilo nás to a sme v šoku," uviedol prostredníctvom Twitteru brankár Zenitu Petrohrad Viačeslav Malafejev. "Je veľmi zvláštne, keď ´zborná´ hrá doma v takejto atmosfére. Dúfam, že už sa to nebude opakovať," podotkol Pogrebňak. "Fanúšikovia, ktorí nepretržite urážali Žirkova, nie sú ľudia," prskal Roman Širokov zo Zenitu. "Je to svinstvo," nedal si obrúsok pred ústa prezident RFS Sergej Fursenko a dodal: "Prijmeme opatrenia, ale zatiaľ ich nebudem konkretizovať. Žirkov neurobil nič zlé. Akurát sa vrátil domov, lebo chce viac hrávať." Polícia zadržala pre výtržnosti 43 osôb, uvádza portál Gazeta. Na moskovskej ulici Veľká čerkizovská sa objavil transparent s nápisom R.I.P. Jurij Žirkov.

Rusi v kvalifikácii budúcoročného kontinentálneho šampionátu prehrali vlani siedmeho septembra v Moskve so Slovákmi 0:1, príležitosť na revanš budú mať 7. októbra v Žiline. V septembri budú hostiť Macedónčanov a Írov.

Spomenutí Íri neprehrali už piaty raz v rade. Na Aviva Stadium si Chorváti v úvode dva razy márne pýtali pokutový kop. Spravodajca internetovej stránky národnej asociácie FAI uznal, že zápas nemal privysokú úroveň, naplno sa prejavila nesúrodosť typická pre takto skorú fázu sezóny. Hostia údajne zanechali lepší dojem vďaka kombinačným schopnostiam a tímovému výkonu: "počínali si plynulejšie a konštruktívnejšie, ich útoky vyznievali efektívnejšie a boli presvedčivejší počas držania lopty".

Kanonier Robbie Keane z Tottenhamu Hotspur uviedol: "Pre obe mužstvá to bol dobrý test najmä zo stránky zápasovej praxe, pretože všetci už máme v podvedomí sobotňajší začiatok Premier League. Význam takýchto stretnutí spočíva v nastavení koncentrácie na nasledujúci ´ostrý´ duel. V prípade našej reprezentácie je to kvalifikačný súboj so Slovákmi."

Útočník Shane Long, ktorý čerstvo prestúpil z Readingu do West Bromwichu Albion, skonštatoval: "Pochopiteľne, že toto bola náročná skúška proti mužstvu, ktoré figuruje na 8. priečke v rebríčku FIFA. Bol to pre nás veľmi ťažký zápas." Íri 2. septembra na rovnakom štadióne privítajú Slovákov. Long vyhlásil: "Pre nás to bude obrovské stretnutie. Ak sa nám podarí získať tri body, dostane nás to do hry a potom musíme zamieriť do Ruska s ambíciou niečo tam dokázať. Ak vyťažíme z tých dvoch vystúpení štyri body, bolo by to veľmi dobré."

Arméni, na ktorých pôde prehrali Slováci 8. októbra 2010 nečakane hladko 1:3, v stredu "nakúpili" v Litve. Tretí gól domácich strelil bývalý hráč Dunajskej Stredy Ričardas Beniušis. Hostia dohrávali bez vylúčeného obrancu Varazdata Harojana, tento debutant putoval po druhej žltej karte pod sprchy už v 59. min. Domáci potom dva razy využili presilovku.

"Úvod bol pre naše mužstvo náročný, pretože chlapci sa potrebovali adaptovať na trávnik. Potom sme si už počínali lepšie. V druhom polčase bolo rozhodujúcim okamihom vylúčenie Harojana, náš herný plán sa rozpadol," cituje trénera Arménov Vardana Minasjana web národnej asociácie FFA. "Tento zápas sa pre nás niesol v duchu mnohých experimentov, skúšali sme viacerých hráčov, s ktorými rátame do budúcnosti. Niektoré požadované veci sa mužstvu podarilo zapracovať do svojho prejavu, iné nie. Musíme si rozobrať chyby a poučiť sa z nich," cituje Minasjana denník Klaipeda. Arméni sa 2. septembra predstavia v Andorre a 6. septembra zavítajú do Žiliny.

Macedónčania triumfovali v Baku nad Azerbajdžancami gólom zakončovateľa z Interu Miláno Gorana Pandeva v 57. min. Na lavičke sedel 43-ročný dočasný kouč Boban Babunski, ktorého však pred jesennou časťou kvalifikácie vystrieda Walesan John Toshack.

"Som spokojný s výsledkom i výkonom najmä v druhom polčase. Domáci, ktorých hráči majú momentálne viac zápasovej praxe, si počínali veľmi agresívne, ale kvalita bola na našej strane, čo sa napokon aj prejavilo na skóre. Som rád, že naši mladí hráči sa dobre chopili príležitosti. Dúfam, že kolegovi Toshackovi poslúžil tento duel na nazbieranie cenných poznatkov pred septembrovými vystúpeniami v Rusku a doma proti Andorre. Som mu plne k dispozícii na poskytnutie informácií a postrehov. Bolo by pre mňa cťou môcť mu prospieť," vyhlásil pre portál FFM Babunski, hlavnou funkciou kouč národného A-tímu do 21 rokov. Debut absolvovali Ristovski, Trajkovski, Spirovski, Fazli a Dimitrovski.

Výsledky stredajších prípravných stretnutí súperov Slovákov v B-skupine kvalifikácie o postup na futbalové ME 2012 do Poľska a na Ukrajinu:

RUSKO - Srbsko 1:0 (0:0)
Gól: 52. Pogrebňak
Zostava Ruska: Akinfejev - Aňukov (46. Šiškin), V. Berezuckij, A. Berezuckij, Žirkov (67. Ignaševič) - Gľušakov, Zyrjanov (80. Torbinskij), Semšov - Aršavin (30. Biľaletdinov), Keržakov (26. Pogrebňak), Pavľučenko (85. Širokov), hralo sa v Moskve na štadióne Lokomotivu

ÍRSKO - Chorvátsko 0:0
Zostava Írska: Given (64. Westwood) - S. Kelly, R. Dunne, St. Ledger, Ward - Duff (83. Treacy), Whelan (74. O´Dea), D. Gibson, Hunt (64. Keogh) - Robbie Keane, S. Long (83. S. Cox), hralo sa v Dubline na Aviva Stadium

Litva - ARMÉNSKO 3:0 (1:0)
Góly: 8. Klimavičius, 75. E. Česnauskis, 78. R. Beniušis, ČK: 59. Harojan (Arm.) po 2. ŽK
Zostava Arménska: Israeljan - Hovsepjan, Harojan, Mkojan, Hajrapetjan - Mchitarjan, K. Mkrtčjan (70. Juspašjan), Malakjan (52. Manučarjan) - G. Ghazarjan (69. Badojan), Marcos Pizzelli (52. Artur Jedigarjan) - Art. Sarkisov (57. Movsisjan), hralo sa v Kaunase na Štadióne Steponasa Dariusa a Stasysa Girénasa

Azerbajdžan - MACEDÓNSKO 0:1 (0:0)
Gól: 57. G. Pandev
Zostáva Macedónska: Pačovski - Ristovski, Popov, Šikov, Mojsov - Šumulikoski, Hasani, Demiri, Trajkovski - Pandev, Tričkovski - náhradníci, ktorí sa dostali na trávnik: Fazli, Grozdanovski, Spirovski, Georgievski, Dimitrovski, hralo sa v Baku v Dalga Arene