Skoro jasno
27°
Bratislava
Alojz
21.6.2024
SR21 rok pred ME výkonmi nepresvedčila, Kentoš: "Urobili sme krok späť"
Zdielať na

SR21 rok pred ME výkonmi nepresvedčila, Kentoš: "Urobili sme krok späť"

Zdroj: TASR

SENEC / Presne rok pred začiatkom majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov dostali slovenskí futbalisti "facku" v podobe nečakanej prehry s Moldavskom. Mužstvo trénera Jaroslava Kentoša podľahlo v utorok 12. júna v Senci papierovo výrazne slabšiemu tímu 0:1 a netradičný júnový asociačný termín mu nastavil zrkadlo do ďalších fáz prípravy na budúcoročný domáci šampionát.

Kentoš po stretnutí s Moldavskom uviedol, že jeho tím urobil krok späť oproti predošlému zrazu, v ktorom zdolal favorizované Španielsko (2:0). Slováci chceli napraviť dojem z piatkového duelu proti Azerbajdžanu, ktorý síce zdolali 3:2, no v druhom dejstve ich výkon nespĺňal požadované kritériá realizačného tímu. Moldavci hrali podobným štýlom ako Azerbajdžan, no v hlbokom defenzívnom bloku boli výrazne agresívnejší a dokázali prečítať útočné snahy slovenskej ofenzívy. Zlomový moment stretnutia prišiel v 18. minúte, keď po zaváhaní obrany fauloval v pokutovom území brankár Adam Danko a stredopoliar Vlad Raileanu poslal hostí do vedenia.

Zraz sa konal v netradičnom termíne

"My sme mali pred penaltou dve gólové šance, ktoré sme nevyužili. Bol som zvedavý, ako bude mužstvo reagovať po inkasovanom góle a reakcia nebola dobrá. Bola z nás cítiť veľká nervozita, najmä v útočnej fáze, v ktorej je základ pohyb a presnosť. Keď dostanete facku, ukáže sa po čase, ako budete na ňu reagovať. Tento výkon nespĺňal parametre v porovnaní s tým, čo nás čaká na ME. Verím, že sa chalani poučia a v ďalších zápasoch podáme ďaleko lepšie výkony," uviedol po zápase Kentoš. Júnový zraz sa konal v netradičnom termíne, ktorý zastihol hráčov po dovolenkách. Kentoš preto zápasovú záťaž rozdelil a priestor dostali takmer všetci prítomní hráči.

"My to musíme rešpektovať. Je to o tom, aby sme hráčov, čo najlepšie pripravili. Júnové zrazy nie sú časté, pretože sú po dovolenkách. Hráči ťažko prepínajú z dovolenkového módu na ten zápasový. Šampionát bude takisto v júni, vtedy budeme mať iný režim, bez dovoleniek," povedal hlavný kormidelník, ktorý vyjadril svoje zlé pocity zo zápasov proti kvalitatívne slabším súperom: "Určite prevažuje nespokojnosť a vysloviť spokojnosť môžeme jedine s prvým polčasom proti Azerbajdžanu. Nepotešili ma výkony, akými sme sa prezentovali v týchto dvoch zápasoch. Bolo tam veľa nepresných prihrávok, zlá kontrola lopty, čiže základné veci, ktoré musia fungovať. Pokiaľ to tak nie je, dostanete sa do problémov. Urobili sme krok späť."

"Nemôžeme lietať v oblakoch"

Slabý herný prejav pokazil dojem z marcového stretnutia so Španielskom. "Ukázali nám to, že nemôžeme lietať v oblakoch. V marci sme vyhrali so Španielmi a mysleli sme si, že sem prídeme a obidva zápasy vyhráme s ľahkosťou. Takto to však nešlo. Musíme si oba duely dobre zanalyzovať, sústrediť sa na naše chyby, poučiť sa z nich a do ďalších zápasov ich napraviť. Musíme hrať oveľa lepšie ako tieto dve stretnutia," konštatoval Dominik Javorček, obranca MŠK Žilina.

Slovákov čaká nabitá jeseň, počas ktorej absolvujú ešte tri zrazy a spolu až osem prípravných duelov. Počas septembra nastúpia na dvojzápasy v Maďarsku a s Bielorusmi sa stretnú na Cypre. O mesiac neskôr si zmerajú sily na domácej pôde s Gréckom a Walesom. Kalendárny rok uzavrú domácimi duelmi proti Portugalsku a Holandsku. "Budú to podobné previerky ako s Dánskom či Španielskom. Musíme sa porovnávať s tými najlepšími, aby sme boli pripravení na šampionát," uzavrel Kentoš.

Súvisiace články