Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FC Barcelona nedala vo Wembley šancu Manchesteru Utd.
Zdielať na

FC Barcelona nedala vo Wembley šancu Manchesteru Utd.

Zdroj: sita - Liga majstrov finále, FC Barcelona-Manchester Utd.

Víťazom sobotňajšieho finálového duelu najprestížnejšej európskej futbalovej klubovej súťaže Ligy majstrov 2010/2011 sa v Londýne stal FC Barcelona, ktorý si poradil s Manchestrom United 3:1 (1:1).

Zverenci Josepa Guardiolu zopakovali svoj finálový triumf nad „červenými diablami“ spred dvoch sezón, v Ríme vtedy „Barca“ uspela v pomere 2:0.

Skóre otvoril v 27. min Pedro Rodríguez, ktorý využil prihrávku Xaviho Hernándeza. V 34. min si Wayne Rooney v pokutovom území Kataláncov vymenil loptu s Ryanom Giggsom a vyrovnal na 1:1. V 54. min vystrelil Lionel Messi spred pokutového územia a zaznamenal svoj 53. gól v 55 súťažných dueloch v sezóne 2010/2011. V 69. min poistil triumf Kataláncov David Villa.

Z pohľadu FC Barcelona ide o historický štvrtý triumf v európskej pohárovej súťaži číslo jeden (1992, 2006, 2009, 2011), čím sa v historickej tabuľke vyrovnal Ajaxu Amsterdam a Bayernu Mníchov. Zaujímavosťou je, že čerstvý kontinentálny šampión sa zo svojho premiérového európskeho titulu tešil vo Wembley, dejisku sobotňajšieho merania síl.

FC Barcelona, ktorý v skončenej sezóne získal aj domáci ligový titul a uspel i v zápase o národný Superpohár, sa 26. augusta v Monaku stretne so šampiónom Európskej ligy UEFA 2010/2011 FC Porto v zápase o Európsky superpohár a na decembrových MS klubov FIFA bude nasadený do semifinále.

Finále Ligy majstrov 2010/11 - výsledok:

FC Barcelona (Šp.) - Manchester United (Angl.) 3:1 (1:1) - hralo sa v londýnskom Wembley
Góly: 27. Pedro Rodríguez, 54. Messi, 69. David Villa - 34. W. Rooney, ŽK: 60. Daniel Alves, 85. V. Valdés - 61. Carrick, 79. Valencia, rozhodoval: Kassai (Maď.), 90 000 divákov (vypredané)

FC Barcelona: Víctor Valdés - Daniel Alves (88. Puyol), Mascherano, G. Piqué, É. Abidal - Xavi Hernández, Sergio Busquets, Iniesta - David Villa (86. S. Keita), Messi, Pedro Rodríguez (90+. Afellay)
Manchester United: Van der Sar - Fábio da Silva (69. Nani), R. Ferdinand, N. Vidič, Evra - Antonio Valencia, Carrick (77. Scholes), Giggs, Park Ji-Sung - W. Rooney - Javier Hernández

Od úvodných minút sa vo Wembley hralo vo vysokom tempe a nasadení. Hráči Manchestru United sa v prvej dvadsaťminútovke prezentovali dôsledným napádaním a futbalisti FC Barcelona sa iba ťažko dostávali k svojej typickej kombinačnej hre. V 4. min zaujal pokus Javiera „Chicharita“ Hernándeza, ale jeho strelu obrana „Barcy“ zblokovala. V 8. min prešprintoval Rooney na pozícii stopéra hrajúceho Mascherana, Váldes ale včasným vybehnutím zlikvidoval črtajúcu sa šancu United, na ktorej začiatku stál jeho brankársky náprotivok Van der Sar. V 10. min sa Piqué nedohodol s Váldesom, no gólman Kataláncov včas odkopol loptu do bezpečia. Následne sa dvakrát nepresadil Villa, keď najprv mieril iba do Vidiča a potom ho odzbrojil Ferdinand. V 16. min mohol otvoriť skóre duelu Pedro, ktorému loptu naservíroval Xavi, no mladý Španiel netrafil ideálne. O štyri minúty neskôr Villa spred šestnástky nenamieril presne, strela najproduktívnejšieho strelca španielskej reprezentačnej histórie sa z následnej akcie už zmestila medzi tri žrde, kde našla pripraveného Van der Sara. Prvý gól večera zaznamenal v 27. min Pedro, ktorý stál na konci akcie Iniestu so Xavim. Už v 34. min si však v šestnástke podľa zápisu domáceho tímu vymenil loptu s Giggsom Rooney a vyrovnal. V 41. min zaujal signál Barcelony po priamom kope, na jeho konci však zlyhal Busquets. V 43. min nedočiahol Messi na päťke na prihrávku Villu.

Z prvej akcie druhého polčasu potiahol loptu až k pokutovému územiu „červených diablov“ Mascherano, jeho šprint ale rezultoval iba do rohového kopu. V 52. min Daniel Alves zoči - voči neprekonal Van der Sara a do následnej Messiho strely vložil hlavu Evra. V 54. min sa už argentínska superhviezda presadila, priklonila misky váh na stranu Barcelony. Messi prízemnou strelou spred šestnástky vyrovnal historický rekord Ligy majstrov, rovnako ako Ruud van Nistelrooy (v ročníku 2002/2003 v drese Man United) zaznamenal v jednej sezóne tejto súťaže 12 gólov. V 63. min napálil dvojnásobný najlepší hráč planéty iba do Holanďana v bránke United. O necelé dve minúty prerušil krásnu barcelonskú akciu až brazílsky mladík Fábio da Silva. V 66. min Xavi krížnou strelou natiahol Van der Sara, ktorý vytlačil na roh a o minútu neskôr mieril do jeho náručia Iniesta. V 69. min poistil víťazstvo španielskeho majstra úspešnou technickou strelou Villa. Barcelončania v závere kontrolovali priebeh hry a United napriek neodškriepiteľnej snahe nedokázali zaznamenať ani len kontaktný gól. Naopak, zvýšiť mohol ešte Iniesta.

Súvisiace články