Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
LM: Najprv nuda, potom Messiho božské chvíle!
Zdielať na

LM: Najprv nuda, potom Messiho božské chvíle!

El Clásico... Slávne derby medzi madridským Realom a FC Barcelona. Prvé semifinále Ligy majstrov ho prinieslo futbalovým fajnšmekrom po tretí raz v priebehu dvanástich dní!

No ani tento raz si futbaloví gurmáni do prestávky bruchá nemastili... Rovnako, ako 16. apríla, keď sa na štadióne Santiága Bernábeua zrodila v La Lige remíza 1:1. Góly vtedy padli iba z jedenástok, za Kataláncov ju najprv premenil Messi, za "biely balet" potom jeho rival Cristiano Ronaldo. Ten sa škeril od ucha k uchu 20. apríla. Vo Valencii vtedy vo finále Španielskeho pohára rozhodol v 103. minúte o veľkom triumfe Realu. Hlavou dal jediný gól zápasu.

Zverenci trénera Josého Mourinha po novembrom ligovom debakli 0:5 na Nou Campe jednoducho vedia, že hrať otvorenú partiu s Barcelončanmi, to by sa im mohlo opäť škaredo vypomstiť. Dva vzájomné zápasy z minulých dní im potvrdili, že recept zabezpečenej obrany je oveľa účinnejší.

Vsadili naň aj do tretice a loptu mali v prvom polčase v Madride na kopačkách prevažne hráči Barcelony. V jej zostave chýbal citeľne Iniesta, Katalánci však "pusinkám" loptu aj tak príliš nepožičiavali... Prvou vážnejšou hrozbou pre bránu Ikera Casillasa bol krížny pokus Davida Villu z 11. minúty, no lopta tesne minula pravú žrď. Enormná kontrola lopty v podaní hostí pokračovala, čo pred zavŕšením prvej dvadsaťminútovky dopálilo napádajúceho Cristiana Ronalda a vehementnou gestikuláciou nabádal spoluhráčov k zvýšenej aktivite! Žiadna markatná zmena ale neprišla a v 25. minúte krásne prestrčil Messi loptu na Xaviho Hernándeza, ktorý z dobrej pozície Casillasa neprekonal. V závere prvého dejstva sa dostali k slovu aj emócie, najprv po strete Arbeolu s Pedrom, potom po faule Danyho Alvésa na Di Maríu. V nadstavenom čase pred prestávkou ešte vyskúšal pozornosť brankára Valdésa zdiaľky Cristiano Ronaldo.

Ešte pred odchodom do kabín sa do strkanice aj s divákmi zamotal náhradný brankár Barcelony José Pinto takým spôsobom, že za to videl červenú kartu.

Druhý polčas začal Real Madrid predsa len aktívnejšie a vytiahol sa z obrannej ulity, no výrazne ho pribrzdila situácia zo 61. minúty. Situácia pre El Clásico v poslednom čase už tradičná. Červená karta pre hráča Realu. Vo štvrtom derby po sebe! Nemecký rozhodca Wolfgang Stark ňou "ocenil" šľapák  Pepeho na Danyho Alvésa a trénera domácich Josého Mourinha išiel trafiť šľak. Až tak, že napokon skončil po vykázaní z lavičky na tribúne!

Prvú veľkú presilovkovú šancu Kataláncov mal v 68. minúte Pedro, Villovu strelu vyrazenú Casillasom však medzi tri žrde hlavou neumiestnil. Čo nevyšlo jemu, to dokázal o jedenásť minút najväčší klenot Kataláncov - Lionel Messi. Ten profitoval z centra striedajúceho Afellaya, ktorý zas využil pošmyknutie sa obrancu Marcela.

Barcelona viedla 1:0 a publikum v Madride pilo z kalicha horkosti až do dna. Tri minúty pred zavŕšením riadneho hracieho času totiž predviedol Messi čosi nadpozemské, čosi hodné futbalového Boha! Čosi, ako jeho krajan Diego Maradona v zápase proti Anglicku.

Svoje nádherné sólo od polovice ihriska zakončil maličký Argentínčan lišiacky a po víťazstve 2:0 na štadióne Santiága Bernábeua je FC Barcelona pred domácou semifinálovou odvetou Ligy majstrov prakticky už vo finále!

Real Madrid - FC Barcelona 0:2 (0:0)
Góly: 77. a 87. Messi, ČK: 61. Pepe - 46. José Pinto ako náhradník, rozhodoval: Wolfgang Stark (Nem.)

Real: Casillas - Arbeola, Sergio Ramos, Albiol, Marcelo - Pepe - Xavi Alonso, Özil (46. Adebayor), L. Diarra - Di María, C. Ronaldo. Tréner J. Mourinho.
FC Barcelona: Valdés - D. Alvés, Piqué, Busquets, Puyol - Xavi Hernández, Mascherano, Keita -  Pedro (71. Afellay), Messi, D. Villa (90. Sergi Roberto). Tréner J. Guardiola.