Polojasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Liga majstrov: Manchester Utd. bez problémov dobyl Schalke
Zdielať na

Liga majstrov: Manchester Utd. bez problémov dobyl Schalke

Zdroj: sita - LM, Schalke 04-Manchester Utd.

V utorňajšom úvodnom zápase semifinále futbalovej Ligy majstrov 2010/2011 zvíťazili hráči anglického Manchestru United na pôde prekvapenia doterajšieho priebehu súťaže FC Schalke 04 2:0 (0:0).

O prvý presný zásah sa postaral záložník hostí Ryan Giggs, ktorý v 67. min zblízka prekonal domáceho kapitána Manuela Neuera. O dve minúty neskôr sa presadil aj Wayne Rooney. Manchester United v aktuálnej edícii najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže na ihrisku súpera neprehral (5 víťazstiev a jedna remíza) a dokonca ani raz neinkasoval, naopak, skončila sa stopercentná domáca úspešnosť nemeckého tímu v LM 2010/2011.
Odveta je na programe v stredu 4. mája na štadióne „červených diablov“ Old Trafford. Víťaz tohto semifinálového súboja sa 28. mája vo Wembley stretne v boji o „ušatú“ trofej s lepším z dvojice Real Madrid - FC Barcelona.

Výsledok:

FC Schalke 04 (Nem.) - Manchester United (Angl.) 0:2 (0:0)
Góly: 67. Giggs, 69. W. Rooney, ŽK: 34. Metzelder - 58. Fábio, 71. Sarpei, rozhodoval: Carballo (Šp.), 54 412 divákov (vypredané)

Zostavy:
Schalke: Neuer - Učida, Matip, Metzelder, Sarpei (73. Escudero) - Farfán, K. Papadopoulos, Jurado (83. Draxler), Baumjohann (53. Kluge) - Raúl, Edu
Manchester United: Van der Sar - Fábio, R. Ferdinand, N. Vidič, Evra - Valencia, Carrick, Giggs, Park Ji-Sung (73. Scholes) - W. Rooney (83. Nani), J. Hernández (73. Anderson).

Už po niekoľkých desiatkach sekúnd vyslal prvý projektil na bránku „červených diablov“ domáci Baumjohann, no Van der Sar bol pripravený. Následne v rozpätí troch minút trikrát dobre zasiahol Neuer, ktorý postupne nedovolil skórovať Waynovi Rooneymu, Park Ji-Sungovi a Javierovi Hernándezovi. V 14. min neuspel zoči-voči nemeckému reprezentačnému gólmanovi opäť Hernández. V 22. min neslávila úspech kombinácia Rooneyho s mladým mexickým spoluhráčom v útoku United a „Chicharito“ do tretice nepochodil v 26. min, keď z uhla nezmestil svoju strelu medzi tri žrde. Na prelome 27. a 28. min Neuer reflexívne vyrazil hlavičku Giggsa smerujúcu do jeho protipohybu. „Nezahrmelo“ ani po zmätkoch v obrane Schalke v 36. min, okrem Neuera bol v permanencii aj obetavý krajný obranca Učida. V záverečnej desaťminútovke odmietol ponuku skórovať za United ešte Fábio da Silva, ktorý z voleja prestrelil. v 40. min sa domáce tribúny dožadovali pokutového kopu po kontakte Valenciu s Baumjohannom, ale arbitri zosta
li pokojní. V samom závere polčasu zneškodnil domáci kapitán Neuer samostatný nájazd Hernandéza.

V 47. min posadil loptu z priameho kopu na hlavu Carricka Giggs, spoľahlivý Neuer bol na mieste. Nestarnúci Walesan sa sám dostal do šance o minútu neskôr keď si umne zasekol dvoch obrancov, ale z 12 metrov nenamieril svoj pokus presne. V 52. min z ideálnej pozície z vnútra šestnástky napriahol nikým neatakovaný Jurado, volej Španiela v službách „Die Königsblauen“ nesmeroval do bránky anglického klubu. V 63. min hľadal najproduktívnejší kanonier histórie európskych pohárových súťaží Raúl centrom Kyriakosa Papadopolosa na päťke Man United, obrana ale odvrátila na roh. Následne nezaskočil Edu prízemným pokusom zo strednej vzdialenosti Van der Sara. V 67. min ukončil nepriestrelnosť Manuela Neuera Ryan Giggs, ktorý si pomedzi obrancov nabehol na časovanú prihrávku od Wayna Rooneyho. Anglický reprezentant sa o niekoľko sekúnd tešil z individuálneho úspechu, keď mu gól ponúkla jeho ofenzívna dvojička Hernández. Dve minúty pred koncom riadneho hracieho času nepridal tretí gól hostí Evra.

Hlasy:
Ralf Rangnick (tréner Schalke): „Zlyhali sme predovšetkým v obrannej fáze, čo Manchester United dokázal využiť. Ak by sme nemali Manuela Neuera, najlepšieho brankára na svete, naša prehra mohla byť ešte výraznejšia. Hostia mali prevahu už v prvom polčase, stúplo im sebavedomie a mali celkovo viac z hry.“
Christoph Metzelder (obranca Schalke): „Nedokázali sme sa presadzovať v osobných súbojoch a celkovo sme dnes ťahali za kratší koniec povrazu. Nevyužili sme niekoľko šancí, ktoré sa nám naskytli a kvalitný súper nás napokon potrestal. Pred odvetou sa rozhodne nevzdávame, v Anglicku sa pokúsime zdramatizovať vývoj semifinále. No uvedomujeme si, že to bude mimoriadne náročné.“