Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Hamšík najlepším futbalistom SR za rok 2010
Zdielať na

Hamšík najlepším futbalistom SR za rok 2010

Staronovým slovenským futbalovým kráľom sa stal Marek Hamšík, ktorý obhájil svoje lanské prvenstvo v ankete denníka Pravda a Slovenského futbalového zväzu (SFZ) o najlepšieho hráča roka.

V nedeľu 27. marca večer v bratislavskom Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava sa uskutočnilo slávnostné odovzdávanie cien pre najlepších. Dvadsaťtriročný rodák z Banskej Bystrice napodobnil v ankete o najlepšieho futbalistu SR Martina Škrtela. Stopér FC Liverpool tiež triumfoval dvakrát v rade, keď získal ocenenie za roky 2007 a 2008.

Marek Hamšík futbalovo vyrastal v tíme Jupie Podlavice, odkiaľ v roku 2002 prestúpil do Slovana Bratislava. Po dvoch sezónach v belasých farbách prišiel jeho prvý zahraničný angažmán. V roku 2004 ho získala talianska Brescia. Na Apeninskom polostrove zaujal medzi inými aj zástupcov SSC Neapol, ktorí ho angažovali v roku 2007. Odvtedy patrí kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie k oporám "Partenopei". Ofenzívny stredopoliar strelil v drese Neapola už 39 gólov.

Marek Hamšík bol jedným z najlepších slovenských hráčov aj na minuloročných majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike, kde sa zverenci Vladimíra Weissa st. nečakane prebojovali až do osemfinále, keď v základnej skupine remizovali s Novozélanďanmi (1:1), prehrali s Paraguajčanmi (0:2) a zvíťazili nad vtedy úradujúcimi majstrami sveta Talianmi (3:2). Slovensko potom medzi najlepšou šestnástkou prehralo s favorizovaným Holandskom 1:2. Dvadsaťtriročný 183 cm vysoký tvorca hry poskytol agentúre SITA rozhovor, v ktorom nehovorí iba o svojom triumfe v tradičnej ankete denníka Pravda a SFZ "Futbalista roka SR za rok 2010."

Najlepší futbalista Slovenskej republiky za rok 2010 - Cena Jána Popluhára (celkovo 18. ročník, spolu dostalo aspoň jeden hlas 26 hráčov, za menom je jeho klubová príslušnosť v roku 2010):

1. Marek Hamšík (SSC Neapol/Tal.) 307 bodov, 2. Róbert Vittek (OSC Lille/Fr. - MKE Ankaragücü/Tur.) 279, 3. Martin Škrtel (FC Liverpool/Angl.) 246, 4. Ján Mucha ml. (Legia Varšava/Poľ. - FC Everton/Angl.) a Miroslav Stoch (FC Twente/Hol. - Fenerbahce Istanbul/Tur.) - obaja po 205, 6. Juraj Kucka (AC Sparta Praha/ČR) 138, 7. Miroslav Karhan (1. FSV Mainz/Nem.) 119, 8. Radoslav Zabavník (1. FSV Mainz/Nem.) 79, 9. Zdeno Štrba (Škoda Xanthi/Gréc.) 77, 10. Stanislav Šesták (VfL Bochum/Nem. - MKE Ankaragücü/Tur.) 55, 11. Vladimír Weiss ml. (Manchester City/Angl. - Bolton Wanderers/Angl. - Glasgow Rangers/Škót.) 53, 12. Peter Pekarík (VfL Wolfsburg/Nem.) 44, 13. Filip Hološko (Besiktas Istanbul/Tur.) 28, 14. Erik Jendrišek (1. FC Kaiserslautern/Nem. - Schalke 04 Gelsenkirchen/Nem.) 19, 15. Tomáš Hubočan (Zenit Petrohrad/Rus.) 16, 16. Róbert Jež (MŠK Žilina) 14, 17. Dušan Švento (Red Bull Salzburg/Rak.) 10, 18. Kornel Saláta (ŠK Slovan Bratislava) 8, 19. Ján Ďurica (Hannover 96/Nem. - Lokomotiv Moskva/Rus.), Michal Gašparík (FK Teplice/ČR - DAC 1904 Dunajská Streda), Ján Kozák ml. (ŠK Slovan Bratislava - FC Temešvár/Rum.), Marek Sapara (Rosenborg Trondheim/Nór. - MKE Ankaragücü/Tur.) po 4, 23. Kamil Kopúnek (FC Spartak Trnava - Saturn Moskovská oblasť/Rus.), Pavol Kováč (Olympiakos Pireus/Gréc. - FK DAC 1904 Dunajská Streda), Mário Pečalka (MŠK Žilina) po 2

Marek Hamšík (víťaz hlavnej ankety Futbalista roka v SR za rok 2010 - Ceny Jána Popluhára): "Toto víťazstvo patrí mojej priateľke Martine, synovi Christianovi, ktorý nám robí teraz doma veľkú radosť, najbližšej rodine, spoluhráčom z reprezentácie aj Neapola a pánom trénerom Weissovi i Mazzarrimu. Na majstrovstvách sveta to bol fantastický úspech pre slovenský futbal. Verím, že nebol posledný a ešte to dotiahneme ďaleko."
Vladimír Weiss st. (víťaz ankety Tréner roka v SR za rok 2010): "Je to večer plný emócií. Ďakujem za toto ocenenie, veľmi si ho vážim. Bolo ich už dosť a ja by som bol rád, keby tu v budúcnosti stál aj niekto iný. Práca trénera je náročná, ale aj pekná, lebo robím to, čo ma baví. Verím, že slovenský futbal sa ešte pohne dopredu a tento miniúspech, ktorý sme dosiahli, sa ešte zopakuje. Chcem poďakovať svojej rodine a tiež mojim hráčom."
Miroslav Karhan (člen klubu Stovkárov a držiteľ špeciálnej ceny za rok 2010): "Tento moment znamená pre mňa veľmi veľa, pretože... Myslím si, že je veľmi náročné odohrať v reprezentácii sto duelov. Nie je to totiž len o tom odohrať tie zápasy, ide o všetko okolo. Dôležitá je veľká podpora okolia a mnoho ďalších vecí."
Róbert Vittek (2. miesto): "Na šampionáte v Juhoafrickej republike to bolo tak, že prakticky do čoho som kopol, z toho bol gól. Ale tak to asi malo byť, asi to tak niekto tam hore naplánoval. Pre celý slovenský futbal to bol jeden z najväčších úspechov, aké sme mohli dosiahnuť. Urobili sme dieru do sveta. Som veľmi hrdý na to, že som mohol byť súčasťou takého skvelého mužstva, ďakujem spoluhráčom aj členom realizačného tímu."
Martin Škrtel (3. miesto): "Som nesmierne šťastný, že som sa dostal takto vysoko, pretože rok 2010 bol úspešný pre všetkých slovenských futbalistov. Za toto tretie miesto by som sa chcel poďakovať najmä svojej priateľke, rodine a všetkým spoluhráčom a trénerom."
Miroslav Stoch (delené 4. miesto a 1. priečka v ankete Cena Petra Dubovského pre najlepšieho hráča do 21 rokov): "Som veľmi rád, že som napodobnil Marka Hamšíka a získal som Cenu P. Dubovského dvakrát po sebe. Musím ďalej makať a potom sa možno dostaví aj ďalší úspech. V Turecku je momentálne dosť veľký ošiaľ, neviem si predstaviť, aké to bude, ak získame majstrovský titul s Fenerbahce."
Juraj Kucka (6. miesto a víťaz ankety fanúšikov o Hráča roka v SR za rok 2010): "Som veľmi rád, že som si mohol prevziať toto ocenenie, ktoré pre mňa veľa znamená. V Taliansku som sa už zabýval, pomaly si tam zvykám, veľmi sa mi tam páči."