Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Villa otočil zápas proti Česku, Holanďania vyučovali
Zdielať na

Villa otočil zápas proti Česku, Holanďania vyučovali

Zdroj: sita - Španielsko-Česká rep.

V piatkových šiestich stretnutiach kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2012, ktorými sa rozbehla jarná fáza tejto eliminácie, sa takmer bezvýhradne darilo favoritom.

Štvorica topmužstiev zo starého kontinentu - Španielsko, Holandsko, Francúzsko a Taliansko - si zhodne pripísala po troch bodoch a zvýšila svoj náskok na čele tabuľky predmetnej skupiny. Nečakalo sa domáce zaváhanie Rakúska s Belgickom (0:2), Srbi otočili nepriaznivo sa vyvíjajúci stav duelu so Severným Írskom a rovnako ako spomenuté kvarteto zvíťazili.

Najjednoduchšie sa k triumfu prepracovalo Holandsko, ktoré nedalo absolútne žiadnu šancu doteraz sa v dobrom svetle ukazujúcemu Maďarsku a v Budapešti ho zdolalo rozdielom triedy 4:0. Už v utorok sa obaja súperi stretnú opäť, tentoraz v Amsterdame, a ak nechcú zverenci trénera Sándora Egerváriho utrpieť ešte väčší debakel, pravdepodobne budú musieť zmeniť taktiku. O góly "Oranjes" sa v piatok večer postupne postarali Van der Vaart, Afellay, Kuyt a Van Persie. Holandsko má po piatich zápasoch na konte plný počet 15 bodov a pohodlný 6-bodový náskok pred druhým Maďarskom. "Pred zápasom som hovoril, že pred súperom máme rešpekt, ale prišli sme sem jednoznačne zvíťaziť. Na nič iné sme nehľadeli. Myslím si, že to dnes bolo o sebavedomí - my sme ho mali na rozdávanie, zatiaľ čo domáci vôbec," povedal šťastný tréner vicemajstrov sveta Bert van Marwijk, ktorému chýbalo v maďarskej metropole trio opôr Van Bommel, Robben a Huntelaar.
Francúzsko nedopustilo zopakovanie februárovej blamáže v podaní Slovenska a na pôde Luxemburska zvíťazilo 2:0. Góly "Les Bleus", ktorí ťahajú šesťzápasovú víťaznú sériu vrátane priateľských meraní síl, zaznamenali Mexés hlavou po centri Nasriho a Gourcuff úspešným volejom. Majstri sveta z roku 1998 dosiahli v tejto kvalifikácii štvrtý triumf 2:0 v rade, na úvod eliminácie neuspeli proti Bielorusku (0:1). Okrem toho zdolali v ostatnom období v príprave aj Anglicko a Brazíliu.

V drese Francúzov sa premiérovo od neúspechu na minuloročných MS objavili obranca Patrice Evra a krídelník Franck Ribéry, ktorých výkony si po zápase pochvaľoval aj tréner Laurent Blanc: "Zo začiatku akoby neboli vo svojej koži, postupne však ich snaha vygradovala na maximum. Odviedli dobrú prácu a som presvedčený, že si zaslúžia byť súčasťou tohto kolektívu." Jeho náprotivok Luc Holtz uviedol: "Pred zápasom som si myslel, že Francúzsko chce zvíťaziť a streliť čo najviac gólov. Keď sa však spätne pozriem na jeho šance a pomer držania lopty, myslím si, že amatéri z Luxemburska si počínali veľmi dobre."

Až dva duely boli na programe vo veľmi vyrovnanej C-skupine, v ktorej sa však už predsa len začína čoraz viac profilovať najväčší favorit. Je ním svetový šampión spred piatich rokov z Talianska, ktorý v piatok vďaka gólu naturalizovaného Brazílčana Thiaga Mottu vyhral na pôde nebezpečného Slovinska. Mužstvo z Apeninského polostrova dokázalo u tohto súpera triumfovať vôbec prvýkrát v histórii. Pre 28-ročnú oporu Interu Miláno Mottu a bývalého reprezentanta "kanárikov" to bol prvý presný zásah v drese Talianska. "Toto víťazstvo je nesmierne dôležité pre našu psychiku a sebadôveru. Hráči boli stále plne koncentrovaní a odhodlaní dotiahnuť zápas do úspešného konca. To bola cesta k víťazstvu," povedal Cesare Prandelli.
"Azúroví" majú vďaka tomuto triumfu na čele tabuľky "céčka" už šesťbodový náskok práve pred Slovincami a Srbmi, ktorí si pripísali cenné tri body v súboji so Severnými Írmi. Balkánsky tím síce do prestávky prehrával 0:1, zásluhou gólov Panteliča a Tošiča však vývoj skóre otočil vo svoj prospech. "V prvom polčase sme boli neistí, hráči cítili veľký tlak, keďže to bol zápas, ktorý sme museli vyhrať. Som rád, že sme nedoplatili na lacný inkasovaný gól, ale v budúcnosti sa musíme takýchto momentov vyvarovať," skonštatoval kouč Srbska Vladimir Petrovič, pre ktorého to bolo prvé víťazstvo v súťažnom dueli v tejto funkcii.

Vo večernom súboji sa na plný bodový zisk mimoriadne nadreli úradujúci svetoví aj európski šampióni Španieli. Poctivo brániaci Česi dlho odolávali, ale napokon sa pod obrovským náporom "červenej fúrie" zlomili. Hostia sa v Granade ujali vedenia v 29. min po strele Plašila, napokon to bol vôbec jediný pokus hostí do priestoru bránky i mimo nej počas celých 90 minút. Španieli, ktorí vystrelili 22-krát a polovica z tohto počtu išla do priestoru bránky, potom dlho dobýjali svätyňu súpera a v druhom polčase sa predsa len dočkali. Najskôr sa Villa v 69. min presadil individuálne na hranici šestnástky a pomedzi nohy dvoch obrancov vyrovnal. O štyri minúty neskôr zbytočne fauloval Rezek v pokutovom území prenikajúceho Iniestu a Villa sa z penalty nepomýlil. "Po prvej časti základnej skupiny sme v ideálnej pozícii. Verím, že to takto pôjde naďalej," povedal po zápase tréner favorita Vicente del Bosque, ktorého zverenci majú po štyroch dueloch na konte plný počet 12 bodov.

V sobotu je na programe ďalších 13 stretnutí kvalifikácie ME 2012, medzi nimi aj súboj slovenskej futbalovej reprezentácie v Andorre v rámci B-skupiny (20.00 h SEČ).

Súhrn výsledkov piatkových stretnutí kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá Európy 2012 do Poľska a na Ukrajinu:

A-skupina:
Rakúsko - Belgicko 0:2 (0:1)
Góly: 6. a 50. Witsel, rozhodoval: Bezborodov (Rus.)

C-skupina:
Srbsko - Severné Írsko 2:1 (0:1)
Góly: 65. Pantelič, 74. Tošič - 40. McAuley, rozhodoval: Gumienny (Belg.)

Slovinsko - Taliansko 0:1 (0:0)
Gól: 73. Thiago Motta, rozhodoval: Brych (Nem.)

D-skupina:
Luxembursko - Francúzsko 0:2 (0:1)
Góly: 28. P. Mexés, 72. Gourcuff, rozhodoval: Hagen (Nór.)

E-skupina:
Maďarsko - Holandsko 0:4 (0:2)
Góly: 8. Van der Vaart, 45. Afellay, 54. D. Kuyt, 62. Van Persie, rozhodoval: Velasco Carballo (Šp.)

I-skupina:
Španielsko - Česko 2:1 (0:1)
Góly: 69. a 73. D. Villa (druhý z 11 m) - 29. Plašil, rozhodoval: Kassai (Maď.)