Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V nedeľu Futbalista roka, zvíťazí Vittek alebo Hamšík?
Zdielať na

V nedeľu Futbalista roka, zvíťazí Vittek alebo Hamšík?

Za najväčších kandidátov na prestížny honor "Najlepší futbalista Slovenskej republiky 2010", ktorého výsledky slávnostne vyhlásia v nedeľu večer v bratislavskom Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava, sú považovaní najmä kapitán slovenskej reprezentácie, stredopoliar talianskeho klubu SSC Neapol a obhajca prvenstva Marek Hamšík či útočník tureckého tímu MKE Ankaragücü, autor štyroch gólov na MS 2010 v JAR a najlepší strelec v histórii samostatnej slovenskej reprezentácie Róbert Vittek.

Osemnásty ročník ankety, do ktorej svoje hlasy posielajú zväzoví, reprezentační a kluboví tréneri ako aj zástupcovia médií, organizuje tradične denník Pravda, po deviaty raz aj v spolupráci so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ). Hlavná kategória bude mať od tohto ročníka už nový názov Cena Jána Popluhára (najlepší slovenský futbalista 20. storočia zomrel pred necelými tromi týždňami v nedeľu 6. marca vo veku 75 rokov).

Okrem spomenutej dvojice Hamšík - Vittek môžu na trón futbalového kráľa SR za rok 2010 zasadnúť aj ďalší ôsmi hráči, ktorí sa v hlasovaní 35 expertov dostali do elitnej desiatky nominovaných (sú uvedení v abecednom poradí aj s pôsobiskami v minulom roku, pozn.): Miroslav Karhan (1. FSV Mainz/Nem.), Juraj Kucka (AC Sparta Praha/ČR), Ján Mucha ml. (Legia Varšava/Poľ. - FC Everton/Angl.), Miroslav Stoch (FC Twente/Hol. - Fenerbahce Istanbul/Tur.), Stanislav Šesták (VfL Bochum/Nem. - MKE Ankaragücü/Tur.), Martin Škrtel (FC Liverpool/Angl.), Zdeno Štrba (Škoda Xanthi/Gréc.) a Radoslav Zabavník (1. FSV Mainz).

Doteraz sa z triumfu tešilo 13 futbalistov, iba Dušan Tittel dokázal zvíťaziť trikrát, a to dokonca za sebou (1995, 1996, 1997). Medzi kandidátmi na Futbalistu roka 2010 sú až štyria hráči, ktorí sa už v minulosti tešili z víťazstva v tejto ankete - Miroslav Karhan (2002), Róbert Vittek (2006), Martin Škrtel (2007, 2008) a Marek Hamšík (2009). Spomenutý obranca Liverpoolu M. Škrtel môže v prípade úspechu vyrovnať bilanciu a dotiahnuť sa na doterajšieho lídra D. Tittela. V prvej desiatke hlavnej kategórie figurujú iba samí legionári (stalo sa tak štvrtýkrát v histórii - ešte aj za roky 2003, 2006 a 2009, pozn.).

V porovnaní s anketou za rok 2009 je v nominácii trojica nových hráčov - Miroslav Karhan, Juraj Kucka a Róbert Vittek. Naopak, z predchádzajúcej desiatky najlepších vypadli Filip Hološko (za rok 2009 bol šiesty, teraz je 13.), Peter Pekarík (8., tentoraz figuruje na 12. priečke) a Ján Ďurica (9., teraz hodnotený na 19. mieste). Slovenský futbalový kráľ za rok 2010 prevezme víťaznú trofej s vyobrazenou veľkou loptou na podnose, bohužiaľ už nie z rúk Jána Popluhára.

Na slávnosti v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, aj v priamom televíznom prenose RTVS na Jednotke, vyhlásia i výsledky ďalšej "známej" ankety Cena Petra Dubovského pre najlepšieho mladého futbalistu do 21 rokov. Na piedestál vystúpi jeden z trojice Miroslav Stoch (obhajca prvenstva) - Jakub Sylvestr - Vladimír Weiss ml., pre dvoch posledne menovaných by to bol premiérový triumf. Víťaz si prevezme zarámovaný dres s číslom 10 tragicky zosnulého bývalého úspešného reprezentanta Petra Dubovského, ktorý mu odovzdá jeho otec Viliam.

Okrem spomenutých dvoch ankiet vyhlásia v Bratislave aj najlepšiu slovenskú futbalistku, rozhodcu, trénera (kandidátmi na tento honor sú v abecednom poradí Stanislav Griga, Pavel Hapal a Vladimír Weiss). Novinkou bude ocenenie pre najlepšieho futbalistu, hrajúceho v najvyššej slovenskej súťaži Corgoň lige za rok 2010 (v tejto ankete boli "povolení" aj zahraniční futbalisti pôsobiaci na Slovensku - trojicu kandidátov na celkový primát tvoria po uzavretí hlasovania a tiež podľa abecedy Róbert Jež /vlani MŠK Žilina/, Mário Pečalka /MŠK Žilina/ a Kornel Saláta /Slovan Bratislava/).

Pondelkový slávnostný futbalový večer budú moderovať Marcel Merčiak a Martin Nikodým. Program, v ktorom by si podľa nedávneho vyjadrenia prezidenta SFZ Jána Kováčika mali prítomní pripomenúť jubileum Jozefa Vengloša (75 rokov) ako aj osobu Miroslava Karhana (v drese A-tímu SR odohral 102 stretnutí a je v tomto smere slovenským rekordérom), potrvá približne 90 minút.